Az egyiptomi elnökválasztás egy kevéssé ismert aspektusa

Közzététel ideje | május 28, 2014 | 2 hozzászólás | GaceTillerro

Sajnálatos módon ugyan pozitív a megnyilvánulás ám mégis nehezen hihető, amit a napokban nyilatkozott Abdel-Fattah al-Sisi, az egyiptomi elnöki pozíció egyik jelöltje és várományosa, amely szerint ha hatalomra jut, rövidesen meg fogja oldani az Etiópiával már régóta fennálló vitát az utóbbi ország által a Níluson épített Nagy Etiópiai Újjászületés Gát kapcsán. Al-Sisi hangsúlyozta, hogy diplomáciai úton szeretné rendezni a helyzetet, amely miatt sokan attól tartanak, hogy Egyiptom gazdasága és lakosainak megélhetése össze fog omlani, sőt vízkészlete lecsökken és öntözőrendszere is értéktelenné válik. Ez változás már ahhoz a vonalhoz képest, amelyet alig egy éve Mohammed Morsi képviselt, amikor egy konferencián kijelentette, hogy akár hajlandóak fegyverrel is megtámadni Etiópiát, hogy meggátolják a hatalmas vízierőmű-projekt befejezését – Etiópia persze azonnal válaszcsapással fenyegetőzött.

Szóval a most már három napja húzódó egyiptomi elnökválasztás kimenetele nagyban meghatározhatja ennek az ügynek a fejleményeit is és ez egy olyan kérdés, ami mindennél fontosabb most Egyiptom számára, hiszen ugyan Etiópia adja a Nílus vízének 85%-át, de eddig Szudán és Egyiptom birtokolta a vízhozam jelentős részét. A most 33%-os készültségű, 4.3 milliárd dolláros gát viszont Etiópia számára is lehetőséget teremt a víz jobb hasznosítására a közel 6000 megawattnyi elektromos áram előállításával. Elvileg pár hete az etiópiai vízügyi miniszter, Alemayehu Tegenu azt jelentette be, hogy minden a terveknek megfelelően halad a gáttal és 2017-re befejeződhet az építése és igazából már nem foglalkoznak Egyiptom álláspontjával, amely szerintük bojkottálja az összes megbeszélést és tárgyalást (ez változhat Al-Sisi hatalomra jutásával) – ezt persze utóbbi fél cáfolja.

Ha elkészül, a néha Hidase-gátként is hivatkozott építmény a szudáni határtól 40 kilométerre Afrika legnagyobb és a világ 8. legnagyobb gátja lesz, a hozzá tartozó tározó pedig 63 milliárd köbméter vízet fog tárolni. Ami Egyiptom pozícióját gyengítheti, az a tény, hogy a projektet támogatja Kína és Norvégia mellett a harmadik érintett fél, Szudán is, amely ráadásul Kairót felesleges feszültségkeltéssel is vádolja. Egyes szakértők szerint a gátból Egyiptom még profitálhat is, azáltal, hogy növelni fogja az Egyiptomba jutó víz mennyiségét azzal, hogy csökkenti a Nasser-tó elszívó hatását.

Persze a pozitív vélemények mellett rengeteg a negatívum is, itt van például a több tízezer ember kitelepítése, a környékbeli halászat teljes megszűnése, a hatalmas tározó feltöltése miatt évenként 11 milliárd köbméternyi vízzel csökkenő vízhozam miatt munkájukat veszítő több millió egyiptomi gazdálkodó vagy a Nasser-tóra gyakorolt súlyos környezeti hatás. A másik oldalra ugorva aztán ott az érv, hogy a gát elkészültével megszűnnének az áradások kockázatai mindhárom érintett országban, növekedne a szudáni és egyiptomi gátak élettartama – akárhogy is legyen, a feszültség a két ország között elég nagy a témát érintően és egyáltalán nem tudni, hogy az amúgy is elég nehéz helyzetben lévő Egyiptomban mi lesz a következő lépése.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

2 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Az egyiptomi elnökválasztás egy kevéssé ismert aspektusa”

 1. Pierre
  május 29th, 2014 @ 08:56

  Általában informatívak a cikkek (ez is)….

 2. GaceTillerro
  május 29th, 2014 @ 16:41

  @Pierre: Elírás volt csak, úgyhogy köszi:)

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék