A Gikomba-támadás: mi áll az akciók hátterében?

Közzététel ideje | május 19, 2014 | 3 hozzászólás | GaceTillerro

Egy nappal azután, hogy a kenyai külügyminisztérium felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália és Franciaország is figyelmeztetést adott ki állampolgárainak a Kenyába utazását illetően a növekvő terrorfenyegetettség és bűnözési fertőzöttség okán, két brutális robbanás rázta meg a kenyai fővárost, Nairobit pénteken (05.16.), amelyekben 10 ember életét veszítette. Az egy ruházati üzlet és egy 14 személyes, tömegközlekedési célokat ellátó kisbusz ellen elkövetett robbantások a városközponttól két kilométerre található, mindig zsúfolt Gikomba-piacon történtek, így nem meglepő, hogy a halálos áldozatok mellett legalább 100-an megsérültek a támadásban.

Amióta 2011. októberében Kenya katonákat küldött Szomáliába az al-Shabaab elleni harcba, azóta vált igazán terroristák célpontjává az ország, amelynek csúcspontjaként tavaly szeptemberben érte súlyos támadás a Westgate-plázát – összességében a merényletekben legalább 100 kenyai veszítette már életét, és ezek a tragédiák nem csak az emberek biztonságérzetére gyakorolnak nagy hatást, a gazdaság egészét is alapjaiban rengethetik meg, hiszen a turizmus egy igen fontos eleme a kenyai gazdaságnak (2012 és 2013 között már 300 ezerrel kevesebb turista érkezett), ráadásul a shilling árfolyamának, a külföldi befektetéseknek sem tesznek jót ezek a fenyegetések és támadások. Emellett még egy igen érezhető eredménye lett a robbantásoknak, a kenyai hatóságok kőkemény hajtóvadászatot indítottak egyes külföldi közösségek tagjai, főként szomáliaiak ellen és az elmúlt hónapok során legalább 4000 embert letartóztattak különféle vádakkal főként Eastleigh negyedében és egy brit újság riportja szerint ez a negyed gazdaságára is komoly hatással van azóta is.

És az is hamar biztossá vált, hogy a mostani merényleg mögött valószínűleg ismét az al-Shabaab áll, legalábbis internetes közlemények erre utalnak, sőt, a napokban napvilágot látott egy olyan 37 perces videó is, amelyben Abu Zubayr, a csoport egyik vezetője egyértelműen hangsúlyozta, hogy Kenyát azért érik támadások, mert szerepet vállal a szomáliai hadjáratban ellenük és a videóban képsorokat is bemutatnak, amelyen azok a tragikus vérengzések láthatóak, amelyeket kenyai katonák követtek el a nyolcvanas években Garissában és Wagallában. A videóban megemlítésre kerül a nemrégiben megggyilkolt Abubakar “Makaburi” Sharif is, mint valaki, akit a kenyai kormány gyilkoltatott meg, ennek kapcsán pedig az al-Shabaab vezetője hangsúlyozta, hogy a Westgate-pláza elleni akciónál sokkal durvább támadások jönnek még Kenya ellen, ha nem hagy fel katonai akcióival Szomália és a kenyai muszlimok ellen.

És a katonai akciók Szomáliában tovább folytatódnak, hétvégén az Afrikai Uniós misszió gépei légitámadást intéztei Jilib faluja ellen Dél-Szomáliában, amely támadás eredményéről nagyon sok információ nincs, csak az a hivatalos közlemény, amit az al-Shabaab adott ki, mely szerint sikerrel verték vissza a légicsapást. Sőt, válaszcsapásra is jutott az erőből, az egyik, al-Shabaabhoz közeli weboldalon jelent meg a hír, mely szerint ma (05.19.) egy kenyai konvojt támadtak meg a határ mellett a szélsőségesek és több katonával végeztek, a hírt a kenyai katonaság cáfolta. Alapvetően egyébként a Kenya elleni támadások mögött több indok is meghúzódik:

– a legfontosabb természetesen a kenyai katonai szerepvállalás miatti nyomásgyakorlás – minél több civil áldozat van, annál nagyobb a nyomás a nairobi vezetésen
– a kenyai akciók miatt nagy bevételektől esett el az al-Shabaab és ezen pénzek egy része állítólag most kenyai kezekbe kerül
– saját támogatói bázisa előtt is szeretne az al-Shabaab védelmezőként feltűnni, tehát ahogy most is, ezeket a támadásokat a muszlimok védelme érdekében végrehajtott akcióként állítják be
– megfigyelhető minta, hogy alapvetően a nyugati értékrendet terjesztő, a vásárlásra, szórakozásra lehetőséget teremtő helyek a célpontok
– és szintén fontos megemlíteni, hogy ezen akciókkal a szélsőségesek azt akarják megmutatni, hogy senki sincs biztonságban, ha célponttá válik

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

3 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “A Gikomba-támadás: mi áll az akciók hátterében?”

 1. Frankeinstein
  május 20th, 2014 @ 08:27

  “…Amióta 2011. októberében Kenya katonákat küldött Szomáliába az al-Shabaab elleni harcba, azóta vált igazán terroristák célpontjává az ország…”

  – Barátom, ne vicceljünk már. Azért itt nem ártana megemlíteni, hogy a gyilkos, narkós al sahab egyre több erőszakos akciót hajtott végre kenyai területen, egyre gyakoribbak lettek a tiltott határátlépések, egyre fokozódott a terrorfenyegetettség Kenyában. A kenyai sereg EZÉRT küldött katonákat az egyébként már nem is létező Szomáliába, hogy ott egy biztonsági övezetet hozzanak létre, és ha kell, onnan indítsanak támadást az őrjöngő iszlamisták ellen (mert hogy a shahab iszlamista tömeggyilkos banda, mint ez közismert).

  Ahogy te fogalmaztál, úgy hangzott, mintha a kenyai sereg lett volna a kezdeményező, é ami most megy, az valamiféle jogos reakció volna. Ne már.

 2. GaceTillerro
  május 20th, 2014 @ 15:46

  @Frankeinstein: A tények mellett nem mehetünk el szó nélkül, azóta váltak igazán gyakorivá a terroristatámadások egyes kenyai városokban, amióta elkezdődött a kenyai hadművelet Szomáliában (ami létezik, nem láttam más jellegű állásfoglalást/határozatot). Az, hogy miért kezdődött a kenyai hadművelet, nem került említésre az írásban, mert most nem ez volt a fő téma (egyébként tökéletesen igazad van az ok-okozat összefüggésben) – ha követted a blogot az elmúlt években, tudod, hogy egyetlen részlet sem került elhallgatásra, nem voltak szubjektív, részrehajló írások – ahogy erre utalni próbáltál. Semmiféle reakció jogosságáról nem esett itt szó.

 3. Frankeinstein
  május 20th, 2014 @ 17:25

  Értem én ezt, el is fogadom, de egy kevésbé tájékozott, és teljesen új olvasót az általam kritizált mondat totál félrevezet ebben a formában.

  Egy kevésbé tájékozottnál fel sem merül, amiről én írtam, ezért nagyon fontos, mit írsz le. Főleg, hogy ez egy fontos, hiánypótló témakör, mely egyáltalán nincs benne a kelet- európai “mainstream médiában” (Északnyugaton viszont jelen van a téma, örömmel mondhatom).

  A szomáliai kokós őrültek ellen pedig igenis fel kell lépni, hát tűrhetetlen, amit művelnek az utóbbi 20 évben.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék