Megoldódni látszik a Comore-szigetek áramproblémája

Közzététel ideje | május 2, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Hosszú hónapok után végre talán megnyugtató befejezése lehet a comore-szigeteki energiaválságnak, miután a kormány úgy döntött, hogy pénzügyi támogatásban részesíti a nemzeti áramszolgáltatót, az Ma-mwét, hogy az ismét ki tudja egyenlíteni az erőműve üzemeltetéséhez szükséges üzemanyag árát. Persze az még egy újabb történet lesz, hogy a költségvetésben hol fognak helyet találni ennek a nem is kis tételnek, de most a lényeg az, hogy a kormány bejelentése után alig 24 órával már dübörögtek az áramfejlesztők Voidjouban – a lakosság és a vállalkozók nagy-nagy örömére. Elvileg mostantól a napi 35 ezer liter felhasznált üzemanyagból 14 ezer litert az állam fog fizetni, mégis ahogy több, comore-szigeteki médium is lehozta, a lakosok nem igazán bíznak abban, hogy az Abdou Madi Nassur energiaügyi miniszter által bejelentett intézkedés sokáig fog tartani.

Akkor pedig visszajönnek a korábbi idők, amikor a főváros, Moroni egyes részein egész délutánokon és éjszakákon át nem volt áramellátás, sőt, a három szigetből álló ország egyes távolabbi vidékein hetente csak pár óráig lehetett igénybevenni a szolgáltatást – mindezt azért mert az üzemanyag literenkénti ára 500 forintról közel 800 forintra ugrott fel, ez pedig azt is jelentette, hogy a 10 áramfejlesztőből az utóbbi időben már csak 3-4 fejlesztő működött teljes üzemmel. És ehhez meg adjuk hozzá azt a tényt is, hogy ezek az áramfejlesztők segítik a vízellátást biztosítását a lakosság (főként Grande Comore szigetén) számára, úgyhogy az elmúlt két-három hónap elég durva volt az afrikai kontinens egyik szegény szigetországában, nem csoda, hogy az emberek kisebb-nagyobb tüntetéseken követelték a helyzet megváltoztatását.

És nem csak ezek a dolgok aggasztják a lakosságot, ezen a héten a taxisok és utasszállító vállalkozások függesztették fel határozatlan időre a munkát, hogy így tiltakozzanak az újonnan bevezetett úthasználati díj ellen – ahogy ők fogalmaztak, “nincs út, ahol járni lehet, de adót fizetni kell”. Az egész megmozdulás kirobbantó mozzanata az volt, amikor az egyik regionális adóirodába betörtek egy éjszaka és az egész aznapi bevételt elrabolták, a tetteseket pedig elfogásuk után vádemelés nélkül szabadon engedték. Szóval ezen az Európától oly távol eső szigetvilágban is szépen zajlanak a mindennapi események – business as usual.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék