Kis madagaszkári szigetbulvár

Közzététel ideje | április 28, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az Indiai-óceáni francia szigetekről már volt korábban szó a mindennapiafrikán, hiszen ezek a kis földdarabok évtizedek óta területi vitát jelentenek Franciaország, Madagaszkár, a Seychelle-szigetek, a Comore-szigetek és Mauritius között, annak ellenére, hogy alig pár atollról van szó az Indiai-óceánban. Öt közülük (Glorioso, Juan de Nova, Europa, Banc Du Geyser és Bassas da India) a Mozambiki-csatornában fekszik, míg a Tromelin 450 kilométerre található Madagaszkár keleti partjainál – ezek közül a Banc Du Geysert még 1976-ban Madagaszkár annektálta, amely lépést azóta sem ismert el a nemzetközi jog, sem Franciaország. Korábban túl nagy jelentőséget senki nem tulajdonított ezeknek a szigetecskéknek, amelyeken mindössze meteorológiai állomások és kifutópályák találhatók buja természet társaságában, azonban napjainkban Madagaszkár ismét harcot indított a megszerzésükért, tekintve, hogy a Mozambiki-csatornában hatalmas olaj- és gáztartalékokat gyanítanak, ráadásul stratégiai szempontból sem elhanyagolható tény, hogy a Csatornában francia érdekkörbe tartozó területek fekszenek.

Ahogy már korábban megírtam, az egész történet még a szigetország függetlenségére datálható vissza, amikor nem sokkal annak kikiáltása előtt Franciaország saját magához csatolta a szigeteket egy rendelettel és azokat az 1979-ben hozott ENSZ rendelkezés ellenére sem adott át Madagaszkárnak. A háttérben különféle alkuk és megállapodások történtek, így sikerült évről-évre levenni az ENSZ Közgyűlésének napirendjéről a szigetek kérdését, de amióta új madagaszkári elnök van Hery Rajaonarimampianina személyében, azóta ismét hangsúlyos kérdéssé vált a “szétszórt szigetek” ügye. Múlt héten egy konferencián Madagaszkár ismét kinyilvánította fennhatóságát a területek felett és afféle tárgyalási alapként az elnök közös felügyeleti jogot is javasolt, amelyet Párizs továbbra sem kommentál.

Jelzésértékű lépésként azonban március végén megérkezett a térségbe a Nivose névre hallgató francia hajó, amelynek célja megakadályozni az illegális halászatot a kis földdarabok környékén, amely mára már elképesztő, ipari méreteket öltött és ezzel együtt már öt francia hadihajó járőrözik a térségben illegális halászok és kalózok után kutatva, persze ezzel kimutatva a francia érdekeltség fontosságát a régióban. És hogy kicsit csatlakozzunk az európai politikához is, egyes madagaszkári szakértők és professzorok a Krím-félsziget orosz elcsatolásában is lehetőséget látnak, mondván, ahogy Oroszország tette azzal a területtel, úgy Madagaszkár is könnyedén magához csatolhatja ezeket a pár négyzetkilométeres földdarabokat, hiszen a szigetország függetlenné válásának idején teljesen jogtalanul került francia kézbe fennhatóságuk.

twitter.com/napiafrika

7 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék