Mozambik: ahol a nemi erőszak elkövetőjét akarják védeni

Közzététel ideje | március 25, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Napjainkban van a mozambiki parlament előtt felülvizsgálaton az a rendelettervezet, amely a Büntetőtörvénykönyv néhány paragrafusát fogja módosítani, köztük párat olyan módon, hogy az óriási felháborodást keltett a hazai illetve a külföldi jogvédő csoportok között, hiszen azok súlyosan sértik nők és gyermekek jogait. A kérdéses paragrafusok egyébként még az 1886-os portugál Büntetőtörvénykönyvből kerültek Mozambik 1975-ös függetlenségének kikiáltása idején az afrikai ország törvényei közé, de míg nem sokkal később a portugálok ezeket eltávolították saját paragrafusaik közül, addig Mozambikban még mindig ott vannak és úgy tűnik, hogy maradnak is.

A mostani kezdeményezés annak a tervnek a részét képezi, amellyel Maputo szeretné megváltoztatni az egész Büntetőtörvénykönyvét, de sajnálatos módon a felülvizsgálattal megbízott Alkotmányos és Jogi Bizottság rengeteg ősrégi rendelkezést benne hagyott az új tervezetben, köztük például a 400-as cikkelyt, amely szerint ha a nemi erőszak vagy szexuális zaklatás elkövetője házasságra lép áldozatával, akkor az erőszaktevő elkerülheti a büntetést, továbbá a házasságon belüli szexuális erőszakot ez a bekezdés nem is tekinti bűncselekménynek. Sőt, ami igazán durva, hogy a jelenleg parlament előtt lévő paragrafusok egyike szerint egy 12 éven felüli gyermekkel való szexuális kapcsolat legálisnak tekinthető, hiszen a Büntetőtörvénykönyv őket felnőttnek tekinti – ez pedig ütközik a mozambiki alkotmány által megjelölt 18 éves korral, ami a felnőtté válás korát jelenti.

És rengeteg ilyen 1886-os maradék van az új tervezetben, ráadásul ezek többsége más szabályokkal ütközik, például hogy a terv szerint 10 éves kor felett mindenki büntethető, miközben a családjogi törvény szerint viszont 16 év a büntethetőség alsó korhatára. Pár nap múlva újabb tüntetés lesz a mozambiki parlament előtt (múlt hét után ismét), hogy a képviselők utasítsák el az 1886-os rendelkezések továbbra is érvényben maradását, ha ennek nem lesz hatása, akkor egyértelműen az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy vizsgálja felül a paragrafusokat, hiszen a fentebb taglaltakból kikövetkeztethető, hogy egyes cikkelyek ütköznek magával az Alkotmánnyal is.

Alapvetően nem Mozambik az egyetlen olyan ország, ahol ilyen rendelkezés van életben, nemrégiben Marokkó ugyan eltörölte ezt a rendelkezését, de például még Algériában vagy Tunéziában is életben van az erőszaktevő és áldozatának házasságát támogató cikkely, főleg azon kulturális megfontolások miatt, melyek szerint ezekben az országokban szégyen, ha egy lány házassága előtt elveszíti szüzességét, sőt ez csökkenti esélyeit a férjhez adásra. 2013. decemberében egyébként a mozambiki parlament már előzetesen jóváhagyta a Büntetőtörvénykönyv módosításait, de a végleges döntésre valószínűleg a következő napokban kerül majd sor.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék