Bouteflika egészségi állapota döntheti el az algériai elnökválasztást

Közzététel ideje | március 7, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Ahogy számítani lehetett rá, az algériai biztonsági erők agresszívan fellépve fojtották el azokat az algíri tüntetéseket csütörtökön (03.06.), amelyeken Abdelaziz Bouteflika elnök negyedik mandátuma ellen tiltakoztak több százan – legalább 40 embert letartóztattak, de szerencsére komolyan nem sérült meg senki, amikor a “Szabad és Demokratikus Algériát” és hasonló jelszavakkal skandáló tömeget a rendőrség feloszlatta. A megmozdulás egyik fő szervezője az a Barakat (“Elég volt!”) nevű szervezet volt, amelyet a jelenleg már börtönben ülő ellenzéki orvos, Amina Bouraoui alapított és amelynek egyetlen célja megakadályozni Bouteflika negyedik mandátumát. A tüntetések egyébként tilosak Algériában, így igazából még örülni is lehet annak, hogy a múlt hetihez hasonlóan most sem lett komolyabb sérülés a tüntetők között, akik szerint a 77 éves, betegeskedő és a nyilvánosság előtt rendkívül ritkán megjelenő elnöknek távoznia kell a hatalomból, hogy végre szabad utat adjon a fejlődésnek és a változásnak.

A Barakat már múlt héten is tüntetett Bouteflika ellen, az Alkotmánybíróság épülete előtt is gyűlést tartottak és az összes közösségi fórumon támadást indítottak az elnök újabb periódusa ellen és nem meglepő módon, kezdeményezésükhöz ezrek csatlakoztak napok alatt. Az elnökválasztás egyébként április 17.-én kerül majd megrendezésre, a jelöltállítási határidő napjáig hivatalosan 10-en jelezték indulási szándékukat, de ez is elég vicces volt, hiszen az egyik jelölt, Rachid Nekkaz kérésére a határidőt egy órával meghosszabbították, miután Nekkaz szerint a nyomtatványát szállító autóból valahogy eltűnt a dokumentációja. Na de végül meglett a tízes lista, rajta olyan nevekkel mint a Munkáspártot vezető Louisa Hanoune vagy az egykori pénzügyminiszter, Ali Benouari, ami a meglepetés, hogy a muszlim pártok távolmaradtak a jelöltállítástól, a Békemozgalom és az Ennahda múlt héten jelentette be ugyanis bojkottját.

A választásra való felkészülés jegyében az algériai hadsereg átfogó támadást intézett az ország területén működő szélsőségesek ellen, legalább egy tucat terroristát megöltek a katonák az elmúlt hetekben, miközben Abdelmalek Sellal miniszterelnök az egységességre és a békére szólított fel – ezzel pedig sokak szerint Bouteflika mellett kampányol, hiszen ezekkel a nyilatkozatokkal és katonai akciókkal közvetve a jelenlegi elnök hatékonyságát igyekszik hangoztatni. Alapvetően Algéria eléggé megosztott a negyedik Bouteflika mandátum ügyében, a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) vagy a Nemzeti Demokratikus Közösség (RND) pártja egyaránt támogatja a politikust, más pártok, például az iszlamisták, vagy a Kultúra és Demokrácia Mozgalma (RCD) minden létező fórumon támadja a betegsége miatt is kikezdett államelnököt, aki 2013. áprilisa óta most hétfőn (03.03.) jelent meg először a nyilvánosság előtt (a televíziós interjúban végig szinte mozdulatlanul ült egy székben, hangja pedig alig volt hallható).

Az elnökválasztáson a jelenlegi elnök legnagyobb riválisa az egykori miniszterelnök, Ali Benflis lesz kétségtelenül, aki hangsúlyozta, hogy tisztában van az esetleges csaláss lehetőségével, de mégis, az ország politikai életének tisztelete miatt gondolta, hogy nem lép vissza – a valóság azonban az, hogy ha Bouteflika elindul a voksoláson, szinte kizárt annak az esélye, hogy rajta kívül akárki más nyerhessen, így a legfontosabb kérdés továbbra is az, vajon milyen állapotban van az elnök egészsége?

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék