Madagaszkár: elnökválasztás után folyik a küzdelem a miniszterelnöki székért

Közzététel ideje | március 4, 2014 | 2 hozzászólás | GaceTillerro

Hosszú-hosszú évek teltek el Madagaszkáron úgy, hogy az országot, annak gazdaságát és politikai életét teljesen megbénította a krízis, amely azután robbant ki, hogy az addigi elnököt, Marc Ravalomananát egy puccsal megbuktatta a fiatal üzletember, Andry Rajoelina, aki aztán mindenféle nemzetközi norma figyelmen kívül hagyásával kormányzott, míg a nagy nemzetközi nyomás hatására végül belement egy elnökválasztásba, amelynek eredményeként az ő támogatottja, Hery Rajaonarimampianina lett az új elnök – szerencsére semmiféle komolyabb választási erőszak nem történt, az ország csendben visszatért a demokratikus útra. Persze ez nem azt jelenti, hogy az összes probléma pillanatok alatt tovatűnt, valamit kezdeni kell a ténnyel, hogy a nagyjából 22 millió madagaszkári fele az általános szegénységi küszöb alatt él, gyárak zártak be, befektetők fordítottak hátat az országnak (persze utóbbiak esetében ez nem volt annyira nagy tendencia, mint a sajtó sokszor hangoztatta), a turisták elmaradoztak és ami a legsúlyosabb, a költségvetés egy nagy bevételi forrása, a segélyezés is szinte megszűnt.

Aztán még mindig ott van sokak félelme, hogy egykori pénzügyminisztere “hátán” miniszterelnöki pozícióba juthat a puccsista Rajoelina (ez akár a politikai helyzet eszkalálódásához is vezethetne), amit sokat errefelé csak az “orosz módszernek” hívnak, ez pedig azért nem lenne szerencsés mert kül- és belpolitikai szereplők is jelezték, semmiféleképpen nem hajlandóak egy ilyen megoldást elfogadni. És ennek megfelelően egy hónappal a hivatalos választási eredmény után sincs még miniszterelnöke Madagaszkárnak, főleg miután a politikai pártok képtelenek konszenzusra jutni, de egészen fura módon, valójában az összes parlamenti képviselő támogatja az elnököt, csak mivel a pártok hatásköre a miniszterelnök kinevezése, mindenki sajátjának érzi ezt a jogot – bár február 26.-án sikerült a parlament többségét felsorakoztatni egy jelölt, Jules Etienne Rolland mögött, állítólag 95-en támogatják az ő jelölését a 147 képviselőből, bár ezt a Rajoelina pártja által támogatott másik jelölt Haja Resampa nem tartja hihetőnek. Papíron elvileg a MAPAR néven futó Rajoelina-koalíció a legnagyobb parlamenti frakció, de az elnök, Rajaonarimampianina hosszú politikai küzdelem után egyrészt elérte, hogy Rajoelina saját maga ne akarjon miniszterelnök lenni, másrészt azt is megoldotta, hogy a parlamenti többség ellenére saját maga dönthessen a miniszterelnök személyéről – és ő Rolland felé húz.

Ez pedig annak fényében durva, hogy tudjuk, Rajaonarimampianina Rajoelina kegyeltjeként indult az elnökválasztáson. Szóval tovább folytatódik a politikai huzavona, a döntés pedig az elnök kezében van, a képviselők kezében egyedül a bizalmatlansági szavazás marad, mint fegyver – és elképzelhető, hogy Rolland hatalomra jutása esetén ezt be is fogják vetni.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

2 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Madagaszkár: elnökválasztás után folyik a küzdelem a miniszterelnöki székért”

 1. vsztk911
  március 6th, 2014 @ 15:30

  Mindig érdeklődéssel olvasom Madagaszkárról szóló cikkeket, mivel nagy kedvencemnek,Balázs Dénes geográfusnak a könyvét az országról anno többször is elolvastam. Gyönyörű, természeti kincsekben gazdag ország, ezért meglepő ez a méretű szegénység. Ennek talán az etnikai megosztottság lehet az oka. Hiszen az ország középső hegyvidéki részét maláj származású ázsiai etnikum, a partokat afrikai negro népcsoportok lakják. Látható, az össze politikai és gazdasági vezető előbbiekből kerül ki, pedig létszámuk szerintem már bőven 50% alatt van. (Most nem ellenőriztem le a Wiki-n) Viszont sokkal szorgalmasabb népség, ezért lehetett, hogy anno ők egyesítették először a szigetet megosztottságaik ellenére is. Ugyanis az egyes embertípusokon belül is rengeteg a törzsi megosztottság, ráadásul, észak-keleten még arab leszármazású kevert muszlim vallású törzsek is élnek. Na egy ilyen országban nehéz lehet eldönteni, hogy milyen irányba hogyan haladjon egységesen mindenki. Marad a káosz…

 2. GaceTillerro
  március 7th, 2014 @ 20:18

  @vsztk911: Madagaszkár kapcsán az én legnagyobb szívfájdalmam annak a gyönyörű élővilágnak a pusztulását végigkövetni, ami a maga nemében egyedülálló a világon…

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék