Mi lesz ebből: Ghardaiában ismét etnikai villongások vannak

Közzététel ideje | február 7, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az elmúlt hónapban az algériai Ghardaïa városának nagyjából 90 ezer lakosa ismét a korábban már megtapasztalt etnikai villongások feszültségében volt kénytelen élni, hiszen mint már korábban többször, az arab chaamba közösség és a muszlim berberek közé tartozó mozabiték (ők az ibadi muszlim szekta tagjai) között ezúttal súlyos összecsapások törtek ki, legalább 5 ember életét veszítette, házakat gyújtottak fel és boltokat fosztottak ki a főleg fiatal megmozdulók. Nem csoda, hogy a Ghardaïa tartomány székhelyének számító városba több ezer rendőrt vezényeltek, mindenki tisztában van vele ugyanis, hogy ha a városban eluralkodik a káosz, akkor az egész, fél milliós tartomány instabil lehet, ami nem igazán jönne jól most a kormányzatnak.

És ahogy a hasonló konfliktusok esetén lenni szokott, az ellentétek itt is több évszázadra nyúlnak vissza, amelyet csak súlyosbított a gyarmatosítás korszaka, jelen esetben a térségben már legalább ezer éve egymás mellett élnek mellett az arabok és a mozabiték, de az egyre szorongató gazdasági nehézségek csak fokozták az elégedetlenséget a felek oldalán, ráadásul az algériai társadalomnak a 30%-át kitevő berberek (azon belül a populáció alig 1%-át jelentő mozabiték) mindig is háttérbe szorítva érezték magukat az arabokkal szemben és a múltban jópár alkalommal került már sor összecsapásra, legutóbb még 2013-ban. Az országot függetlenségre vezető Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) és a chaambák közötti kapcsolat mindig is jó volt, ennek okán a függetlenség utáni években a mozabitéket “reakciósoknak” bélyegezték meg és ha így kimondva nem is, de ez a viszony az azóta eltelt években sem változott sokat. Persze ahány szakértő, annyi vélemény, egyesek szerint a fiatalok kilátástalansága és a gazdasági nehézségek okozzák a feszültséget, mások szerint az évtizedek óta létező komoly etnikai ellentétek, de van aki szerint a térségben működő drogbárók gerjesztik a harcokat tevékenységük elleplezése céljából.

Bár aki nem ott él-élt, nehezen alkothat véleményt, az azonban tény, hogy a február 5.-én újra kirobbant (decemberi és januári összecsapások után) harcok azután kezdődtek el megint, hogy aznap éjszaka egy fiatal arabokat szállító buszt kövekkel dobáltak meg, amire válaszul feldühödött arabok mozabite boltokat fosztottak ki és autókat gyújtottak fel. Az egyik mozabite temető melletti összetűzés a felek között olyan súlyos volt, hogy közel 300 rendőr és a könnygáz sem volt elég a rend helyreállítására, további fegyveres erőket kellett a helyszínre vezényelni. Vandálok egy csoportja a 16. századi mozabite vezető, Amir Moussa kriptáját is feldúlta, pedig ő volt a fő letéteményese az 1586-os megegyezésnek, amely után az arab nomádok beköltöztek Ghardaïába. Ma (02.07.) nyugalom honolt a sivatagi városban, ahol 1985-ben és 2008-ban földek birtokjoga miatt voltak összetűzések, de igazán etnikai színezetű harcokra csak az elmúlt időszakban volt komoly példa. A mostani harcok legvalószínűbb gyújtópontja egyébként annak a listának a napvilágra kerülése volt, amelyben a kormányzati lakásépítési program kedvezményezettjei voltak megnevezve, amellyel sokan nem igazán értettek egyet.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék