Még mindig nem ért véget az Yemenia Airways Airbus A310-esének története

Közzététel ideje | január 30, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

2009. június 30. – Az ekkor már húsz éves Airbus A310-es 153 emberrel (főleg francia-comore-szigeteki kettős állampolgárokkal) a fedélzetén kezdte megközelíteni a Comore-szigetek fővárosának, Moroninak Said Ibrahim herceg nevét viselő repülőterét, amikor máig nem teljesen tisztázott okok miatt a komoly szélben átesést produkált majd alig pár percre Grande Comore szigetétől a vízbe csapódott. Miután a Comore-szigetek nem rendelkezik megfelelő mentőegységekkel és felszerelésekkel, a francia légierő és haditengerészet érkezett a helyszínre Réunion és Mayotte szigetéről, hogy segítsen a halászhajókkal és motorcsónakokkal érkező helyieknek, akik végül a roncsok között felfedezték minden idők egyik legszerencsésebb túlélőjét, az akkor mindössze 14 éves Bahia Bakarit, aki egyedüliként élte túl a becsapódást, illetve az azt követően 13 órán át tartó várakozást a vízben (róla később bővebben).

Augusztus végén komoly munka után sikerült megtalálni a repülőgép fekete dobozát közel 1200 méteres mélységben és így el is kezdődhetett a nyomozás, amelyet a Comore-szigetek Repülésügyi Hivatala vezetett a francia nyomozók és az Airbus szakértői segítségével és az már az első pillanatoktól kezdve nyilvánvaló vált, hogy a pilóták hibája és a gép elavultsága egyaránt tényező volt a katasztrófában és 2013. június 25.-én ezt a nyomozás vezetője, Bourhane Ahmed Bourhane is megerősítette a vizsgálat hivatalos értékelésén, rámutatva, hogy a személyzet nem megfelelő lépései vezettek 152 ember halálához. És hogy ez miért került most így hirtelen szóba? Az ok az, hogy Franciaország bejelentette, vádat emelt a Yemenia Airways ellen emberölés miatt még tavaly novemberben, mert a francia hatóságok szerint az Airbus A310-es gépnek már nem lett volna szabad repülnie, ahogy azt egy 2007-es felülvizsgálaton a francia hatóságok ki is emelték – ezután került kitiltásra a gép a francia légtérből, így a cég a jemeni átszállás után utaztatta vele utasait a Comore-szigetekre.

Az áldozatokat képviselő szövetség üdvözölte a lépést, hangsúlyozva, hogy a Yemeniának végre felelősséget kell vállalnia azért, amit elkövetett – a szövetség egyébként többször is tüntetéseket szervezett a cég ellen, gépei rossz állapota miatt. Talán egyébként ezzel tényleg meg lehet találni a tragédia felelősét, hiszen az áldozatok által 2011-ben beadott kereset ügyében szinte semmi előremozdulás nem történt, állítólagosan azért, mert a cég szándékosan akadályozza a folyamatot. Az egyetlen túlélő, az 1996-os születésű Bahia Bakari viszont teljesen felépült, alig három héttel a katasztrófa után már ki is engedték az őt ellátó párizsi kórházból, ahol törésekkel és égésekkel kezelték. Bahia Párizsból repült édesanyjával a Comore-szigetekre családlátogatás és nyaralás céljából és kétszeres átszállás (Marseille és Sana’a) után került az A310-es fedélzetére majd egy dzsibuti megálló után közelítették meg végül Moroni repülőterét, de mielőtt odaértek volna, megtörtént a katasztrófa.

Az összeszedett információk szerint egyébként az úszni nem tudó lány, “La miraculée” (A csodalány) szerencséje az volt, hogy még a becsapódás előtt kizuhant a repülőgépből és pillanatok múlva az óceánban találta magát mentőmellény és komoly úszási képességek nélkül, de képes volt közel 13 órán át kapaszkodni a gép darabjaiba a sötétben, mielőtt végül megtalálták. Később egyébként  arról számolt be, hogy valószínűleg voltak más túlélők is az első órákban, de az ő hangjuk később elhalkult, majd meg is szűnt. Végül egy helyi hajó, a Sima Com 2 talált rá, ennek személyzete (pontosabban egy később a Comore-szigeteken kitüntetett hajós, Maturaffi Sélémane Libounah) mentette ki a vízből, majd egy nappal később már a párizsi Armand-Trousseau gyermekkórházban ébredt, ahol Nicolas Sarkozy akkori francia elnök is meglátogatta. Amit később a wikipédiától kezdve az összes oldal fontosnak tartott megemlíteni, az a tény, hogy a hivatalos adatok szerint Bahia Bakari a túlélője minden idők legsúlyosabb olyan légikatasztrófájának, ahol volt túlélő. 2010. januárjában egy francia író segítségével publikálta emlékeit a “Moi Bahia, la miraculée” címmel, amelyből érdekességek is kiderültek, például, hogy egészen addig, amíg nem mondták el neki a kórházban, hogy mi történt, végig azt hitte, csak kizuhant a gépből az ablakon keresztül. A baleset konkrét pillanatairól nem sokra emlékszik, az utolsó emléke az, amikor a kapitány közli a hangosbemondón: “Kérem csatolják be az öveiket, becsapódunk.”

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék