Folytatódnak a kenyai kitelepítések avagy a sengwereket is eladták

Közzététel ideje | január 29, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A botswanai busmanok és a kormány közötti szembenállás kapcsán sokan úgy gondolhatják, hogy ez egy különleges és rendkívüli eset, alapvetően az Afrikában élő ősi népcsoportok békében és háborítatlanul élhetnek – nos, azért ahogy sejthetjük a választ, ez egyáltalán nem így van, több országban találhatunk hasonló példákat, legutóbb Kenya kapcsán háborodott fel a nemzetközi közösség, hiszen a napokban a hatóságok erőszakkal lakoltattak ki több ezer embert a Nyugat-Kenyában található Embobut-erdőségből (Elgeiyo Marakwet járás), köztük a térségben őslakosnak számító sengwereket. Az AK-47-esekkel felfegyverzett katonák még múlt héten csaptak le az erdei régióban élő őslakosokra, fényképek tanúsága szerint felgyújtották házaikat és fegyvereikkel menekülésre kényszerítették a lakosokat – a hivatalos álláspont szerint azért, hogy megvédjék az erdőt, annak élővilágát illetve, hogy a környéken található vízforrások tisztaságát és elérhetőségét biztosítani tudják.

Az alig 15 ezer fős populációval rendelkező, az Embobut-erdőségben már évszázadok óta élő sengwerek érdekeit védő nemzetközi szervezetek már most attól tartanak, hogy az akció miatt eltűnhet a történelem süllyesztőjében a kis törzs kulturája, hagyományai, ráadásul a kenyai kormány tucatnyi nemzetközi egyezményt sértett meg a kitelepítéssel – a kitelepítéssel, amely a kormány január 7.-i álláspontja szerint a helyiek kezdeményezésére történt, tehát a sengwerek és a többi itt lakó is saját akaratából hagyja el a területet. Azt hozzá kell tenni, hogy a Cherangani-hegységben található Embobutban tényleg voltak az utóbbi időben problémák, a térségben tapasztalható földcsuszamlások illetve a korábbi évek erőszakos villongásai nyomán több ezren telepedtek le itt, akik sok esetben tényleg nem éltek “környezetbarát” életet ráadásul konfliktusba is kerültek a sengwerekkel.

A mostani kitelepítés kártérítése egyébként nagyjából családonként 1 millió forintnyi shilling, amit a sengwer közösség egyértelműen visszautasított (sőt egyeseknek ezt fel sem kínálták), ők ősi földjüket akarják visszakapni. Amelynek elvétele egyébként nem a kenyai kormány fejéből pattant ki teljesen egyedül, az a döntés vezetett hozzá, amelynek keretében a Világbank által támogatott Nemzeti Erőforráskezelési Projekt rajzolta újra a Cherangani természetvédelmi terület határait és így jogalapot teremtett a kitelepítésekhez – állítólagosan egyébként a kormány lobbijára döntött így a Projekt. A történet kapcsán különösen szomorú, hogy 7 éve folynak ilyen kitelepítések a térségben, de talán csak az elmúlt 1-2 évben kezdett igazi nyilvánosságot kapni a kenyai kormány akciója – a sengwerek kitelepítése viszont már az 1970-es évek óta zajlik, példának okáért 1988-ban annyira durván léptek fel a katonák, hogy több őslakos súlyosan megsérült és sokaknak hónapokra az erdőben kellett menedéket keresniük. Amivel egyébként a sengwerek jogait védő szervezetek próbálnak eredményt elérni, az a kenyai alkotmány 63. cikkelye, mely szerint a törzs ősi földjének számító területhez közösségi földként joga van ennek a kis etnikumnak és semmiképpen nem szabadna őket az erőszak illetve természeti katasztrófák elől ide menekülőkkel egy kalap alá venni őket. A kormány álláspontja azonban továbbra is az, hogy mindenképpen szükség van a kitelepítésre, hogy a klímaváltozás miatt egyre rosszabb állapotba kerülő erdőséget meg lehessen menteni, ráadásul sok tízezer ember számára létfontosságú az erdőségben található vízforrások tömege.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék