Eritrea: 2013. január 21.

Közzététel ideje | január 25, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Valószínűleg már senkinek a világon (kivéve persze a valamilyen módon érintetteket) nincs arról fogalma, hogy mi is történt 2013. január 21.-én Eritreában, pedig az ország szempontjából elég megrázó nap volt – mégis alig tudunk valamit róla. Akkor az eritreai hadsereg egyik egysége páncélozott járművekkel felhajtott a Forto-domb tetejére, ahol körbevette majd elfogalta az aszmarai Információs Minisztérium illetve Állami Televízió épületét, miközben egy másik egység járművei a repülőtér felé hajtottak – a rendkívül zárt és kordában tartott országban az efféle mozgások elég szokatlanok, így egyből elkezdte a pánik felütni a fejét. Alig fél tízkor már teljes volt a káosz, hiszen a televízió vezetője, Asmelash Abraha beolvasott egy közleményt, amelyben az 1997-es alkotmány visszaállítását és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték a minisztérium épületét tankokkal elbarikádozó katonák.

Az adás rövidesen megszakadt, sőt néhány órával később a zendülő katonákat is elfogták és minden a régi kerékvágásba került ismét. Nagyjából ennyit lehetett tudni, nem voltak hangzatos főcímek az újságokban, tévékben, a pár soros közlemények alapján pedig úgy tűnt, igazából semmi komoly sem történt. Persze azért az elmúlt év során sikerült kicsit többet összekaparni az eseményekről, ezek szerint még 2012 végén döntöttek az akcióról, az egyik déli tartomány kormányzójának, Moustafa Nour Husseinnek a kezdeményezésére, egy, az elnökkel elégedetlen katonai vezető szervezésével és támogatásával – Ali Siyed Hijay “Wedi Ali” akkoriban Tsorona városában vezetett egy gépesített hadosztályt.

A cél egyébként egy puccs lett volna, ennek érdekében indult meg a szervezkedés, amely 2013. január 18.-én, pénteken érkezett el a csúcspontjára, amikor egy kormányzói értekezleten Aszmarában, Nour Hussein meglátta a lehetőséget, hiszen Isaias Afewerki államelnök január 21.-ére az Információs Minisztérium épületébe hívott össze egy újabb találkozót. A nagyjából kétszáz fős gépesített hadosztály megindult Aszmara felé, de az épület január 21.-i elfoglalása után kiderült, hogy Afewerki nincs ott, a reguláris alakulatok pedig rendkívül gyorsan közeledtek – nyilvánvaló, hogy valaki elárulta a lázadást. Tárgyalások kezdődtek a felek között, Wedi Ali illetve a védelmi miniszter, Sebhat Efrem próbálták elsimítani a problémát, de az elnököt szívből gyűlölő katona az egyik tárgyalóra is rálőtt dühében, a megbeszélés pedig megfeneklett, így a zendülők aznap délután elhagyták a dombot és Kushet bázisára hajtottak, majd vezetőik továbbmenekültek – mindenkit elfogtak, kivéve Wedi Alit, aki Shebek településén öngyilkosságot követett el. A jelenleg is börtönben lévő katonák sorsáról, hollétéről nem tudni semmit, az sem került megerősítésre, hogy Moustafa Nour Hussein életét veszítette a fogságban.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!





 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék