Szomáliföld és Szomália asztalhoz ülnek – igazából tét nélkül

Közzététel ideje | január 7, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Amikor 1960. június 26.-án Szomáliföld a Brit Szomáliföld utódaként függetlenné vált, majd pár nappal később egyesült az egykori Olasz Szomálifölddel, hogy létrehozzák a Szomáli Köztársaságot, akkor még senki sem sejtette, hogy ez a külön indult függetlenedés a későbbiekben is mennyire fontos tényező lesz, de így alakult, hiszen az 1988-től kezdődő, Siad Barre által végrehajtott vérengzések következményeként kirobbant polgárháborúban összeomlott a köztársaság és 1991-ben az ország szinte megszűnt létezni – Szomáliföld pedig a Nemzeti Szomáli Mozgalom (SNM) vezetésével 1991. május 18.-án kikiáltotta függetlenségét. Az azóta eltelt időben az egykori Brit Szomáliföld területén létező új állam elvileg függetlenként működött, bár ezt egyetlen ország vagy szervezet sem volt hajlandó elismerni és a szomáliai központi kormányzat továbbra is az ország részeként tekintett északi régiójára – ebből kifolyólag a két vezetés között nem igazán volt párbeszéd.

Többször felvették a kapcsolatot, de túlságosan sokáig egyetlen megbeszélés sem tartott, hiszen az álláspontok rendkívül távol állnak egymástól – ennek fényében a január közepén Isztambulban újrainduló tárgyalásoktól sem lehet túl sokat remélni. A Szomáliai Szövetségi Kormányzat részéről Abdiweli Sheikh Ahmed és új kormánya kezdeményezte a kapcsolat újrafelvételét, amelyet a szomáliföldi külügyminiszter, Mohamed Bihi el is fogadott – az új kormánynak szerepe van ebben, hiszen a korábbi tárgyalások a szövetségi kormányban fennálló ellentétek (Hassan Sheikh Mohamud elnök és miniszterelnöke, Abdi Farah Shirdon között) miatt teljesen megfeneklettek. Ami szinte nyilvánvalóvá teszi a mostani megbeszélés bukását, az a tény, hogy Sheikh Ahmed kormánya már előzetesen hangsúlyozta, Szomáliföld függetlensége még csak napirendi pontként sem kerülhet szóba, főleg az újbóli egység megteremtése lesz a párbeszéd célja – erről pedig tudjuk milyen a vélemény Szomáliföldön.Tavaly is elhangzott olyan nyilatkozat Mogadishuban, hogy Szomáliföld függetlensége kizárólag szenvedélyes érzelmeken alapul és nélkülözi az értelmet, a szavakkal pedig vigyázni kell, mert akár komoly háború is születhet egy ilyen konfliktusból. Úgyhogy amire számítani lehet a megbeszélések után, az olyan, kevésbé fontos témákban történő megegyezés, mint a légiforgalom felügyeletének összehangolása vagy a médiában egymás ellen indított támadások felfüggesztése. A szomáliföldi vezetés szerint egyébként Mogadishu pénzért embereket bérel és bizonytalanságot, feszültséget akar generálni országukban, hogy ezzel is erősítse a Szomáliföld életképtelenségéről alkotott elméleteket. A témában az interneten rendkívül szenvedélyes írásokat lehet olvasni mindkét fél érvei mellett, összességében azonban látni kell, hogy egy egységes Szomália megteremtése rendkívüli feladatokat róna mindkét félre, például az ügyben érintett szomáliföldi vezetés totális politikai öngyilkosságot követne el, hiszen a lakosság nagyjából 97%-a hagyta jóvá 2001-ben a jelenlegi helyzetet létrehozó alkotmányt.

A másik oldalon Mogadishunak el kellene ismernie azokat az attrocitásokat, amelyeket Siad Barre uralma alatt Szomáliföldön követtek el, sőt esetleg felelősségrevonások is következnének, ami megint káoszhoz vezetne a hadurak és klánpolitika által behálózott Szomáliában. Plusz logikusan kikövetkeztethető, ha újraegyesítésről szóló megállapodás születne, akkor Szomália elismerné, hogy több évtizeden keresztül Szomáliföld független állam volt, ami szintén komoly ellenérzéseket szülne (főleg Puntföldön). És akkor most mi várható? Túlságosan sok minden nem, ha a két félre van bízva a megegyezés, akkor az szinte elképzelhetetlen, a megfeneklett ügyet csak a nemzetközi közösség tudná pályára állítani, de egy ilyen lépés rendkívüli kockázatokkal járna, úgyhogy a közeli évek jövőjére a jelenlegi helyzet fennmaradása jósolható.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék