Lecserélik a Lungit: tényleg ez kell Sierra Leonénak?

Közzététel ideje | december 27, 2013 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Aki utazott már Afrika ezen részén, az tudja, hogy repülőgéppel Sierra Leonéba történő megérkezésünkkor a Lungi Nemzetközi Repülőtéren szállunk le, ami Lungiban, egy aprócska kis partmenti településen található, amely 8000 lakosával nem is lenne nagyon számottevő és érdekes, viszont a repülőtérnek köszönhetően luxusszállodák, éttermek és mindenféle egyéb szolgáltatók találhatóak itt. Ami még érdekes, hogy Lungi és az ország fővárosa, Freetown között ott a tenger, illetve a Sierra Leone folyó, amelyet közúton rendkívül időigényes és macerás lenne kikerülni, így a reptérre érkezők legjobb választása a rendszeresen induló, német Hellogg cég által üzemeltetett légpárnás komp (vagy a “normál” komp illetve a privát vízi szállítócégek, például a Coach Express, amely egy normál motorcsónakkal 8000 forintnyi dollárért 30 perc alatt átvisz bárkit), amely a fővárosba viszi az utazókat.

Az egykor brit katonai bázisként funkcionáló komplexum három fő részre bontható, az érkező és induló oldali szárnyakra illetve a váróteremre, amelyeken még 2010-ben teljes felújítást kezdett a kormány, amely még jelenleg is folyamatban van. Amire a repülőtérre érkezéskor mindenképpen fel kell készülni, az a hihetetlen nyüzsgés és hangzavar, továbbá azon önjelölt hordároknak a tömege, akik az utazókra vadásznak, hogy egy pár dollárért segítséget nyújtsanak nekik – célszerű egyébként választani egyet és rendkívül szorosan a nyomában maradni végig. És hogy miért került szóba ebben a posztban a Lungi? Annak a vitának a kapcsán volt célszerű pár szóban beszélni róla, amely napjainkban is folyamatban van egy teljesen új nemzetközi repülőtér építéséről Sierra Leonéban – az egyik oldal értelemszerűen a pénz jobb elköltési lehetőségeit hangoztatja, a másik oldal pedig a Lungi lepusztultságát és elavultságát hozza fel érvként.

De jóval többről van itt szó, hiszen a több mint 400 millió dolláros beruházás szükségessége tényleg vitatható, például a jelenlegi reptér sincs megfelelően kihasználva, ráadásul már rengeteg pénzt költöttek a felújítására eddig is. A kritikusok szerint inkább a Lungi-Freetown utazási kapcsolat fejlesztésére kellene költeni, hiszen egy megbízható és rendszeres közlekedési eszköz a folyón keresztül jelentősen javítaná az utazási élményt – más kérdés, hogy a kínai befektetők arra nem igazán adnának pénzt.

A projekt persze halad szépen előre, december 17.-én Keifala Marah pénzügyminiszter és Leonard Balogun közlekedési miniszter Kínába utaztak, hogy ott a Kínai Export-Import Bank és a Kínai Nemzetközi Vasúttársaság képviselőivel tárgyaljanak a Mamamah Nemzetközi Repülőtér megépítéséről illetve további fejlesztésekről. A sierra leonei elnök, Ernest Bai Koroma egyik elsőszámú prioritásának számító reptérépítés 2014-ben kezdődhet meg Sierra Leone belső, szárazföldi területén Port Loko régiójában – a cél az ország gazdasági növekedése.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék