Magaszkár: választások és rendkívül hosszú nevek

Közzététel ideje | december 22, 2013 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Miközben lassan-lassan szivárognak a madagaszkári elnökválasztás második fordulójának első eredményei (azért meg kell említeni, hogy a második fordulós elnökválasztás mellett december 20.-án parlamenti választások is voltak), két dolog biztos: a lakosság és a nemzetközi közösség egyaránt bizonytalan az eredmény kihirdetése utáni állapotokat illetően és mindkét jelölt, Jean Louis Robinson és Hery Rajaonarimampianina is egyaránt győztesnek érzi magát már most, Robinson saját bevallása szerint 56%-át kapta a voksoknak, ellenfele viszont saját magát taksálja valahova 60% közelébe. Emellett mindkét részről elhangzottak a csalási vádak is, megalapozva az esetleges vereség kapcsán felmerülő aggályokat és feljelentéseket.

Rajaonarimampianina (aki a 2009-ben puccsal hatalomra jutott Andry Rajoelina támogatottja) illetve Robinson (aki a 2009-es puccsban hatalmát veszítő Ravalomanana emberének számít) egyaránt a megbékéléssel és gazdasági fejlődéssel kampányolt a második kört megelőző napokban és ez az, amit a lakosság is igazán szeretne – csak hát ahogy azt már tudjuk, a hadseregnek elég nagy beleszólása van a dolgokba, plusz mindkét fél elég könnyen tud nagyszámú követőt mozgósítani. Ráadásul sok helyi (civil és szakértők egyaránt) úgy gondolja, hogy mindkét jelölt híján van a megfelelő tapasztalatnak, ami szükséges lenne Madagaszkár talpra állításához. Igazából jelenleg tehát itt tartunk, várjuk az eredményeket és azok hatásait, viszont az egyik jelölt, Rajaonarimampianina kapcsán érdemes egy kis könnyed kitekintést tenni a madagaszkári nevek világába, ugyanis ha ő lesz az elnök, akkor jópár tudósítónak és újságírónak fog még gondot okozni a politikus nevének kiejtése, leírása.Ha valaki nem beszéli a malgas nyelvet, akkor számára rendkívül nehéz a nevek, földrajzi helyek kiejtése, de még a helyieknek is vannak ezzel gondjaik, nem csoda, hogy a fővárost, Antananarivot is egyszerűen csak Tanának hívja a többség. És akkor még ott vannak az olyan helyek, mint Antsohimbondrona vagy Tsiroanomandidy, vagy az olyan emberek, mint a mostani elnökjelölt, vagy az a család, amelynek családneve Razafindrandriatsimaniry, azaz “a senkire sem irigykedő herceg unokája”, vagy akár az Andrianatompokoindrindra nevet viselő emberek, akiknek nevük jelentésének megfelelően “a herceg az igaz urunk”. Ebből azért látható az is, hogy általában ezek a nevek jelentenek valamit a malgas nyelven, mint a valaha volt leghosszabb név is, a 36 karakterből álló Andrianampoinimerinatompokoindrindra, azaz a “a herceg, akinek Imerina adott életét és aki az én igaz uram”. A nevek hosszúságának hátterében az áll, hogy rendkívül sokáig a szigetországban nem voltak keresztnevek vagy családnevek, mindenkinek egyetlen hosszú neve volt, most viszont már akár a családnév mellé két keresztnév is kerülhet, ennek sorrendje pedig igazából döntés joga, ha jobban hangzik családnévvel kezdeni, akkor azt is meg lehet tenni.

Regionálisan is lehet különbségeket felfedezni, az ország középső részén élőknek a leghosszabb és leginkább nyelvtörő a nevük, hiszen a partok mentén bőven élnek Botok, vagy Zafy-k is, de a rengeteg szabály és lehetőség csak megnehezíti a neveket – hiszen például egy házasságnál a két nevet szimplán egymás mellé lehet tenni, így pedig elképzelhető, milyen hosszú, nehezen kiejthető nevek születnek. Persze a madagaszkáriak nem igazán törődnek ezzel, szinte mindenkinek van egy rövid beceneve, így nem okoz problémát a hosszú név a mindennapokban.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék