Beharangozó elemzés a december 20.-i, madagaszkári második forduló előtt

Közzététel ideje | december 11, 2013 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Komolyabb attrocitások és problémák nélkül, nyugodt hangulatban ért véget a madagaszkári elnökválasztás első fordulója néhány héttel ezelőtt, ennek megfelelően a nemzetközi médiában sem kapott túl nagy hangott a megfigyelők által tisztának és szabadnak elkönyvelt voksolás, amelyben a legnagyobb aggályokat az a tény vetette fel, hogy sok szavazó egyszerűen lemaradt a választási névjegyzékről, annak problémái miatt. Értelemszerűen a vesztes jelöltek (köztük az egykori elnök, Didier Ratsiraka pártfogoltja) panaszt nyújtottak be a bírósághoz, amelynek azonban nem adtak helyt.

A december 20.-i második fordulóba a két legtöbb szavazatot kapó jelölt, az ex-elnök Marc Ravalomanana pártfogoltja, Jean-Louis Robinson (21.1%-os szavazati arány) és Hery Rajaonarimampianina (15.9%), Andry Rajoelina, az országot káoszba döntő, puccsal hatalomra jutó fiatal rádiós embere került, tehát az egész krízist okozó komoly ellentét továbbra is megmaradt, és így december végén forró napok jöhetnek Madagaszkáron. A szigetországban, amely a 2009 óta tartó politikai csatározások miatt nemzetközileg elszigetelődött, a gazdasági fejlődés hiánya következtében pedig a lakosság még mélyebbre süllyedt a nyomorban – a törvénytelenség és a teljes korrupció pedig egyre több, radikális elemet szólított a tettek mezejére (itt főleg a a Nemzet Egységének Védelmezői nevű brigádra gondolok) – szeptemberben robbantások, októberben kisebb összecsapások voltak az országban.Jelenleg még azon is komoly viták zajlanak, hogy a 2009-ben megbuktatott és jelenleg a Dél-afrikai Köztársaságban tartózkodó Ravalomanana hazatérhet-e egyáltalán Madagaszkárra, mert Rajoelina úgy gondolja, ez súlyosan destabilizáló lehet a belpolitikai helyzetre, ráadásul az emberiség ellen elkövetett bűncselekményei miatt távollétében halálraítélt politikus nem volt hajlandó elfogadni a felkínált amnesztiát – azzal elismerte volna állítólagos bűneit. Ami sajnos a legaggasztóbb a történetben, hogy bár az első forduló komoly gondok nélkül lement, valószínűsíthető, hogy a második kör eredményét a vesztes fél nem fogja olyan könnyen elfogadni, még az is elképzelhető, hogy ismét törvénytelenségbe süllyed az állam. Az pedig az átlagos madagaszkári emberek számára maga lesz a pokol, hiszen Madagaszkáron komoly történelme van a hatalmas tüntetéseknek és a hadsereg által támogatott hatalomátvételeknek.

A szavazáshoz kapcsolódó komoly logisztikai problémák miatt sok szavazóhelyiség mindenféle őrizet nélkül maradt az első fordulóban is (a 20 000 helyiségből mindössze minden ötödiket őriztek), így egy csalási vádhoz könnyen lehet fogodzót találni, ráadásul a szigetországban az utolsó két kormányváltása elég vitatható módon zajlott és a vesztes fél száműzetésével ért véget. Két dolog lesz sorsdöntő: a Madagaszkáron mindig is rendkívüli hatalommal bíró hadsereg álláspontja és a nemzetközi közösség figyelme, e kettő együttesen békét de akár káoszt is eredményezhet.

A második forduló előtti kampány eddig békés mederben halad, az egyedüli panasz az ügyben érkezett a választási bizottsághoz, hogy kampányolhatnak-e miniszterek illetve állami vezetők – a végső döntés szerint igen (tehát Rajoelina is kampányolhat Rajaonarimampianina mellett). Ami még szintén kérdéses lehet, hogy az első forduló többi jelöltje, főként a komolyabb eredményt elérők, ki mellett teszik le voksukat, hiszen például Roland Ratsiraka, aki 9%-ot kapott az első körben, Rajaonarimampianina mellé állt a második körre, de például a 4.5%-ot szerző Saraha Georget Jean-Louis Robinson mellett kampányol.

twitter.com/napiafrika

1 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék