Madagaszkár: megvan a 2008-as delfinpusztulás oka

Közzététel ideje | szeptember 30, 2013 | 1 hozzászólás | GaceTillerro

Az afrikai környezetvédelem iránt érdeklődők biztos, hogy emlékeznek arra a tömeges delfinpusztulásra, ami még 2008-ban történt Madagaszkár partjainál, amikor május 30.-án több mint 100 delfin rekedt meg majd jelentős részük elpusztult a szigetország északnyugati partjainál a sekély vizekben, a Loza lagúnánál. A vizsgálat most fejeződött csak be, az erről készült jelentést szeptember 26.-án publikálták és abból egyértelműen az derül ki, hogy az ExxonMobil olajvállalat kutatótevékenysége okozta a tömeges pusztulást, az állatok ugyanis teljes mértékben megzavarodtak a kutatáshoz használt szonár hatásaitól.Bár ezt az ExxonMobil szóvivőjén keresztül megalapozott bizonyítékok hiányára utalva cáfolta, egy korábbi, az Egyesült Államok belügyminisztériuma által kiadott korábbi vizsgálati eredmény szerint a szonár tényleg okozhatja állatok halálát, úgyhogy ismét felmerülhet az esély, hogy ezen kutatóeszközök használata teljes egészében betiltásra kerül. És bizony erre szükség is lenne, hiszen ezek a hangon alapuló kutatóeszközök esetenként 120 decibeles (és 12 kHz-es) hanghatásokkal bombázzák a tengerfeneket, az útjába kerülő állatokat pedig azonnali menekülésre készteti, hiszen ezek a megszakítás nélküli hangbombák szinte elviselhetetlen támadásként hatnak az állatokra – legalábbis korábbi kutatások is erre utaltak, a mostani vizsgálat eredménye pedig történelmi, hiszen először sikerült közvetlen ok-okozati kapcsolatot felállítani a szonár használata és a delfinek pusztulása között.

Barack Obama amerikai elnök asztalán közben ott van az a javaslat, amely lehetővé tenné a hasonló elven működő kutatási módszerek még intenzívebb használatát az Atlanti-óceánon Delaware államtól Floridáig, ami a becslések szerint évente legalább 13 millió állat életére lenne hatással, és sok tízezer halálát is okozná. Főleg azért is lenne veszélyesebb az atlanti-óceáni gyakorlat, mert itt már esetenként 250 decibelt meghaladó erősségű hangbombákról beszélhetünk, ami 100 ezerszer nagyobb mint egy repülőgép motorjának a hangja és ezek a hangrobbanások minden 10 másodpercben megtörténnek, akár heteken át. Visszatérve a madagaszkári esetre, ennek az elfeledett rejtélyes tragédiának az öt évvel későbbi megmagyarázása egyértelműen felveti az igényt a hangalapú kutatási eszközök nemzetközi használatának jobb szabályozására, hiszen nem megengedhető, hogy a tiszta haszonszerzés érdekében ilyen veszélyes eszközöket szabályok nélkül alkalmazni lehessen.

Még 2004-ben Hawaii szigeténél egy amerikai katonai kísérletnél szinte ugyanez történt, ami 2008-ban Madagaszkáron, de ott szerencsére a helyieknek 1 kivételével az összes eltévedt delfint sikerült megmenteniük. Eddig a törvények nem igazán törődtek a magas frekvenciájú hangokkal, hiszen úgy gondolták a szabályozók, hogy ezeken a magas frekvenciákon az állatok már meg sem hallják a hangokat, így főleg az alacsony frekvenciájú katonai és ipari hangkibocsátókra fókuszáltak. Az Exxon által Madagaszkáron most használt szonár viszont magas frekvencián bocsátott ki olyan hanghullámokat, amelyek közel 30 kilométeres körben megzavarták a delfinek és bálnák viselkedését.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Egy válasz érkezett eddig a következő írásra: “Madagaszkár: megvan a 2008-as delfinpusztulás oka”

 1. Pierre
  október 1st, 2013 @ 09:37

  Uhh, kösz, érdekes bejegyzés. Nem tudom eldönteni, inkább jó, vagy rossz hogy ez kiderült. 🙁

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék