Charles Taylor. 50 év. Végre.

Közzététel ideje | szeptember 27, 2013 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Charles Taylor, az Emberevőként is elhíresült libériai ex-elnök és lázadó vezér szeptember 26.-án, csütörtökön megkapta végleges ítéletét a Hágában székelő Sierra Leonei Különleges Bíróságon (SCSL), háborús és emberiség elleni bűncselekmények (összesen 11 vádpont, köztük nemi erőszak, gyilkosság és gyermekkatonák használata) miatt 50 éves börtönbüntetésre ítélte a hattagú bírói testület, ami az áprilisban hozott elsőfokon kiszabott büntetés megerősítése volt – tehát elutasították az ügyvédek enyhítési és az ügyészek súlyosbítási kérelmét is. Az ítélet kihirdetése elég rövid ideig tartott, amit Taylor csendben, rezzenéstelen arccal fogadott, a korábban már letöltött éveket figyelembe véve összesen még 43 évet kell, valószínűleg egy brit börtön rácsai mögött leülnie (az Egyesült Királyság már korábban jelezte ezen felajánlását, de még Svédország, Finnország illetve Ruanda is szóba kerülhet), azaz valószínűleg életében ő már nem fog szabadlábra kerülni, még akkor sem, ha ítéletének egyharmadát a megfelelő körülmények esetén elengednék, hiszen most 65 éves az egykori diktátor.

A másodfokú ítéletet világszerte nagy örömmel fogadták a vezetők, Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár például Sierra Leone történelmi napjáról beszélt, Taylor védői viszont részrehajlásról és diszkriminációról beszéltek, hiszen ahogy egyikük megfogalmazta: ha Taylornak is lettek volna olyan magas szinten barátai, mint a szíriai vezetésnek, akkor egészen más ítélet született volna. Akárhogy is, ahogy egy, a sierra leonei polgárháború során megcsonkított férfi nyilatkozatából kiderült, a több ezer brutálisan megkínzott áldozat számára óriási elégtétel Taylor büntetése, bár Libériában mind a mai napig rengetegen támogatják az egykori elnököt. Innentől kezdve Taylor számára már nincs semmilyen fellebbezési lehetőség, sőt már felszólalni sem szólalhat, így a II. világháború óta ő lett az első államfő, akit háborús bűnökért elítéltek.

A régió történelmét ismerők számára ironikus módon Taylor végig ártatlanságát hangoztatta, utalva rá, hogy az egyetlen kapcsolata a Forradalmi Egységfront (RUF) lázadóival annyi volt, amikor felszólította őket a harc felfüggesztésére – közben pedig nyilvánvaló bizonyítékok támasztják alá, hogy gyémántért cserébe fegyverekkel látta el a brutális módszereiről híres RUF-ot. Sierra Leone fővárosában, Freetownban élő közvetítésben lehetett nyomonkövetni az utolsó meghallgatást és ítélethirdetést, amelyet sokan Sierra Leone történetének egyik legsötétebb fejezete lezárásának tartanak. Gondoljunk csak bele, ha közvetlenül nem is, de közvetve Taylor segítségével történhetett meg a sierra leonei polgárháború 11 éve alatt legalább 50 ezer ember lemészárlása és ennél jóval többnek a megcsonkítása, megerőszakolása, meggyalázása. A négy éven át tartó perben pedig (amennyiben követtük a fejleményeket) bőven hallhattunk ilyen történeteket, több tucatnyi megcsonkított ember tanúskodott Taylor ellen és ha egy-két ilyen történetet meghallgatunk, akkor rá fogunk döbbenni, hogy mire is képes az ember.

twitter.com/napiafrika

7 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék