Csökken a bűnözés vagy a statisztika nem helyes? A Dél-afrikai Köztársaság.

Közzététel ideje | szeptember 20, 2013 | 1 hozzászólás | GaceTillerro

Talán a mindennapiafrika.info történetének egyik legolvasottabb és leginkább kommentelt posztja volt a Dél-afrikai Köztársaság bűnözéséről szóló írás, ami nem csoda, hiszen az országról a nemzetközi médiában az a kép alakult ki, hogy rendkívül komoly bűnözéssel kell megküzdeni, egyes területeken pedig szinte törvényen kívüliség létezik. Ennek tükrében izgatottan várták sokan Nathi Mthethwa rendőrségi miniszter bejelentését a 2012/2013-as pénzügyi évre vonatkozó bűnözési adatokról, amely végül tegnap (09.19.) meg is történt. A dokumentációból kiderült, hogy a 9 évvel korábbi adatokhoz képest közel 30%-kal kevesebb bűncselekmény történt, de még a 4 évvel ezelőtti adatokhoz képest is 19%-os a csökkenés.

Persze ez egy összesített adat, hiszen például a rablások száma 1%-os növekedést mutat az előző pénzügyi évhez képest, a betörések száma pedig 3.3%-kal emelkedett, viszont a testi sértéssel nem járó rablások száma 2%-kal, a bolti lopásoké 4%-kal, a bankrablásoké pedig 80%-kal csökkent. Anélkül, hogy a teljes statisztikát bemásolnám ide (egyébként az interneten elolvasható az egész jelentés), a teljesség igénye nélkül még néhány érték: az autólopások száma emelkedett, ahogy az autók és teherautók elrablásának száma is, utóbbi például a legnagyobb növekedést eredményezte 14.9%-kal, de nőtt az ittas vezetésekkel és droghasználattal kapcsolatos bűncselekmények száma is, viszont csökkent a bankautomaták és gyújtogatások darabszáma – összességében pedig a bűnözés csökkenő tendenciát mutat az országban, sokak nagy örömére.

És a korábbiakhoz képest még az is nagy változás, hogy a bűnözés egyik súlyos gócpontjának kikiáltott Johannesburg a valóságban már nem annyira veszélyes, például Fokvárosban közel kétszer annyi gyilkosságot regisztráltak már, mint itt, ami viszont mindkét helyre igaz, hogy az összes bűncselekmény jelentős része bizonyos negyedekhez, kerületekhez köthető (például Fokvárosban a Nyanga vagy a Khayelitsha negyedek). Ezen kerületekben, negyedekben (az összes dél-afrikai gyilkosság fele az 1127 rendőrségi körze 13%-ában történik!) pedig egy dolog közös: általánosságban az alacsony jövedelmű csoportok élnek ezeken a helyeken, sőt, a legrosszabb szociális helyzetben élő csoportok érintettek az átlagosan napi 43 emberölésben és ezeken a részeken a gyilkosságok többsége nem anyagi okokból, hanem viták, konfliktusok eredményeként történik, sok esetben családtagok által, és a drog, alkohol kombinációjából az egyik az esetek jelentős részében érintett.

Ha ezt még tovább akarjuk szűkíteni, akkor egyéb rendőrségi adatokban és halálozási számokból láthatjuk, hogy a gyilkosságok áldozata legtöbbször fiatal feketebőrű férfi, nőket pedig többségében szerelmi okokból ölnek meg. Vannak olyan régiók is az országban, ahol a nemzetközi átlagnál jóval kevesebb életellenes bűncselekmény történik, ilyenek például a pretoriai Brooklyn vagy Garsfontein, vagy a johannesburgi Sandton vagy Parkview. Sajnálatos módon a rendőrségnek és egyáltalán a kormánynak jelenleg nincs igazán mélyreható stratégiája az erőszakos cselekmények, az emberek közötti konfliktusból kialakuló bűnesetek felszámolására, alapvetően csak a tüneti kezelés történik csak meg, amit tökéletesen mutat az a szomorú tény is, hogy míg közel 50 ezer szociális munkás hiányzik az utcákról, addig az elmúlt 10 évben 70 ezer fővel nőtt a rendőrség létszáma.Ami még kérdésként felmerülhet, az általánosságban az összes állami statisztikával kapcsolatban feltehető világszerte: avagy mennyire lehet megbízni ebben a bűnözési statisztikában? A dolog egyik aspektusa az a tény, hogy maga a rendőrség és a rendőrségi vezetés is többször megkérdőjelezte a statisztika helyességét (2000-ben és 2001-ben például annyira nevetségesnek tartották az adatokat, hogy fel is függesztették azt), valamint a hatóság soraiban is súlyosan elharapozó kriminalizálódásról beszélhetünk (a lakosság 80%-a szerint a rendőrök korruptak), ráadásul ezeket az adatokat senki nem hitelesíti, a rendőrség tehát konkrétan azt mutat ki, amit szeretne.

A másik oldalról viszont, miután a statisztika készítésénél rengeteg kategóriát alkalmaznak, valamiféle tükröt mégis csak mutat a bűnözés állapotáról a jelentés, tekintve, hogy például a gyilkosságok száma nehezen elkendőzhető és azokat a nemzeti kórbonctani jelentéssel is összevetik. Aztán például az anyagi kárt okozó bűncselekmények többsége is megbízható lehet, hiszen a biztosítások miatt azok ellenőrizhetők és legtöbb esetben tényleg jelentettek (most tekintsünk el az “1 tyúk ellopása” történetektől). Plusz  mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy állami statisztikának szinte soha nem lehet hinni, de ha a mostani jelentést az országban évente elvégzett Bűncselekmények Áldozatai Felmérés eredményével és saját forrásban gyűjtött hírekkel, eseményekkel együtt elemezzük, valamiféle képet lehet azért kapni a dél-afrikai helyzetről.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Egy válasz érkezett eddig a következő írásra: “Csökken a bűnözés vagy a statisztika nem helyes? A Dél-afrikai Köztársaság.”

 1. vsztk911
  szeptember 22nd, 2013 @ 09:07

  Hát azért így is elég brutálisak az adatok! 45 millió főre napi 43 emberölés. Amit békés környéknek írsz (Brooklyn, Garsfontein), ha emlékezetem nem csal, totál búr vidék, ahol azért a fekete etnikum arányszáma jóval az átlag alatt marad, ráadásul elég “komolyan” bánnak velük arrafelé.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék