Úton Sierra Leonéban

Közzététel ideje | szeptember 19, 2013 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A napokban a sierra leonei állami televízió reggeli műsorának, a Good Morning Salone című beszélgetős produkciónak a vendége volt a Sierra Leonei Közlekedési Hatóság (SLRA) elnökhelyettese, Abdulai Aziz Kamara, aki arról beszélt, hogy a hatóság számára igen komoly kihívást jelent a főváros, Freetown útjainak karbantartása, miközben ígéretet tett arra, hogy 90 napon belül az összes fővárosi kátyút be fogják tömni. Kamara azt is hangsúlyozta, hogy az úthálózat felújítása, jobb karbantartása nem az akaratukon múlik, hanem a források nagyságán, amely bőven nem elegendő a masszív felújítást igénylő utak helyrepofozásához, pedig a közvélemény igen érzékeny a téma iránt.

Két nemrég felújított útról, a Wilkinsonról és a Spurról is beszélt az elnökhelyettes, hangsúlyozva, hogy jelenleg csak tüneti kezelést tudnak folytatni, de a kormány már ígéretet tett a megfelelő forrás előteremtésére és akkor mindkét úton teljesen felszámolják a keletkezett problémákat, ahogy több hasonló felújítási projekt van tervben főváros-szerte, minden kizárólag a rendelkezésre álló pénzen múlik majd. További, közlekedést érintő események is zajlanak még a kis nyugat-afrikai államban, szeptember elsejétől ugyanis betiltották a jobbkormányos autók behozatalát és használatát, miután a hatóságok rámutatták, hogy a közlekedési balesetek 70%-át az ilyen autók okozzák, hiszen Sierra Leone alapvetően balkormányos közlekedést alkalmaz. Eredetileg brit gyarmatként ez az ország is jobbkormányos közlekedés szerint működött, de az 1960-as függetlenség után a világszerte jobban elterjedt balkormányosra váltottak, ami most igazából csak azoknak okoz fejfájást, akik jobbkormányos autóval rendelkeznek, hiszen számukra nagy kérdés, hogyan tudják pótolni most már betiltott autójukat.

A közlekedési miniszter, Leonard Balogun Koroma által bejelentett intézkedés mindenesetre nem újkeletű, az ezzel kapcsolatos törvényt már két éve meghozták, de mostantól kezdődik annak komoly végrehajtása, vagyis a végrehajtás kezdete, hiszen 2014. szeptemberéig még mindig kapott minden jobbkormányos autótulajdonos haladékot (az összes sierra leonei autó 26%-a jobbkormányos), hogy átalakítassa autóját egy autószerelővel. A cél a közlekedés biztonságának javítása és az ENSZ által kitűzött fejlesztési célok elérése, és előbbiben azért van is igazság, hiszen ha belegondolunk, jobbkormányos autóval egy balkormányos közlekedésű forgalomban elég balesetveszélyes közlekedni, nemrégiben például egy 17 halálos áldozatot követelő baleset történt Makeniben, ahol a vétkes egy jobbkormányos teherautó volt.

Sierra Leone egyébként közlekedési infrastruktúráját tekintve eléggé hátrányos helyzetű, a minimális méretű vasúthálózat teljes egészében magántulajdonban van és többségében bányászati célokat szolgál, a nagyjából 12 ezer kilométernyi útszakasz alig tizede aszfaltozott, bár a cél ennek megduplázása az elkövetkezendő években, főként, hogy az ország része a Transznyugati Afrikai Partmenti Autópálya-projektnek, amely 13 országon át fogja Nyugat-Afrikát behálózni. Freetown környékén egyébként még egészen tűrhető a helyzet, a vidéki régiókban van olyan útszakasz, amely eső idején teljesen használhatatlan, például a Kambia-járásban található Samu-főnökség területén eső után senki nem tudja elhagyni a falvakat, kizárólag motoron vagy kerékpáron, esetleg gyalog. Ráadásul ezekben a közösségekben nincs is nagyon remény, hogy a közeljövőben bármilyen infrastruktúrális fejlesztés történik, az ok természetesen a pénzhiány.

Ez a probléma pedig az amúgy gyönyörű Sierra Leone turizmusban rejlő lehetőségeire is komoly hatással van, hiszen így a turisták jelentős, nem hátizsákos, akár sátorban is elalvó részét elveszíti az ország, pedig aztán hihetetlenül gyönyörű strandok vannak errefelé. Az árak persze szintén sokakat távoltartanak, hiszen Európából 250 ezer alatt nem nagyon találunk repülőjegyet, Freetownban pedig egy szállodai szoba akár 30 ezer forintba is kerülhet egy éjszakára.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék