Limpopo: kilőtték az utolsó orrszarvút is

Közzététel ideje | május 9, 2013 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Afrikával a legtöbben először természetfilmekben találkoznak, amelyekben ellátogathatunk akár Serengeti Nemzeti Parkba, a Kruger Nemzeti Parkba, vagy a Limpopo Nemzeti Parkba, ahol megcsodálhatjuk az oroszlánokat, elefántokat, orrszarvúkat. Nos, néhány napja ez a mondat már nem teljesen állja meg a helyét, miután a Mozambikban található Limpopo Nemzeti Park illetékesei bejelentették, hogy nem maradt több élő orrszarvú a parkban, köszönhetően a brutális méreteket öltő orvadászatnak. Hivatalos kutatásokat nem végeztek a kérdésben, de a park dolgozói az idei évben még egyetlen példányt sem láttak, sőt, a 2011-es felmérésben szereplő orrszarvúk mindegyike eltűnt a parkból.

Ami igazán aggasztó, az a bejelentés második része, amelyben az illetékesek arra hívták fel a figyelmet, hogy az orvadászok figyelme az orrszarvúk kiirtása után az elefántok felé fordult és ebben segítséget kapnak a park munkatársaitól is, akik közül 30 ellen jelenleg is eljárás folyik ilyen tevékenységek miatt – tökéletes példája a pénz hatalmának. És ha belegondolunk, hogy az orrszarvúk pusztulása annak az ostoba hiedelemnek köszönhető, hogy ezen gyönyörű állatok szarva valamilyen gyógyhatással bír, akkor láthatjuk mennyire mély pusztulásban van világunk. A Limpopóban amúgy sosem volt óriási az orrszarvú-populáció, a Nagy Limpopo Határok Nélküli Park részét képező természetvédelmi terület (ebbe tartozik még a dél-afrikai Kruger és a zimbabwei Gonarezhou) 2001-es létrehozásakor 300 példányt telepítettek a területre az itteni populáció növelése érdekében, de 2013 elejére már csak maximum 15 példányt valószínűsítettek a parkban, amelyek valószínűleg mára már szintén elpusztultak.Érdekes kérdés mondjuk, hogy az utolsó pár példányt, hogy találják meg az orvadászok, ha a park illetékeseinek is alig sikerül. A mozambiki helyzet annyira rossz, hogy a Dél-afrikai Köztársaság többször megfenyegette Mozambikot, hogy kilép a Határok Nélküli Park projektből, ha nem tesz valamit az orvadászat ellen, plusz a hivatalos adatok szerint csak az elmúlt öt évben 279 mozambiki orvadászt lőttek le a Krugerben a helyi vadőrök. Persze a Krugerben sem jobb a helyzet, csak idén közel 200 orrszarvút lőttek ki a parkban, az esetek többségében szegény helyiek és korrupt vadőrök, akiket a komoly összegű ellenérték motivál a brutális mészárlásokban – és akinek a gyermekeit kell etetni, annak lehet papolni a természet szépségéről és fontosságáról.

Mindenesetre az útnak valószínűleg a dél-afrikai irányba kell indulnia, hiszen a Dél-afrikai Köztársaságban egy rinocérosz megölése komolyabb büntetést vonhat maga után, mint egy emberé, addig Mozambikban ugyanezért egyszerű pénzbüntetést kapnak a bűnösök, ha kapnak.

twitter.com/napiafrika

1 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék