Dzsibuti: az eltitkolt 2. arab tavasz felé tartunk?

Közzététel ideje | március 20, 2013 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Ahogy arra több, igényes afrikai blog is rávilágított, a mainstream média teljes közönye mellett rendeztek február 22.-én történelmi parlamenti választásokat Dzsibutiban, amelyet azért nevezhetünk történelminek mert az elmúlt évtizedben először, hat ellenzéki párt szövetsége tömörült és Nemzetmentő Koalíció (USN) néven egységben egyesült. Az ellenzék és a mögötte meghúzódó támogatók annyira összeszedték magukat és próbáltak minél jobb eredményt elérni, hogy évek óta száműzetésben élő politikusok (példának okárt Daher Ahmed Farah, a Demokratikus Megújulás és Fejlesztés Mozgalmának elnöke is) tértek haza a kampányra, kockára téve ezzel szabadságukat, életüket is.

Volt is esély, hiszen már a kampányidőszak alatt is ezres tüntetések voltak a fővárosban, Dzsibutiban, hasonlóra legutóbb az arab tavasz kapcsán volt példa, de ebben sajnos nem volt nagyon változás a múlthoz képest, a megmozdulások kapcsán sok embert őrizetbe vették és a hatóságok keményen felléptek a csoportosulások ellen. Egy nappal a választások után aztán kijöttek az eredmények is, az elnököt támogató Elnöki Többség Szövetség (UMP) simán besöpörte a győzelmet, a 65 parlamenti helyből 55-öt megszerezve, bár a 10 ellenzéki helyet is történelminek lehet nevezni egy olyan országban, ahol az elmúlt években nem volt semmiféle ellenzéki képviselet a törvényhozásban. A lakosság 70%-ának otthont adó fővárosban a 35 helyből az ellenzéki szövetség csak hetet kaparintott meg és bár az USN azonnal bírósághoz fordult csalásra hivatkozva, az ország Alkotmányos Tanácsa ezt elutasította, formai okokra hivatkozva.Franciául nem tudók itt már elvérezhettek a valóság megismerése felé vezető úton, hiszen angol nyelven az eredmények ismertetése és a választás demokratikusságának hangsúlyozása mellett túl sok információ már nem keringett, így az sem vált széles körben ismertté, hogy az emberek megint az utcára vonultak egy nappal a voksolás után és a tüntetéssel szemben minden eddiginél brutálisabb volt a fellépés, több száz embert vettek őrizetbe, egy 14 éves fiatalembert pedig le is lőttek, amikor résztvett egy, az obocki régió elégtelen oktatási és szociális feltételei miatt rendezett megmozduláson. Már-már a 2011-es elnökválasztási események villantak az ember agyába, amikor több tucat embert öltek meg a voksoláshoz kapcsolódóan kirobbant tömegtüntetések feloszlatása során.

Nagyon pici országról beszélünk, nem túl sok lakossal, mégis Ismail Omar Guelleh országában elég komoly szegénységgel kell megküzdenie az embereknek, előfordul, hogy éhínség is felüti a fejét, a HIV/AIDS vírusával történő harc is alig finanszírozott – ez pedig elég súlyos kontrasztot támaszt azzal a ténnyel, hogy csak a franciák évente 30 millió eurót adnak a kis afrikai országnak az itt fenntartott támaszpontjukért cserébe, és ugyanígy vannak ezzel a japánok és az amerikaiak is. Csak hát, ahogy arra jogvédő csoportok és ellenzékiek is rámutattak, a pénz jelentős része kis körutazás után ismeretlen bankszámlákon tűnik el, így nem csoda, hogy az embereknek alapvető megélhetési gondokkal kell megküzdeniük.

Február 22. óta tehát elég komoly politikai feszültség van az országban, a kormány kemény kézzel számol le a kétkedőkkel és háborgókkal, míg az ellenzék hiába tudta bizonyítékokkal alátámasztani, hogy több régióban csalások történtek, kénytelen elfogadni az eredményeket – a nemzetközi közösség közönye miatt sok más esélye nincs is. Az összesített információk szerint a választások óta legalább 7 ember veszítette életét, több tucat ember sérült meg súlyosan és sok száz tüntető, jogvédő van jelenleg is a Gabode központi börtönben. Például a fentebb említett Ahmed Farah-t is őrizetbe vették lázadó mozgalomban való részvétel és közösség elleni izgatás bűntette miatt és március 17.-én 2 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A napokban további három ellenzéki vezető, Abdirahman Bashir, Abdirahman God és Guirreh Meidal kénytelen megjelenni a bíróság előtt a februári tüntetések kapcsán és sokéves börtönbüntetés néz ki nekik, ha elítélik őket felbujtás és garázdaság kapcsán. Most vasárnapra várható az ítélet, amely után valószínűsíthetően tüntetések lesznek, bár az eddigiek után túl sok jó nem remélhető – így marad a Facebook- és Twitter-forradalom.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék