Tömegközlekedési díjemelés Mozambikban – hátizsákos turisták figyelem!

Közzététel ideje | november 16, 2012 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Mozambikban nem igazán túl jól fogadta a lakosság – főként a fiatalok – a maputoi önkormányzat közgyűlésének azon döntését, amellyel 20 illetve 40 százalékkal emelte meg a buszközlekedés díjait a fővárosban, az emeléstől feldühödött fiatalok a csütörtöki nap (11.16.) folyamán barikádokat emeltek a fővárosba vezető nagyobb utakon, tüzeket gyújtottak és kövekkel dobálták meg a a buszokat és sofőrjeiket – nem csoda, hogy több ezer mozambikinak gyalog kellett megtennie a céljához vezető utat később, az önkormányzat által üzemeltetett busztársaság és az egyéb, privát cégek járművei elleni támadások miatt ugyanis délután a legtöbb buszos nem indult el menetrendjének, üzletmenetének megfelelően, félve az agressziótól, így a rendőrségnek is jóval könnyebb dolga volt a tüntetések felszámolásával, végül 12 embert vettek őrizetbe a különféle cselekmények miatt.

Relatíve nézve az árak igen jelentősen megemelkedtek a döntéssel, az önkormányzati társaságnál, a TPM-nél az eddigi 40-ről 55 forintnak megfelelő meticalra ugrott a fizetendő összeg utanként, a magánszemélyek és cégek által üzemeltetett, ún. chapák esetében a 10 kilométernél kisebb utak esetében átlagosan szintén 40-ről 55 forintnyi meticalra változtak a díjak, az ennél hosszabb utazásoknál pedig a 60 forintnak megfelelő metical helyett ma már 75 körül kell fizetni. A kormányzó párt, a FRELIMO szavazott a rendelet mellett (önkormányzati többségüket tekintve nem volt kérdéses a kimenetel), az ellenzéki RENAMO nemet mondott, míg a független Együtt a Városért mozgalom tartózkodott. A FRELIMO szerint azért volt szükség a díjak megváltoztatására, mert azok már 2005 óta nem változtak egyáltalán és már régóta nincsenek köszönőviszonyban a valósággal, ráadásul így a tulajdonosok nagyobb összeget fordíthatnak majd járműveik karbantartására és fejlesztésére.Persze a háttérben azért más is meghúzódik: az önkormányzat valószínűleg így próbálja megszüntetni a chapák sofőrjeinek azon gyakorlatát, hogy ezek a járatok sokszor nem teszik meg azt az utat, amelyre szerződtek, hanem csak mondjuk a 70%-át, így az utasoknak még egy chapát kell igénybevenniük céljuk elérése érdekében – ez volt a buszsofőrök akciója az alacsony viteldíjak kivédése érdekében. Az ellenzék szerepének megfelelően azonnal cáfolta ezt, mondván, hogy a díjak emelése nem fogja ezt a gyakorlatot megszüntetni, ahogy nem fogja eltüntetni a buszállomásokon fennálló kaotikus állapotokat és tömeget sem. A majd a közeljövőben érvényt nyerő díjemelések semmiképpen nem fogják megoldani a maputoi közlekedési problémákat, de talán több bevételhez juttatják a csődközelben lévő TPM-t és javítani fogják az utazási körülményeket – állította David Simango, Maputo polgármestere.

Mondjuk ha azt nézzük, hogy a Közúti Szállítóvállalatok Mozambiki Szövetsége szerint nagyjából 190 forintnyi metical lenne az elfogadható díj a cégek számára, akkor mondhatni az emberek még jól is jártak, pedig a szövetség szerint a jelenlegi 300 forintnak megfelelő 37 meticalos literenkénti üzemanyagár mellett ez a szám lenne ideális – bár a kormány a 250 forint feletti részt támogatásként kifizeti a buszok üzemeltetőinek. A buszok, amelyekről a jelenlegi posztban szó van, valószínűleg nem azok, amelyekkel a turisták többsége utazik, hiszen utóbbiaknak minőségi luxusjáratokat üzemeltetnek nagy cégek, mint például a Greyhound, az InterCape Mainliner vagy a Panthera Azul – példának okáért napi járat van Johannesburg és Maputo között, nagyjából olyan 8000 forintnyi összegért a 8 órás utazásért, de hetente háromszor mennek buszok Durban és a mozambiki főváros között is.

De ha valaki kirándulni akar a régióban, akkor tucatnyi chapa közlekedik a zambiai, a malawi vagy éppen a tanzániai határátkelőkhöz, ahol pedig már csak szervezés kérdése a további utazás – a fizetendő összegek pedig az európai árakhoz szokott szemnek elég kellemesnek tűnhetnek. Szóval aki megteheti, menjen, nézze meg Mozambikot, mert ez az ország egyszerűen csodálatos!!!

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék