Sierra Leone november 17.-én végleg a stabilitás útjára léphet

Közzététel ideje | október 11, 2012 | 3 hozzászólás | GaceTillerro

A tegnapi nap (10.10.) a Nemzeti Választási Bizottság (NEC) közzétette a novemberben esedékes sierra leonei választások pontos menetrendjét, amely a különféle iratok bemutatásának határidejétől kezdve az urnazáráson át a legutolsó fellebbezés időpontjáig minden fontos dátumot tartalmaz. November 17.-én tehát öt éves mandátummal államelnököt és szintén ugyanilyen intervallumra 124 parlamenti képviselőt is választhat az ország. És abból kiindulva, hogy ez elnök-, parlamenti és helyhatósági választás is lesz egyben, Sierra Leone mindenképpen a politikai érettségéről és szervezeteinek stabilitásáról is meg fog nyilatkozni. Eddig semmilyen komolyabb incidens vagy valamilyen választásokhoz köthető erőszakos cselekmény nem történt, bár annak ellenére, hogy a hivatalos kampány csak október 17.-én kezdődik, az általam csak Népi Mozgalomnak fordított APC és ellenfele, a Sierra Leone-i Néppárt (SLPP) már hetek óta rendületlenül terjeszti az igét országszerte.

Bár jelenleg nyugalom van, ahogy közeledik a döntés napja, valószínűleg egyre feszültebb és erőszakosabb lesz majd a kampány a két fő párt között, valószínűleg vádaskodások is lesznek, előzetes utalgatások a csalási kísérletre és így tovább, szóval a médiának és a politikusoknak nagy lesz a felelőssége. A nemzetközi közösség pedig egyértelműen mérföldkőként tekint a választásokra, ha ezt békésen és tisztességesen végre tudják hajtani az országban, az azt jelenti, hogy egy hosszú éveken át tartó rémálom végetérhet. Rengeteg még a szociális és társadalmi probléma (növekvő munkanélküliség, a fiatalok kilátástalansága), mégis békés választásokra számíthatunk valószínűleg (minden azért csak “valószínűleg”, mert egy ilyen múlttal rendelkező ország esetében semmi sem vehető biztosra), a kérdés csak az eredmények kihirdetése után várható reakció-ellenreakció lesz.

Ez annak ellenére megjósolható, hogy az ENSZ-ben a sierra leone-i megbízott nemrégiben aggasztó eseményekről számolt be – országszerte történtek rendőri túlkapások bizonyos elégedetlenségből fakadó megmozdulásokra, embereket vernek meg és vesznek őrizetbe a hatóság képviselői. És hát az esélyek: nem nagyon valószínű, hogy Ernest Bai Koromát most le lehet győzni, főleg azért nem, mert ellenfele, Madaa Bio nem a megfelelő ellenzéki jelölt erre a szerepkörre, másrészt Koroma irányítása alatt valami végre elkezdődött az elmúlt években az országban (kétszámjegyű gazdasági növekedés!), a fejlődés-fejlesztés minimális jeleit már lehet látni, Bio pedig még egy úgymond “múltból megmaradt emlék”, igazi konkrét tervek nélkül. Plusz az ellenzék már most elkezdett csalási felhangokat feszegetni, ami pedig jól tudjuk nem éppen a biztos győzelem tudatának a jele.Mindezek ellenére egy második fordulóra könnyedén lehet számítani, hiszen bár a statisztikák és helyi elemzők szerint is Koroma az esélyes, a Bio mögött álló jelentős, főleg fiatalokból álló támogatói kör a második fordulót könnyen el tudja érni jelöltje számára. Aki egyébként folyamatosan igyekszik választókat átpártoltatni ellenfelétől, pár napja egy rádióinterjúban az ország ásványkincseinek kiárusításával, az ezekből származó bevételek rossz visszaosztásával vádolta a jelenlegi elnököt és azt is megígérte, hogy az összes bányászati szerződést (nagy bauxit-, vasérc- és gyémántkincseket rejt a sierra leone-i föld, sőt még olaj is van, bár még nem ismert mennyiségben) felülvizsgálják győzelme esetén és végetvetnek az állami vagyonból való személyes gazdagodás gyakorlatának. Persze mint a legtöbb afrikai országban, az etnikai faktornak is nagy szerepe lesz majd a választók döntésében, az APC mögött zömében az északi temnék és limbák sorakoznak fel, míg Bio támgatói köre a délen és keleten élő mendékre támaszkodik.

El kell ismerni tehát, hogy gazdaságilag és szociálisan is elég stabil évek hosszú sorozatát tudhatja már maga mögött Sierra Leone, de minden társadalmi rétegnek és politikai közösségnek vannak fájó pontok, az SLPP főtitkára, Sulaiman Banja Tejan-Sie szerint például a jelenlegi kormány a gazdaság fellendítése és az emberek életének jobbá tétele helyett főleg infrastruktúrális fejlesztésekre koncentrál nemzetközileg is támogatott Változási Menetrend tervének keretein belül, ami ugyan látványos útépítéseket és mezőgazdasági fejlesztéseket tudott felmutatni, de a társadalom életszínvonalára gyakorolt hatása elenyésző. A munkanélküliség és szegénység óriási, a fiatalok 60%-ának nincs munkája, sőt kilátása sem a munkára, a nagyjából hat millió sierra leone-i közül pedig csak minden harmadik gazdálkodhat 250 forintnál nagyobb költségvetésből naponta.

Emellett az állami intézményrendszer sem nevezhető sem stabilnak, sem pártatlannak, sokszor erőforráshiánnyal is kénytelenek megküzdeni, úgyhogy akárki is nyeri meg a választásokat, lesz feladata bőven. Egyébként sok, a témát feszegető médiumnál jelentős az aggodalom egy választások utáni véres konfliktusra, de az etnikai vonulat és a komoly tét ellenére sem valószínűsíthető komoly erőszakhullám, egyrészt a pártok május 18.-án erről írásban is megegyeztek, másrészt a lakosság sem szeretne már visszatérni az erőszakos múlthoz, sőt, stabil és élhető országot szeretnének.

Az Európai Unió 100 rövid- illetve hosszútávú megfigyelőt küld majd az országba, ami a szavazókörzetek számát tekintve kevésnek mondható, de a csoport vezetője szerint nem várható olyan komoly attrocitás és akadály, amely miatt nagyobb számú megfigyelő kiküldése lenne indokolt. Összességben a gazdasági nehézségek, óriási méretű korrupció és a két oldal közötti verbális csaták ellenére is jók a kilátások a választásokat illetően és bár fentebb Koroma győzelmi esélyeiről esett inkább szó, nem szabad elfelejteni, hogy a sierra leone-i társadalomban van egy jelentős réteg, ami változásokat akar, főleg az egyes emberek saját életében tapasztalható rossz változások – főként az élelmiszerárak emelkedése – miatt.

Hozzászólások:

3 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Sierra Leone november 17.-én végleg a stabilitás útjára léphet”

 1. vsztk911
  október 13th, 2012 @ 13:56

  Nem tudom ki ez a Sulaiman Banja Tejan-Sie , de elég hülye mondat hagyta el a száját (ha tényleg ezt mondta). Infrastrukturális fejlesztések nélkül nincsen gazdasági fejlődés, gazdasági fejlődés nélkül pedig nem lehet az életszínvonal fejlődését elérni. (pl.: a cikkben vázolt magas munkanélküliséget lejjebb szorítani.)

 2. GaceTillerro
  október 13th, 2012 @ 20:49

  @vsztk911: konkrétan azt mondta, hogy az új utaktól nem igazán lesz mit a reggeli asztalra tenni a gyerekeinek…

 3. vsztk911
  október 16th, 2012 @ 12:54

  Az új utak árából viszont 1x megvendégelheti a teljes régió lakosságát. 1x….

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék