Tombol a kolera Nyugat-Afrikában: a rossz higiéniai körülmények emblematikus betegsége

Közzététel ideje | augusztus 17, 2012 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Megrázó, de igaz hír volt a mai nap (08.17.), hogy a sierra leone-i kormány országos szükségállapotot hirdetett az országban tomboló kolerajárvány miatt, ami főként a fővárost, Freetownt és az azt körülölelő régiókat érinti. A bejelentésre azt követően került sor, hogy az egészségügyi minisztérium felmérése szerint idén január elseje és augusztus 14.-e között már 10.800 kolerás esetet regisztráltak, amelyek közül legalább 176 halállal végződött. Mint tudjuk, a kolerát egy Vibrio cholerae névre hallgató baktérium okozza és főként szennyvízzel, széklettel, rossz higiéniás körülményeknek köszönhetően terjed, így nem meglepő, hogy főként a rossz körülmények között élőket érinti általában az esős évszak alatt és mivel hasmenést és hányást okoz – a fertőzés nem könnyen elkerülhető.

A járvány bejelentése mögött az a szomorú tény áll, hogy csak július óta, az esős időszak beköszöntével több ezer eset került bejelentésre és a kormány már most külföldi segítséget kért a helyzet kezelésére az Egészségügyi Világszervezettől. Freetown mellett az ország északi (Port Loko környékén) és déli része (Moyama) is súlyosan érintett, de nem szűkíthető kizárólag Sierra Leonére a probléma, Guinea (augusztus elsejéig 802 jelentett eset), Niger (5023 eset) és Ghána (5121 eset) is küzd a betegséggel. A kolera egyébként a higiénia fontosságára rámutató egyik legemblematikusabb betegség, a sierra leone-i főváros (és a ghánai és a guineai és így tovább) esetében is megfigyelhető, hogy a vécék hiánya, a szennyvízelvezetés problémái és a tiszta víz hiánya milyen tökéletes táptalajt jelent a baktérium számára, hiszen hiába volt kitűzve az úgynevezett Milleniumi Fejlesztési Célok között, Nyugat-Afrikában még mindig csak minden 3. ember tudja normális vécén elvégezni a dolgát – és itt most nem kell hiperszuper angol vécére gondolni, egy egyszerű, ám jól karbantartott latrina is megfelel a célnak, ami nem éppenséggel vízfogyasztásra használt kutak mellett van.Ghánában egészen 2010-ig kellett várni arra a törvényre, amellyel betiltották, hogy az emberek nyilvánosan, az utcán elvégezhessék a dolgukat és az azóta eltelt években több ezer embert büntettek már meg a köztisztaság javítását célzó törvény megsértése miatt. Nigerben és Maliban valamennyivel másabb a kép, ott egyrészt a menekültek helyzetéből adódóan, másrészt az esős időszaknak, áradásoknak és a rossz víztisztaságnak köszönhetően volt várható egy kolerajárvány, ráadásul itt a segélyszervezetek sem tudnak annyira hatékonyan dolgozni.

Visszatérve Freetownra, a főváros leginkább érintett területe a Susan’s Bay-nek nevezett negyed, amely a város kolerától leginkább sújtott részének számít talán a jó minőségű ivóvíz hiányának, a rossz egészségügyi feltételeknek és az itt található szeméttelepeknek köszönhetően. A helyiek egyébként tisztában vannak, hogy mire kellene figyelni, de egyszerűen nincsenek meg a technikai, anyagi, tárgyi feltételek, hiszen hiába építettek önkéntes munkában egy nyilvános vécét, annak tartalma végül a Sierra Leone folyóba került, ahol a legtöbb ember szívesen fürdött és a gyermekek is gyakran játszottak.

De Susan’s Bay mellett szinte az egész város küzd a kórral, a fővárosi Connaught kórházba nap-nap után egyre több beteg kerül felvételre a város minden részéről és sokan közülük fertőzött ételtől kapják el a baktériumot. A kormány és civil szervezetek több száz önkéntest mozgósítottak, hogy gátat szabjanak a kolera elszabadulásának, de valószínűleg az esős évszak “távozása” lesz az, ami sikerrel kecsegtetheti a sierra leone-i embereket.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék