Kis hír, de a jövőre nézve lehet súlya: Szomália és Szomáliföld a tárgyalóasztal mellett

Közzététel ideje | június 21, 2012 | 1 hozzászólás | GaceTillerro

1991-es elszakadása és el nem ismert függetlenedése óta Szomáliföld képviselői szerdán (06.20.) első ízben találkoztak az egyre stabilabb államszerkezettel bíró Szomália diplomatáival London közelében egy titkos helyen és a puhatolózó tárgyalások elsődleges célja a jövő volt, Mogadishu ugyanis mindenképpen szeretné helyreállítani a régi Szomáliát az al-Shabaab egyre valószínűbb legyőzése után, annak területi egységével egyetemben, viszont a polgárháborút és szélsőséges muszlim fanatikusokat sikerrel megúszó északi “szomszéd” ezt már nem nagyon szeretné.

A történelmi találkozónak értelemszerűen igazán konkrét eredményei nem voltak, de talán annak nevezhető az a szándéknyilatkozat, amelyben megállapodtak, hogy folytatni fogják a párbeszédet (a következő fordulóra már a következő héten sor kerülhet Dubai-ban) illetve az, hogy megegyeztek a terrorizmus és a kalózkodás elleni közös harcban is. De a legfontosabb kérdésre, hogy vajon mi lesz Szomáliföld sorsa, ha Mogadishu megszilárdítja az államhatalmat, nos erre választ nem kaptunk és valószínűsíthető, hogy a jövőben nem is fogunk, hiszen Hargeisa mindenképpen szeretné megőrizni függetlenségét, sőt azt akarja, hogy Szomália ezt ismerje is el – erről Dr. Mohamed Abdullahi Omar szomáliföldi külügyminiszter is beszélt egy sajtótájékoztatón, ahogy ő fogalmazott, a “függetlenség kérdése nem tárgyalás témája”.

A 2012. augusztusáig meghosszabbított mandátummal dolgozó átmeneti szövetségi kormány Sharif Ahmed vezetésével pedig kizárt, hogy beleegyezzen az északi országrész elszakadásába (hivatalosan, mert a valóságban már régen külön államként funkcionál Szomáliföld), de hogy az augusztusban demokratikus úton megválasztandó új elnök, mit fog gondolni erről a kérdésről, az még rejtély. A London melletti tárgyalásokon mindkét felet egy-egy ötfős csapat képviselte (Szomália képviselőit Abdisamad Mo’alin Mohamed belügy- és nemzetvédelmi, Szomáliföld diplomatacsoportját pedig Abdullahi Omar külügyminiszter vezette), az első nap megbeszélései öt órán át tartottak és a függetlenség mellett a két állam közti gazdasági, politikai kapcsolatok voltak a legkritikusabb pontok.A megbeszélések aztán a közvetítőként funkcionáló Nagy-Britannia, Norvégia az Európai Unió képviselőinek nyomására a mai napon (06.21.) hosszú órákon át folytatódtak, ugyanis utóbbiak mindenképpen szerettek volna valamiféle előzetes kompromisszumot kicsikarni a felekből. Ez sajnos nem sikerült végül, talán köszönhetően annak is, hogy a szomáliai szövetségi kormányban nincsen egység álláspont jelenleg sem az északi állam sorsát illetően, bár ami jó előjel lehet a jövőt illetőn, hogy amikor Szomáliföld a tárgyalások azonnali felfüggesztését helyezte kilátásba egy hónappal ezelőtt, miután Mogadishu két puntföldi képviselőt is nevezett a tárgyalócsoportba, a kormány lecserélte ezeket a diplomatákat. Mint ismert, Puntföld és Szomáliföld között súlyos harcokba torkolló területi viták állnak fenn – Puntföld mindenesetre Szomália része kíván maradni a jövőben is, bizonyos előjogokkal. Összességében valami tehát elindult, ez jó, de igazából túl sok remény nem fűzhető ezekhez a tárgyalásokhoz – a nemzetközi helyzetet figyelembe véve Szomáliföldnek nagyon nehéz dolga lesz, ha független állam akar végre lenni.

 

Hozzászólások:

Egy válasz érkezett eddig a következő írásra: “Kis hír, de a jövőre nézve lehet súlya: Szomália és Szomáliföld a tárgyalóasztal mellett”

 1. vsztk911
  június 22nd, 2012 @ 20:05

  Na pont ráéreztél mire akartam rákérdezni a múltkori Szomália jövőjét firtató bejegyzésed kapcsán!

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék