Kiváló gazdasági kilátások Afrikában: egyértelmű jelek

Közzététel ideje | április 24, 2012 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az afrikai gazdaság töretlen fejlődésének és az afrikai piacok egyre fontosabbá válásának (a középosztály szélesedésével) nem csak a hírekben van jele, hanem konkrétan a fekete kontinens országaiban, városaiban, utcáin, hiszen csak 2012-ben tucatnyi olyan befektetés, piacra történő belépés történik, ami azt mutatja, hogy most már minden valamire való multinacionális vállalat potenciális növekedési lehetőségként tekint Afrikára. Nézzünk is néhányat ezen vállalatok közül a 2012-es események tükrében:

1. Az afrikai befektetési lehetőségekre fókuszáló Lonrho konszern az év végén szeretné megnyitni első easyHotel.com márkanév alatt futó szállodáját Johannesburgban, ahol egy régi áruházi épületet fognak átalakítani az easyHotel Rissik Street névre hallgató elit komplexumává. Ez azonban csak az első lesz a csoport és az easyGroup közötti 20 éves franchise-szerződés célkitűzései közül, hiszen 2016-ig az Afrikában exluzív easyHotel.com jogokkal bíró Lonrho akár 50 szállodát is nyithat, amellyel közleményük szerint az afrikai lehetőségeket kívánják kiaknázni.

2. A nigériai Lagos-ban néhány héttel ezelőtt megnyitotta első márkakereskedését a Porsche, amely annak ellenére lát óriási lehetőségeket a 150 milliós országban, hogy egyes autómodelljeik akár 200 ezer dollárba is kerülhetnek. Hiszen ugyan igaz, hogy Nigéria lakosságának nagyjából 75%-a a létminimum alatt tengődik, a fennmaradó rész azonban igen nyitott a felsőkategóriás márkák iránt és ennek megfelelően a Porsche stabilan növekvő eladásokra számít.

Porsche-Centre-Lagos-Showroom-naijagal
3. Szintén néhány hete, április elején megnyitotta újabb kelet-afrikai központját az egyik vezető német gyógyszer- és egészségügyi nagykereskedés, a German Pharmacy and Clinic és a főleg logisztikai és nagykereskedési funkciót betöltő központ székhelyének a szomáliföldi fővárost, Hargeisát választotta. Elsősorban német gyógyszerek és felszerelések importját látja majd el a jelenleg öt embert foglalkoztató és több mint 60 kisebb-nagyobb egészségügyi intézményt kiszolgáló kereskedés, amely a jövőben logisztikai központként is funkcionálni fog a szomáliai, eritreai és etiópiai terjeszkedéshez – Szudánban és Eritreában már jelen van a frankfurti cég. A lépés alig néhány hónappal azután érkezett, hogy a brit gyógyszergyártó, a GlaxoSmithKline is központot nyitott a szomáliföldi fővárosban.

4. Főleg a szoftverfejlesztő állásokat kereső egyiptomiak számára jelenthet jó hírt, hogy a Research in Motion (RIM), amelynek neve egybeforrt a BlackBerry okostelefonokéval, fejlesztő központot fog hamarosan nyitni Kairóban, ezzel is mutatva, hogy a vállalat fő piacaira, a Közel-Keletre és Afrikára fog fókuszálni – hiszen míg Európában és az Egyesült Államokban eladásaik drámaian lecsökkentek, a Közel-Keleten a növekedésük még mindig 140-150% körüli. Bár a pontos méretekről és összegekről még nincs hír, annyi bizonyos, hogy alkalmazásfejlesztéssel fognak foglalkozni a központban, köztük egy olyannal elsőként, amely a helyi egyiptomi felhasználóknak biztosít politikai híreket. Remélhetőleg a politikai környezet elég stabil lesz ahhoz, hogy megfelelően működjön a csoport helyi központja.

5. Végezetül pedig ismét egy másik piac, hiszen folytatva brutális terjeszkedési stratégiáját világszerte, a ruházati termékekkel foglalkozó Gap egyiptomi és marokkói üzleteinek 2011-es megnyitása után egy hónappal ezelőtt a Dél-afrikai Köztársaságban is boltot nyitott, bízva abban, hogy a dél-afrikai vásárlók számára vonzó alternatívát fog jelenteni az amerikai divatáruk kereskedelme, erre utal, hogy még újabb két bolt nyitása várható az országban csak az idei évben (így lesz üzlet Johannesburgban, Fokvárosban és Pretoriában) – a cég hangsúlyozta, hogy az afrikai sajátosságokat is figyelembe veszik majd termékkínálatuk összeállításánál.

gap-south_africa-store-2012-3-29
És ez konkrétan csak a jéghegy csúcsa, minden hónapra legalább egy tucat hasonló hír jut (és akkor még a kisebb cégekről nem is beszéltünk), ami tökéletesen mutatja, hogy milyen helyet is tölt be (vagy fog betölteni) Afrika az elkövetkezendő években a nemzetközi gazdaságban.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék