Tenger a Szahara alatt?

Közzététel ideje | április 20, 2012 | 1 hozzászólás | GaceTillerro

A BBC hírportál oldalán a nap legolvasottabb és legtöbbet kommentelt híre lett az Environmental Research Letter nevű folyóiratban április 19.-én publikált elemzés összefoglalója, amely szerint a sokak által a legszárazabb kontinensnek tartott Afrika alatt hatalmas víztartalékok rejtőznek. A jelentés, amely teljes egészében megtekinthető itt http://iopscience.iop.org/1748-9326/7/2/024009/pdf/1748-9326_7_2_024009.pdf, azt állítja, hogy a felszínen jelenleg elérhető vízmennyiség közel százszorosa lehet a föld alatt talajvíz formájában és ez óriási jelentőségű tény lehet egy olyan kontinensen, ahol több mint 300 millió ember számára nem elérhető a tiszta minőségű ivóvíz minden nap. Az esőből és a hóból a talaj résein át a földbe folyó és ott talajvízként összegyűlő éltetű nedűből meglepő módon Észak-Afrikában vannak a legnagyobb tartalékok, Líbia, Algéria és Csád is óriási tartalékokkal rendelkezik, derül ki a brit kutatók egész kontinenst felölelő kutatásából. Az esetenként akár 75 méteres vízgyűjtők még jóval a Szahara keletkezése előtt, több mint 5000 éve jöhettek létre, de a kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy ennek a víztömegnek a kinyerése legegyszerűbben kutak ásásával történhet meg, a technológiai mélységi fúrások túl költségesek és nem biztos, hogy sikeresek lennének, ráadásul abból kiindulva, hogy ezen források szinte mindegyike nagyon lassan újulna meg – az ipari kitermelés pillanatok alatt eltüntetné ezt a tartalékot is. A jelentés összességében tehát rendkívül pozitív és azt jelenti, hogy Afrika akár saját erejéből is képes lehet megbirkózni a klímaváltozás káros hatásaival.


aquifers under saharaA fenti térkép az elemzésből származik és azt mutatja, hogy hány milliméter mélységű víztartalék rejtőzik a föld alatt a kontinensen – kiegészítve az éves megújulási rátával. Néhány érdekes megfigyelés a térképhez:

– Nyugat-Szahara Polisario által ellenőrzött részén a földfelszínen nem túl sok minden természeti erőforrás található, de mint az elemzés egyik térképe mutatja, a föld alatt lévő minimális vízforrás sem megújuló.

– Annak ellenére, hogy a térkép szerint Észak-Afrikában jelentős talajvíz-tartalékok és a dús erdeiről ismert Közép-Afrikában annyira nem kiemelkedő mennyiségű víz rejtőzik a föld alatt, az is látható, hogy a megújulási rátában a kongói régió messze ráver északi társára.

– Szembeötlő a délkelet-afrikai térség relatív szárazsága, ami igen aggasztó lehet, figyelembe véve az itt most már szinte állandóan tapasztalható száraz időjárást.

– Szintén szomorú tény a nyugat-afrikai partvidék alacsony tartalékainak aránya, bár a megújulási ráta itt is elég magas.

Hozzászólások:

Egy válasz érkezett eddig a következő írásra: “Tenger a Szahara alatt?”

 1. KultÓra: A Fürdés kultúrtörténete - Kút (IV. rész) - TudományON
  december 16th, 2018 @ 17:38

  […] is általában bírnak talaj- vagy rétegvíztartalékokkal (nagy meglepetésre a Föld egyik legbőségesebb talajvízkészlete például a Szahara alatt található), melyek készletét kútásás segítségével a felszínre […]

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék