A szaharai gepárd ismét színre lépett

Közzététel ideje | december 26, 2010 | 1 hozzászólás | GaceTillerro

A következő hír bizonyos szempontokból jóval nagyobb jelentőségű, mint az elmúlt hetek elefántcsontparti huzavonája vagy a felfokozott várakozásokkal megelőzött dél-szudáni népszavazás, hiszen a Szaharai Fajmegőrzési Alap (SCF) kutatóinak sikerült fényképet készíteniük a szinte teljesen ismeretlen és sokak által már rég kihaltnak kikiáltott északnyugat-afrikai vagy szimplán csak szaharai gepárdról (Acinonyx jubatus hecki), amely főleg annyiban különbözik “normál” fajtársától, hogy tökéletesen alkalmazkodott a rendkívül magas hőmérséklethez és az állandó vízhiányhoz, hónapokon át rejtekhelyére visszahúzódva igyekszik megbirkózni a hatalmas hőséggel és színe sokkal halványabb, sápadtabb délebbre élő fajtársához képest.

De a fajról konkrétan olyan keveset tudni, hogy igazából minden csak találgatás, az első felvételek is csak 2009-ben, Algériában készültek, egy olyan szervezett program keretében, amelynek célja a sivatagban élő állatok megfigyelése volt telepített automatikus kamerák segítségével, egy nagyjából 2800 négyzetkilométeres, órási területen. A kutatók szerint egyébként a szaharai gepárd élőhelye konkrétan az egész Szaharát és a szomszédos szavannákat felölelheti, de főként a sivatag északi és nyugati részeit, így élőhelyét nagyjából Algéria, Niger, Mali, Benin, Burkina Faso és Togo országaira teszik, és hozzávetőleg 250 példányra becsülik egyedszámát.

A Londoni Zoológiai Társaság által kezdeményezett megfigyelésnek csak egy részletét teszi ki a szaharai gepárdok megfigyelése, de a tuareg közösségek bevonásával egyéb, veszélyeztetett fajok életét is igyekeznek jobban megismerni. A 2009-es felvételek alapján négy különböző egyedet tudtak azonosítani, bár a médiának akkor mindösszesen két felvételt adtak ki. A brit társaság az oxfordi egyetemmel és egyéb szervezetekkel együttműködve négy évvel ezelőtt hozta létre a fentebb már említett SCF-et, melynek egyik projektje volt a szaharai húsevők, ragadozók megfigyelése ebben a szinte élhetetlen környezetben.

A program elmúlt hónapjai során jobbnál-jobb, értékes felvételek készültek különböző szaharai állatfajokról, de az igazán nagy meglepetés akkor érte a kutatókat, amikor néhány hete egy éjszakai, automata kamera felvételt készített a szaharai gepárdról a nigeri Termit sivatagos vidékén, azon a területen, ahol a becslések szerint maximum egy tucat egyed élhet (2000 óta mindösszesen három alkalommal sikerült itt megfigyelni példányt). Sokak szerint ez végre lendületet adhat a faj megismerésére irányuló kutatásnak, amire elég nagy szükség lenne, hiszen ma még azt sem tudni pontosan, milyen rokonság áll fenn az ázsiai illetve a “normál” afrikai gepárdok és eme szaharai macskaféle között.

A mostani projektben résztvevő kutatók egyébként teveháton hatalmas területeket be is jártak a különböző fajok utáni kutatásban, de a szaharai gepárdról mindösszesen nyomokat sikerült fellelni.

Végezetül néhány kép a ritka és súlyosan veszélyeztetett fajról:

saharan cheetah 1

saharan cheetah 2

saharan cheetah 3

saharan cheetah 4

Hozzászólások:

Egy válasz érkezett eddig a következő írásra: “A szaharai gepárd ismét színre lépett”

 1. Propeller
  január 2nd, 2011 @ 09:25

  A szaharai gepárd ismét színre lépett…

  A következő hír bizonyos szempontokból jóval nagyobb jelentőségű, mint az elmúlt hetek elefántcsontparti huzavonája vagy a […]…

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Paul Kagame...

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék