Mozambik: Mi történt?

Közzététel ideje | szeptember 4, 2010 | 3 hozzászólás | GaceTillerro

A világsajtó egésze hangos az elmúlt napok mozambiki eseményeitől (ez egyáltalán nem meglepő, ha bármi súlyosabb történik a kontinensen, az címlapra kerül, jó dolgok sosem), úgyhogy most már a blog sem mehet el mellettük teljesen szó nélkül. Mi is történt? Szeptember első napján Maputoban, Mozambik fővárosában erőszakos megmozdulások “robbantak ki”, miután a polcokra kerültek azok a címkék, amelyek a korábban már bejelentett tényt igazolták: a kenyér ára több mint ötödével emelkedett ebben a mélyszegénységben tengődő országban, ráadásul a kenyéren kívül tucatnyi alapcikk ára is jelentősen megugrott.

Nem csoda, hogy órák alatt több ezren kezdtek el gyújtogatni, rongálni a város egyes részein, majd nem sokkal később már összecsapások alakultak ki a kivezényelt karhatalommal. A boltok, iskolák bezártak, az utcákon barikádok emelkedtek és égett gumiszag lepett be mindent, nagyon sok helyen pedig még a munkát is beszüntették az emberek, így tiltakozva a szinte elviselhetetlen megélhetési költségek miatt. Csütörtökön az utcai harcok súlyosbodtak, egyre többen veszítették el életüket valamiféle magasztosabb célért harcolva, mert ekkor a város egyes részein a hatóságok már éleslőszert is bevetettek honfitársaik ellen. A kormány részéről csak egy nyilatkozat látott napvilágot, amelyben felszólítottak a megmozdulások beszüntetésére és egyben megerősítették, bármi történjék, az áremelkedések visszafordíthatatlanok.

maputo

A főleg a külvárosi nyomornegyedekre kiterjedő megmozdulások aztán pénteken is folytatódtak, ekkor már kisebb intenzitással, de a hivatalos adatok szerint így is legalább 10 ember meghalt és több mint félezren megsérültek (a három nap alatt). Ekkor már viszont jöttek hírek, hogy az ország más részein (például Chimoio városában) is tüntetések és összecsapások vannak, miközben Maputoban kezdett helyreállni a rend: a boltok, a piacok újra életre keltek, az eddig tüntető emberek pedig lassan dolgukra indultak, miközben rendkívül erős karhatalmi jelenlét mellett elkezdték a barikádokat is bontani és felmérni a károkat. Sok mozambiki egyébként dühös a sztrájkolókra, mert az összecsapások miatt sok boltot szétvertek, kifosztottak, elektromos vezetékeket szaggattak le és ezzel az amúgy sem egyszerű mindennapokat még nehezebbé tették.

A mai napra már szinte teljesen helyreállt a rend a fővárosban és az érintett városokban is, a harcokra csak a bezúzott kirakatok, ajtók és az utcákon heverő barikáddarabok – no meg a hatalmas sorok a boltok, benzinkutak előtt – emlékeztetnek. De beszéljünk a számokról, mert azokról kevesebb szó esik. A kenyér alapélelmiszer Mozambikban, sokak számára a napi étel egy-két szelet kenyér, vajjal és egy kis teával, de a kevéske hús mellé mindenki fogyaszt általában kenyeret.

maputo2

Fontos tudni előzetesen, hogy a mozambiki átlagbér 3000 metical körül mozog havonta, ez a legjobb áron számolva is 25-30 ezer forint között mozog. Egy ötven kilós kiszerelésű búzaliszt ára az április 4900 forinthoz képest most már majdnem 6000 forintba kerül, de egy negyedkilós kenyér (itt lehet olyat is kapni) már 5 meticalba, közel 60 forintba kerül. Ez átvetítve hasonlít a magyar árakhoz, de Magyarországon a fizetések azért jelentősen nagyobbak, mint Mozambikban. Az ország egyébként élelmiszerimportra szorul, és miután a metical erőteljesen gyengült (az errefelé igen fontos dél-afrikai randdal szemben például 50%-ot zuhant), ennek súlyos hatása van az árakra is, ráadásul még a nemzetközi trendek is az élelmiszerárak emelkedése felé mutatnak.

De nem csak az élelmiszerek, az áram, a víz és a szállítási költségek is jelentősen, több mint 10%-os mértékben drágultak, a fizetések viszont semmilyen mértékben nem nőttek. Mozambik példája is tökéletesen mutatja, hogy milyen feszült a helyzet bizonyos térségekben, és bizony ha valaki éhezik, annak nincs értelme demokráciáról és a felebaráti szeretetről papolni.

Hozzászólások:

3 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Mozambik: Mi történt?”

 1. mig8
  szeptember 5th, 2010 @ 07:16

  Amikor ilyen híreket olvasok, mindig elgondolkodom azon, hogy az én problémáim mennyire viszonylagosak. No persze ettől még nem kevésbé fontosak, és továbbra is meg kell oldani őket.

  A konkrét eset viszont erősen emlékeztet a hazaira, ha eltekintünk az ár- és a bérszínvonal közötti különbségektől. Jó kérdés, hogy a metical miért gyengült? És ha Mozambik élelmiszerből behozatalra szorul, akkor mégis azt miből fedezik? De hogyan alakult ki ez a helyzet?

 2. GaceTillerro
  szeptember 5th, 2010 @ 21:26

  @mig8: Vajon miből…hát abból, amiből mások is. Hitelből. A kormány súlyos nyomás alatt áll a neki sok milliós hitelt nyújtó IMF részéről, hogy próbálja költségvetési hiányát kontroll alatt tartani és ezért igazából semmi mozgásterük nincs, csakis az áremeléssel tudják teljesíteni a szigorú feltételeket. Mármint eddig is voltak áremelkedések, de azokat megpróbálták fokozatosan kiterjeszteni és valahol a kormány inkább lenyelte a veszteséget, de az IMF idén nagyon odakoppintott Maputo orrára. A metical elmúlt időszakban tapasztalható gyengélkedése mögött igazából az ország gazdasági kiszolgáltatottsága és jópár elhibázott döntés áll…

 3. Bar - Lev
  szeptember 6th, 2010 @ 07:11

  Hitel, IMF…

  – Mintha az IMF volna a felelős, hogy a legtöbb afrikai államalakulatban betegesen korrupt népvezérek tombolnak már évtizedek óta (a gyarmati idők végétől kezdve), semmihez nem értő, analfabéta senkiket ültetnek állami kulcshelykre, iparba, agráriumba a kutya se fektet be, a befolyó minimális állami jövedelem pedig többnyire elszáll a diktátor, vagy a helyi bandavezér napi betevő narkójára, luxusautójára, prostituáltakra…

  Na, nem… minderről sem az IMF, sem egyéb nemzetközi szervzet nem tehet.

  A nemzetközi szervezetek felelőssége itt abban van, hogy nem csapnak oda kőkeményen, ahová kell, és miután eltakarítanák a különféle bandavezéreket, fegyveres kannibál- bandákat, nem kezdik meg Afrika újjáépítését (igen, megint az “újragyarmatosítás”- téma…).

  Nem pedig aban, hogy pénzt adnak az ezt igénylő afrikai… “országoknak”.

  Megjegyzem, ha nem adnák, akkor meg azért rikácsolna mindenki, hogy “a nemzetközi nagytőke már megint cserben hagyja Afrikát”…

  Ha adnak, azért “kell” gyűlölni a nagytőkét, ha nem adnának, akkor meg azért.

  Erre varrjatok gombot!

  “…jópár elhibázott döntés…”

  – Elég enyhe megfogalmazása az Afrikában 50 éve basáskodó népvezérek, és banditák tevékenységének…

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Paul Kagame...

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék