Michel Germaneau: élt 78 évet

Közzététel ideje | július 26, 2010 | 16 hozzászólás | GaceTillerro

Szegény Michel Germaneau egész életében nem kapott akkora publicitást és ismertséget, mint halálában, a 78 éves visszavonult francia mérnök ugyanis a legújabb áldozata lett az Észak- és Nyugat-Afrikában virágzó, alattomos harcmodorú ellenállásnak (vagy mások szerint terrorizmusnak), miután a mai napon maga a francia elnök, Nicolas Sarkozy is megerősítette egy sajtótájékoztatón, hogy a férfit kivégezték fogvatartói, az al-Kaida Szervezete a Maghreb Államokban (AQIM).

germaneau1

A nyugdíjas mérnök 2006-os első észak-afrikai látogatása után döntötte el, hogy önkéntesként igyekszik segíteni minden módon az észak-afrikai régió rászorulóinak (lévén neki saját magának nem volt családja) és pont egy újabb misszió során rabolták el 2010. április 19.-én az észak-nigeri In-Abangharet falujából egy algériai barátjával együtt, akivel éppen egy iskola építésében segédkeztek az Enimal humanitárius szervezetnek. Társát napok múlva szabadon engedték, Germaneau viszont azóta fogságban volt, szabadon bocsátásáért az AQIM több, elfogott és bebörtönzött harcosának szabadon bocsátását követelte – a férfiról utoljára életjelet május közepén kaphattak az érte aggódók, amikor a szervezet egy fényképpel bizonyította, hogy él.

Sokan az utána eltelt időben azt gondolták, semmi előrelépés nem történt az ügyben, de ők tévedtek, a háttérben már komoly szervezés folyt egy katonai akció végrehajtására, amelyben végül a mauritánai hadsereg csapatai mali beleegyezéssel és támogatással valamint erőteljes francia segítséggel (technikai és logisztikai) akciókat hajtottak végre múlt hét csütörtökén és péntekén, (július 22.-23.),  mali területeken. Azért épp most, mert múlt héten egy elég szűkszavú közlemény látott napvilágot a radikális szervezettől, mely szerint egy héten belül megölik Germaneaut (aki ekkor már orvosságai hiányában súlyosan legyengült, betegséggel küzdött), ha követeléseiket nem teljesítik. A mauritániai csapatok több műveletet hajtottak végre, legkevesebb hat terroristát meggyilkoltak,  foglyokat is ejtettek és felszereléseket foglaltak le, de sajnos az idős mérnököt nem találták meg – mindenesetre állítólagosan egy közeljövőben tervezett mauritániai támadást meghiúsítottak.

germaneau2

Aztán az akcióról szóló hírek feltűnése után nem sokkal az al-Jazeera közzétette azt a hangüzenetet, amelyben Abdelmalek Droukdel, az AQIM vezetője bejelentette, hogy bosszúból hat társuk haláláért, a szervezet kivégezte Germaneaut, ezt pedig mai sajtótájékoztatóján Sarkozy, francia elnök is megerősítette (később az AQIM másik frakciójának vezetője, Abdelhamid Abu Zayd is elismerte a gyilkosságot). Ahogy Sarkozy elmondta, “kötelességük volt megpróbálni kiszabadítani a biztos halál torkából honfitársukat”, és egyben felszólította a francia állampolgárokat, hogy ne utazzanak a régióba. És ami a jövő szempontjából fontos lehet, azt is hangsúlyozta, hogy Franciaország nem fogja szó és tettek nélkül hagyni a barbár gyilkosságot, konkrétumok nélkül “bosszúról” beszélt.

Az AQIM jelenleg is több külföldit tart fogságban, Roque Pascual és Albert Vilalta spanyol segélymunkások sorsáról még mindig nincs hír, remélhetőleg ők még életben vannak, nem úgy, mint a pár hónapja kivégzett brit férfi, Edwin Dyer. Mindenesetre akárhogy is legyen és akármi is történjen, az AQIM tettére nincs mentség, mert egy idős és súlyosan beteg ember meggyilkolására nem lehet mentség semmilyen hazafias harc, nemes eszme vagy vallási eltökéltség.

Hozzászólások:

16 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Michel Germaneau: élt 78 évet”

 1. Bar - Lev
  július 26th, 2010 @ 20:55

  “…egy idős és súlyosan beteg ember meggyilkolására nem lehet mentség semmilyen hazafias harc, nemes eszme vagy vallási eltökéltség…”

  1. Az emberiség rákfenéi, az iszlámnácik, ehhez képest, szerte a világon, naponta követnek el hasonló mocskosságokat.

  Kár, hogy ezeket a tényeket nem vágja bele a “nemzetközi közvélemény” pofájába rendszeresen a média.

  2. Betépett, hullarabló, pszichopata kannibálok tettei semmi esetre sem minősíthetőek hazafias harcnak, nemes eszmének, vallási eltökéltségnek.

  De még “harcnak” sem.

  Mikor csap már oda a civilizált világ, de úgy, ahogy kellene…

 2. Balázs
  július 27th, 2010 @ 00:06

  Bar-Lev: Épp most csaptak le. Láthatod Te is mennyi eredménnyel.

  Francia mérnök. Basszus, mi értelme lehet egy nyugdíjas francia mérnököt megölni… Csak a józan ész is azt diktálja, hogy tartsák jól oda vissza, ha másért nem a nyugdíjáért….nem is beszélve az erkölcsről.

 3. Bar - Lev
  július 27th, 2010 @ 05:30

  Én írom:

  “…Mikor csap már oda a civilizált világ, de úgy, AHOGY KELLENE……”

  “AHOGY KELLENE”…!!!

  Válasz:

  “…Épp most csaptak le. Láthatod …mennyi eredménnyel. ..”

  – A szövegértés- szövegértelmezés képességének teljes, tökéletes hiányát, azt látom.

 4. Bar- Lev
  július 27th, 2010 @ 12:32

  OK, újra próbálom:

  Ezt írtam:

  “…Mikor csap már oda a civilizált világ, de úgy, AHOGY KELLENE…”

  AHOGY KELLENE.

  Válasz:

  “…Épp most csaptak le. Láthatod Te is mennyi eredménn…”

  Kérdésem:

  – Mi köze ennek a “válasznak” a feltett kérdéshez?

  Ugye, az volt a a kiindulópont, hogy “ahogy kellene”.

  Ebbe beleértettem a megfelelő technikai- logisztikai háttérrel, megfelelő parancsokkal és vezetéssel ellátott, megfelelő méretű csapaterőt.

  Nnnna… egy ilyen haderő tudna odaütni, “ahogy kellene”…

  Remélem, erre nem az lesz a válasz,hogy “de hát Micimackó nagyon kövér”, mert kb. ennyi értelme volt az előző “válasznak is.

 5. Balázs
  július 27th, 2010 @ 17:48

  Bar-Lev szerinted a francia hadsereg nincs tisztában az “ahogy kellene” mértékével? Olvasd el a posztot, főként az első kép alatti második bekezdést!

  Mi lenne az “ahogy kellene” mértéke a Te véleményed szerint a Szahara kellős közepén?

 6. GaceTillerro
  július 27th, 2010 @ 17:54

  Balázzsal kell egyetértenem, ugyanis hiába lenne meg a kell emberi erő, logisztikai háttér és felszerelés, egyszerűen túl nagy a terület, ráadásul tele határokkal, ami nemzetközi erőnél további egyeztetést és hosszú heteket igényel…és az AQIM létezésének kulcsa is ebben rejlik, apró, 5-10-15 fős kis csoportokban működnek szerte a Szaharában. A mostani akcióban is lecsaptak több bázisukra, de egyszerűen nem tudták, hol van Germaneau és az a pár ember veszteség könnyedén pótolható az oldalukon – ez a szégyenletes győzelem az övék lett. És bár Te teljesen primitív társaságnak tartod ezt a csoportot is, ahogy kivettem a szavaidból, a vezetőik nem hülyék…külföldi, európai egyetemet végzett emberek. Talán őket kellene elkapni….

 7. Bar - Lev
  július 28th, 2010 @ 05:26

  Ezerszer elmondtam, de újra, csak röviden:

  – A katonai vezetők tökéletesen tisztában vannak vele, mit kelene tenni.

  A vezérpolitikusok nincsenek tisztában vele, és nem engedik rendesen dolgozni az ügyben illetékes szakemberket, vagyis, a katonákat (kitűnő példák: Mogadishu 1993, Ruanda 1994)

  Amíg nincs megfelelő politikai szándék, amíg liberális módon próbálnak egy ilyen háborút vívni, nem is fog változni semmi, hiába áll rendelkezésre a megfelelő technika, haderő, kiképzés, stb.

  Mert hogy, ezek rendelkezésre állnak.

 8. Bar- Lev
  július 28th, 2010 @ 13:01

  Újra próbálkozok:

  “…a francia hadsereg nincs tisztában az “ahogy kellene” mértékével?…”

  – Akkor ezeregyedjére is leírom:

  NEM A HADSEREGEK FELKÉSZÜLTSÉGÉVEL VAN A BAJ, hanem a gyáva, töketlen, geostratégiához, biztonságpolitikához semmit nem konyító ultraliberális vezérpolitikusokkal.

  “…Mi lenne az “ahogy kellene” mértéke a Te véleményed szerint a Szahara kellős közepén?…”

  – Megfelelően kiképzett, a szükséges technikai- logisztikai háttérrel rendelkező, kis létszámú, úgynevezett önállóan tevékenykedő alakulatok bevetése, a megfelelő parancsokkal ellátva.

 9. Balázs
  július 28th, 2010 @ 21:15

  Bar-Lev:

  “liberális módon próbálnak egy ilyen háborút vívni”

  Mit jelent ez, hogy liberális módon vívnak egy háborút? Féltik a katona életet és nem küldik be a Szaharába a politikusok a fél francia hadsereget al-kaidát üldözni?

  “(kitűnő példák: Mogadishu 1993, Ruanda 1994)”

  És mi van Irakkal? Épp mostanában kezd csődöt mondani a “megfelelő erő” koncepciója! Pedig ott tényleg nem pénz, gép, lofisztika stb stb nélkül vívják a háborút.

  GaceTillerro:
  Egyet értek, hogy a vezetők fontosak és őket kellene lekapcsolni első körben, de ez a terrorizmus elég “sikeres” (lásd: Sárközy is foglalkozott vele), hogy találjon újabb és újabb vezetőket.

 10. GaceTillerro
  július 29th, 2010 @ 16:50

  @Bar-Lev: Utolsó kommented törlésre került. Nem személyeskedünk.

 11. Bar - Lev
  július 29th, 2010 @ 18:25

  Rendben, töröld, de akkor ezzel az erővel törölhetnéd a teljesen értelmetlen, örökösen terelő, semmihez semmit nem értő “kommenteket” is.

  Midegy, ha nem teszed meg, az már a te bajod…

  De azt mondanám, hogy pár katonaismerősöm ilyesmiért már hagyta itt az oldalt, kérésem ellenére.

  És én is így fogok tenni, mert az ilyen “balázs” féle elmeroppanásokat nézni nem bírom.

 12. Bar - Lev
  július 29th, 2010 @ 18:28

  Inkább az ilyeneket tennéd helyre, ahelyett, hogy törlöd valamelyik hoszabb, magyarázó kommentem (vagy másokét), mert megemlítemm benne EGYSZER, hogy nem bírom, mikor egy kifejtős kommentre hülyeségek újra eldarálása a válasz…

  Persze, kérdés, mit tartasz hasznosabbnak, egy tájékozottabb olvasó hosszabb, magyarázó kommentjeit, vagy egy olyat, aminek rendszeresen se füle, se farka, minden alkalommal annyira értelmetlen.

 13. GaceTillerro
  július 29th, 2010 @ 19:47

  @Bar-Lev: Én értékelem a Te hosszabb, magyarázó kommentjeid (igazán nem mondhatod, hogy sokat szoktam törölni) is, de mindenki véleményének teret kell adni. Akármit is gondolsz arról a véleményről, az egy embertársad véleménye és ahogy a Te véleményed, úgy mindenkiét tiszteletben kell tartani, akármit is gondolsz róla. Ennyi.

  Ha emiatt elhagyod az oldalt, lelked rajta.

 14. Balázs
  július 29th, 2010 @ 20:46

  Ajjaj azt hiszem olyanok vagyunk, mint a gyerekek, akiknek kommentelési lehetőséget adtak:)

  Mindenesetre sajnálom, ha kommentjeimmel nem az értelmes vita felé terelem a dolgokat.

 15. Bar - Lev
  július 31st, 2010 @ 13:02

  GaceTillerro:

  – Kérlek, ezt vedd figyelembe, mikor legközelebb leírod a “más vélemény” mondatot:

  Ha valaki leír egy kijelentést, mely nem teljesen ogjektív, de alá tudja mondanivalóját támasztani, kétséget kizáró adatok tömegével alál tudja azt támasztani, elemzi a témát, na, az VÉLEMÉNY.

  Ha valaki viszont (bárki, bárhol) egy adott témában az alapismeretek teljes- tökéletes hiányával küszködve, irdatlan hülyeségeket ír, melyeknek sokszor semmi köze az adott témához, kérdéseket kikerülve terel, gyakorlatilag egyetlen érdemre való megnyilvánulása sincs, ugyanazokat az ostobaságokat tolja vissza rendszeresen, teljesen függetlenül, kik miket írtak előzőleg, mivel és hogyan indokolták mondanivalójukat…

  … na, az nem VÉLEMÉNY, hanem demagóg agyrém, jobb esetben.

  Rosszabb esetben agyhalál.

  Kb. mintha valaki egy elméleti fizikai előadáson az egyetemen előadná jól indokolt véleményét, SZERINTE miért kutatta hiába Einstein az egyesített térelméletet, erre, a másik “vélemény” az lenne, hogy “…de hát Micimackó füvet eszik, hol itt a gond?…”

  (?????)

  Ennek ugyan semmi értelme, de ezzel akartam érzékeltetni, hogy a kontrasztok nagyjából ilyenek az általam itt kifogásolt esetekben is.

 16. Nem nyugszik az észak-afrikai al-Kaida – Kitekintő
  július 12th, 2016 @ 15:42

  […] AQIM egy elbaltázott francia-mauritániai közös katonai akció miatti bosszúból meggyilkolt egy francia segélymunkást, később az évtized éhínségével küzdő Nigert fenyegette meg, aztán egy hete sikerrel […]

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Paul Kagame...

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék