Most már tényleg csak az ONFL állja a sarat

Közzététel ideje | április 15, 2010 | 9 hozzászólás | GaceTillerro

Ahogy arról már egy korábbi elemző posztban írtam, Ogaden, Etiópia legkeletebbi csücskében található térségének birtoklásáért az egész 20. században nagy volt a küzdelem, először a kolonizációs periódus során, majd az etiópiaiak és a szövetséges erők (hogy végül ki kapja meg a régió feletti irányítás jogát) vívtak politikai csatákat és végezetül a hetvenes években Szomália és Etiópia között (az ogadeni háború) volt konfliktus a terület megszerzéséért.

És bár az ogadeni háborút Szomália elbukta, az ország nem mondott le az Etiópa közel egynegyedét kitevő területről, ezért gerillaharc megkezdését kezdte el támogatni, ennek legismertebb és legjelentősebb szereplője az Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front (ONFL), amely még most is vívja elkeseredett és elfeledett harcát a szinte hermetikusan elzárt tartományban fő céljáért, az elszakadásért, de legalábbis egy magasszintű autonómiáért. Azt azonban kevesen tudják, hogy az első valódi lázadó szervezet Ogadenben még a hetvenes években létrejött Nyugat-Szomáli Felszabadítási Front (WSLF) volt, amely rendkívül nagy támogatást élvezett az ogadeni lakosság körében és ennek következtében (meg persze egy kis szovjet támogatás segítségével) hónapok alatt uralma alá vonta a régió egészét.

ogaden

Az ogadeni háború (1977-1978) idején azonban változott a világpolitikai színtér, a szovjetek is váratlan lépést húztak Etiópia erőteljes megtámogatásával, így Szomália elbukta a háborút és a WSLF-nek is menekülnie kellett Ogadenből. A nyolcvanas évek közepére, nagyjából az ONFL megalakulásával párhuzamosan a szervezet szerepe lecsökkent és a kilencvenes évekre már megszűnt létezni, harcban megedződött tagjai pedig az ONFL kötelékébe léptek át. Persze a nagy egymásratalálás nem tartott sokáig, sok eredeti WSLF harcos elégedetlen volt az ONFL intézkedéseivel (és nevével, amely nem vállalta fel a Szomáliához való tartozást), akcióival és filozófiájával és ezért, néhány szakadár ONFL taggal együtt a kilencvenes évek elején megalapították új szervezetüket, az Egyesült Nyugat-Szomáli Felszabadítási Frontot (UWSLF).

Az azóta eltelt évben ugyan az ONFL-ről relatíve jóval többet hallhattunk (bár elég körbenézni erre-arra, hogy meglássuk, mennyire agyonhallgatott konfliktusról van szó), az UWSLF sem tétlenkedett, folyamatos alacsony intezitású harcot folytatott az etiópiai kormány és az ogadeni régióban működő külföldi cégek ellen (és vannak páran, köszönhetően a térség olajtartalékainak). Hasonlóan az ONFL-hez, ez a lázadó szervezet is gerilla harcmodort követett, folyamatosan fenyegette a külföldi cégeket, dolgozóikat, és bár létszámában elenyésző volt, mégis több jelentős akció köthető a nevéhez, 2006-ban és 2007-ben végrehajtott akcióikban közel 100 etiópiai katonát gyilkoltak meg és akkortájt több külföldi olajmunkás (sőt Vöröskereszt dolgozókra is lecsaptak már) elrablása is összekapcsolható volt a szélsőségesen radikális szervezet tevékenységével.

Az elmúlt években azonban már szinte semmit sem lehetett róluk hallani, ezért már sokan temették őket – köztük én is -, és mint kiderült, a szervezet is feladta a harcot. Ahogy azt néhány napja az etióp kommunikációs miniszter, Bereket Simon bejelentette, a Szomáliában jelentős támogatást élvező radikálisan szélsőséges iszlám szerveződés (amely az al-Shabaabhoz hasonló státuszra vágyott pályafutása során végig) megegyezett a kormánnyal hosszú tárgyalások után, hogy gerillaszervezetből politikai párttá formálódik és szabályos jogi keretek között próbál meg majd érvényt szerezni az ogadeni lakosság érdekeinek.

Az utóbbi évtizedben tucatnyi apró frakcióra széthulló (pedig alapból nem voltak sokan) UWSLF elfogadta a kormány feltételeit a teljes fegyverletételre és az etióp hadsereg elismerésére, és a megegyezés szerint mindenki tiszta lappal indulhat a jövőben. A háttérben állítólagosan az ogadeni lakosság ráhatása állhat, amely már belefáradt a folyamatos harcokba és a lázadásban látja a térségbeni fejlesztések elmaradásának fő okát. Akárhogy is legyen, a lépésnek igazán nagy hatása nem lesz az ogadeni lázadásra és az ONFL tevékenységére (amely szintén gyengült az utóbbi években), hiszen az UWSLF mostanában már csak egy megkopott múltbéli emlék volt Ogaden számára.

Hozzászólások:

9 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Most már tényleg csak az ONFL állja a sarat”

 1. vsztk911
  április 16th, 2010 @ 07:10

  Esküszöm sosem hallottam egyik szervezetről sem, tényleg nagyon király az oldal.
  Szudánnak egyszerűen nem jut erőforrása arra, hogy az itteni előretolt mancsát is támogassa, le van kötve saját területén délen és keleten. Ez szerintem Ogaden lakosainak jó, mert Etiópia minden szemét elnyomásával együtt is kulturáltabb vezetésnek örvend, mint Szudán, és a külföldi tőke beáramlása (tudom nem mindig jó sőt!, de talán néhány munkahely) is inkább így várható. Persze mondom nem ismerem a helyzetet, de szüksége lenne a térségnek egy viszonylag erős Etiópiára.

 2. ambasa
  április 16th, 2010 @ 18:50

  Üdv vsztk911!

  egy apró megjegyzés, itt Szomáliáról van szó Ogadent szomáli törzsek lakják és Etiópia déli részén található. Szudán északon és nyugaton határos Etiópiával.
  Ha emlékeim nem csalnak Szudán kb 2000-ig támogatta a Tigre People’s Liberation Front és a Oromo Liberation Front ellenzéki szervezeteket, de 2000 táján Etiópia (miután Szudán is megorrolt Eritreára) kibékültek és megegyeztek, hogy kölcsönösen nem támogatják a másik állam területén lévő ellenzéki erőket. Jelenleg Szudánnak kisebb gondja is nagyobb, minthogy az utóbbi időben katonailag megerősödött Etiópiával amely az utóbbi 10 évben 2 győztes háborút is vívott összerúgja a port.

  TG

 3. vsztk911
  április 16th, 2010 @ 19:47

  Köszi a híreket és a kiegészítést. Én is úgy tudtam, hogy Etiópia a 80-as évek és a 90-es évek válsága után megerősödött. És ez szerintem sokat javít a helyzeten. Szudánnak meg tényleg van elég baja saját határain beül (ami nemsokára lehet hogy nem is lesz saját határa)

 4. Bar - Lev
  április 17th, 2010 @ 07:16

  “..Szudánnak meg tényleg van elég baja saját határain beül…”

  – Van, ez tény.

  Már amennyire lehet így nevezni a saját népük ellen irányuló, módszeres, évek óta tartó népirtó tevékenységet.

  Melynek “csak” az utóbbi 2- 3 évben több, mint 300.000 halottja, és valószínűleg milliós nagyságrendű súlyos sérültje, maradandó károsodást szenvedett áldozata van.

  Jaj, hogy az ország szétesése is fenyget?

  – Na egen, egen, ez történik, ha egy kannibáli, elmebeteg diktatúra ráuszítja a nép egyik felét a másikra, macsetékkel, lőfegyverekkel, és azzal a felhatalmazással, hogy “mindent megtehettek velük”.

  Az etiópok pedig érdekesek jelenleg, mármint, katonai stratégiai okokból is.

  Jelenleg ugyanis, ez az egyetlen olyan, többé- kevésbé szervezett állam abban a térségben, mely az ultra- erőszakos iszlamista terjeszkedésnek fizikálisan, szervezett katonai erővel is ellenáll.

  (még jó, hiszen a különféle szomáliai iszlámnáci bandák korábban rendszeresen benyomultak etióp területekre, hogy “márpedig az az övék”…erre az etióp hadsereg jól képen vágta őket).

 5. vsztk911
  április 19th, 2010 @ 07:18

  Én azt nem tudom, hogy hogyan sikerült – örömteli módon – Etiópiának megerősödnie az elmúlt egy évtizedben. Ennyit számít, hogy kivált belőle az iszlám rész (Eritrea) és nem kell belső konfliktusokkal (annyit) küzdenie? Vagy az ásványkincseit sikerül hatékonyabban kihasználnia? Ha valaki tudja a választ, kérem írja meg!

 6. Bar - Lev
  április 19th, 2010 @ 09:29

  Az etióp hadsereg kizárólag az ottani, regionális mércével mérve erős, jól felszerelt, jól képzett, és szervezett.

  Pár érdekes cikk az etióp haderőről:

  http://ethiopiamilitary.com/
  the-ethiopian-national-defense%e2%80%99s-endf-equipment/

  Három cikk az etióp VS szomáli (és egyéb) iszlámnáci ellenes háborúról, és az etióp hadsereg tevékenységéről ezen belül:

  http://dzsihad.blog.hu/tags/eti%C3%B3pia

  Etiópia ásványi anyagairól:

  https://www.cia.gov/library/publications/
  the-world-factbook/fields/2111.html

  http://www.indexmundi.com/
  energy.aspx?country=et

  Sajnos, nincs nekik semmi különös, főleg nagyobb mennyiségben.

  Talán az aranat kivéve, de az sem nagy mennyiség, és a kitermelés módszerei is elavultak.

  Nem is értem, hogy a keresztény alapokkal rendelkező Etiópiát miért nem támogatja jelentősen az euro- atlanti világ, mikor a legjobb afrikai szövetségesük lehetne ez az ország.

  És az etióp nem ám egy pucérseggű, agyhalott, szórakozásból saját szomszédait felhentelő, narkós, kannibál népség…

  Remélem, egyszer megkapják azt a segítséget az euro- atlantiaktól, ami kijárna nekik.

  Minden szempontból.

 7. ambasa
  április 19th, 2010 @ 15:41

  Üdv vsztk911!

  nem vált ki az iszlám rész, Eritreát tigrinnyák és tigrék lakják jó részt. Vallási megoszlása 50-50% keresztény és muszlim. Etiópiában hasonló az arány 43-33% az arány. Etiópia muzulmán tartomány Harar ahol a népesség közel 70%-a muszlim. Ja és Etiópiában semmi féle vallási ellentétet nem tapasztaltam, minden felekezet jól megfér egymással, kár ilyen okokat keresni, mert nincs.Az etióp-eritreai háborúnak sem volt köze a valláshoz.

  TG

 8. vsztk911
  április 20th, 2010 @ 07:49

  Köszönöm szépen a válaszokat!

 9. vsztk911
  április 20th, 2010 @ 07:53

  Azt tudtam, hogy Etiópiában teljes a vallási türelem, ami példamutató, csak azt nem tudtam, hogy Eritreában is hasonló-e a helyzet. Mert itt több cikkben is le lett írva, hogy Eritreát gyakran vádolják – főleg a szomszédaik – hogy iszlám szélsőséges szervezeteket támogat. (Arról viszont tényleg fogalmam sem volt, hogy Eritreában 50%-a a lakosságnak keresztény.)

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Paul Kagame...

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék