Mozambik: szárazság után most áradások

Közzététel ideje | március 15, 2010 | 3 hozzászólás | GaceTillerro

Miközben a világ más részein hosszú évtizedek óta először ütötte fel fejét a kolera, addig sajnos Mozambikban mondhatni szokásos jelenségként lehetett az újabb kolerajárvány kitörését tudomásul venni. Az ok is a szokásos: a Közép-Mozambikot sújtó hatalmas esőzések okozta áradások, amelyek miatt múlt héten az ország katasztrófavédelmi szervezete vörös riasztást tett közzé és több tízezer ember kitelepítését rendelte el.

A közép-mozambiki Zambézi, Pungue és Buzi folyók már tavaly is több százezer ember életét keserítették meg és úgy tűnik, ez idén sem lesz másként. Pedig ezúttal nem lehet a kormány felelősségét felhánytorgatni, hiszen a tavalyi – több tucat halálos áldozatot követelő – áradások után sok embert áttelepítettek biztonságos területekre, de a szárazság miatt nemcsak ők tértek vissza, de további közösségek érkeztek az ártéri területek termények földjeire ismét. Az ENSZ, a Vöröskereszt helyi szervezetekkel együttműködve igyekszik segíteni, miközben a kormány által kiküldött csapatok megkezdték a kitelepítést.

floods1

Ez sem megy problémamentesen, az IRIN hírügynökség beszámolója szerint mintegy 6000 főt erőszakkal kellett eltávolítani az árvíz által veszélyeztetett területekről, miután szerencsétlenek féltve vagyontárgyaikat, elutasították, hogy önszántukból elhagyják a falvakat. A kormány el is ismerte a tényt, leszögezve, hogy a halál torkából kellett megmenteni az embereket, így az erőszak is magyarázható. Bár a súlyos esőzések már január óta – az esős évszak októbertől tart áprilisig – elég kemény problémákat okoztak, a helyzet igazán február végén vált súlyossá, amikor az áradásokat már kolerajárvány is kísérni kezdte.

Így a néhány fulladásos halál mellé lassan el kellett kezdeni bejegyezni a kolerától meghalt embereket is, mostanáig közel 50 ember veszítette életét, miközben több ezren fertőzödtek meg. A járvány pedig az áradásokkal csak terjedni fog, és csak remélni lehet, hogy nem fog megismétlődni az az év eleji eset, amikor több egészségügyi intézményt megtámadtak országszerte, mert az a pletyka kezdett terjedni, hogy ezeken a helyeken inkább csak terjesztik a járványt, mintsem megállítják. A nyilvánvaló agitáció eredményeként többek között egy 25 ezer ember ellátását biztosító egészségügyi komplexumot is rommá vertek a dühöngő bandák.

Mindenesetre az hozzátartozik a képhez, hogy az áradások csak súlyosbítják a kolerát, mert a járvány általában az esős évszakok alatt mindig kialakul Mozambikban, akár vannak áradások, akár nincsenek. Ennek fő oka főleg a nem is létező mozambiki szennyvízkezelésben, az egészséges ivóvízhez való hozzájutás lehetőségében és a kórházak, orvosi rendelők alacsony számában keresendő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján Mozambik az afrikai kolerajárványok egyik fő gócpontja, általában az összes megbetegedés egyötödéért felelős az egész kontinenst figyelembe véve.

floods2

Idén a leginkább sújtott tartomány Zambézia, ahol az év első két hónapjában több mint 900 esetet regisztráltak, 17 haláleset is történt. Február 22.-én például, egyetlen nap alatt, 45 új esetet jelentettek a tartományból. És ha még nem lenne elég a kolera, az ország középső részén még a hastífusz is felütötte fejét, több tucat esetről érkezett eddig jelentés a helyi hatóságokhoz. Bár az esőzés mértéke alábbhagyott, a Zambézi áradása újabb területeket öntött el, hétvégén egyes települések és körzet még mindig teljesen el voltak vágva a külvilágtól, voltak közösségek, akiket helikopterrel kellett menteni. Szerencsére a Pungue és a Buzi már nem árad, bár a két folyó által elöntött területek így is óriásinak nevezhetőek. Ez pedig sajnos szomorú hír a földművelők számára: míg korábban az eső hiánya miatt vethettek keresztet földjeik egy részére, most a víz vitte el a másik részét, így sokaknak ez az év nem fog semmit sem hozni.

Hozzászólások:

3 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Mozambik: szárazság után most áradások”

 1. Bar - Lev
  március 16th, 2010 @ 14:47

  Hmmm… csak úgy eszembe jutott egy párhuzam, ezt a cikket olvasva…

  “…az a pletyka kezdett terjedni, hogy ezeken a helyeken – az EÜ intézményekben – inkább csak terjesztik a járványt, mintsem megállítják…” – így aztán megvadult hordák szét is verték azokat, a cikkben leírt következményeket előidézve.

  – Ez a fajta idiotizmus viszont semmiben nem tér el egyes “civilizált országok” bizonyos lakóinak immár pszichopatikus szintű összeesküvés – elméleteitől.

  Itt volt ugye, legutóbb, ez a H1N1…

  …mely volt már “kormány” (úgy általában, A Kormány …) vagy a zusákok, vagy a “gyógyszergyártók” által szándékosan terjesztett mesterséges (???) vírus, volt már UFO- eredetű betegség, és volt már “nem is létező vírus” is…

  … a kutatóorvosok tanulmányait viszont valahogy nem sikeredett figyelembe venni az ilyen háborodottságok kiizzadóinak, pedig publikusak.

  Jaj, emberek…

  Csak hát az euro- atlanti világban egyelőre még nem verik szét mindenféle őrültek az EÜ intézményket, laborokat…

  …azért ez, mármint, hogy sokan csak azért nem tesznek ilyesmit, mert tartanak a hatósági fellépéstől, mégiscsak a szervezett államhatalom jele, nem?

  🙁

  Szegény Mozambik… szegény Mindenki…

  :((((

 2. GaceTillerro
  március 16th, 2010 @ 21:10

  @Bar-Lev: A H1N1 az külön téma lenne, ráadásul abban az esetben bőven voltak orvosok, tudósok, tehát elismert emberek is, akik az “összeesküvés-elmélet” mellett sorakoztak fel, ha nem is tanulmányok, de esszék sokaságát találhatod a témában.

 3. Bar - Lev
  március 16th, 2010 @ 21:27

  GaceTillerro:

  – Komoly, mérvadó tanulmányok tudtommal nem voltak “öszeesküvéselmélet” témában.

  Ha van ilyen KOMOLY, és MÉRVADÓ tanulmány, kérném a linkjét, a rá való WHO hivatkozásokkal együtt.

  Nem is beszélve arról, egy ilyen összeesküvés miért volna többszörösen is lehetetlen, eleve a WHO és egyéb világméretű EÜ szervek, több százezer független orvos, tudós, laboráns, és több száz, egymást folyamatosan lejáratni akaró, lesben álló rivális gyógyszergyártó cég jelenléte mellett…

  Nézd, még jó, hogy nem az “összeesküvéselméletgyártók” vannak valamiféle fővezéri poszton a világban…

  Másképpen most jó eséllyel történt volna az, ami a Spanyolnátha idején, ’18- ban, csak akkor persze teljesen más okokból adódóan…

  (t.i., nem volt meg arra a kórra akkor sem a megfelelő ellenszer, sem a megfelelő nemzetközi EÜ szervek, aik koordinálni tudták volna a gyilkos kór elleni tevékenységet, világszerte)

  Na, minegy.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Paul Kagame...

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék