Világörökségek Afrikában – 3. rész

Közzététel ideje | január 25, 2010 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Sorozatunk harmadik részében főleg Dél-Afrikára fogunk koncentrálni, amely hasonlóan a kontinens északi feléhez, bővelkedik a világörökségekben. Valószínűleg nem nagy meglepetés, hogy a legtöbb, hivatalos UNESCO örökséggel a Dél-afrikai Köztársaság rendelkezik, 8 különféle látnivaló került fel a listára. Az ország legkeletibb csücskében fekvő iSimangaliso természetvédelmi komplexum konkrétan nem is egy park, hanem legalább egy tucat védett területet foglal magában, amelyek gyönyörű természeti kincseket és élővilágot rejtenek magukban.

ISimangaliso_Wetland_Park

A Fokvárostól néhány kilométerre fekvő Robben-sziget legnagyobb nevezetessége a börtön, amelyben sok-sok más politikai fogoly mellett a legendás Nobel-békedíjas Nelson Mandela is töltötte rabságának éveit. A szigeten és környékén persze rengeteg egyéb látnivaló is van, többek között a világítótorony, a hajóroncsok és a csodás élővilág.

robben-island12

Az örökségek jelentős része egyébként természeti jellegű az államban, a hírhedt Vredefort-kráter az egyik kivétel, ami erősíti a szabályt. A közel 300 kilométer átmérőjű hatalmas kráter valószínűleg a legnagyobb meteor-becsapódástól keletkezett “mélyedés” a világon, ebből kifolyólag hihetetlen geológiai jelentősége van.

Vredefort

A manapság már csak őrült elnöke és politikai csatározásai miatt a hírekbe kerülő Zimbabwe is birtokol néhányat a világörökségekből, mindenképpen meg kell említeni az ország keleti részén lévő romvárost, Nagy Zimbabwét, amelyről egyébként maga az ország is kapta a nevét. A kőépítmények romjai közel 800 hektáron terjeszkednek (innen a “nagy” jelző), de tucatnyi hasonló rom van még országszerte.

great-zimbabwe

A Matobo Nemzeti Parkot is magukban foglaló Matobo-hegyek különösen érdekesek, hiszen hatalmas, fákkal szegélyezett gránitdombokról van szó, amelyek jelentős része igazi egyensúlyozó állapotban áll, és amelyekről csodálatos kilátás nyílik a zimbabwei vidékre.

Matopas_landscape

Meglepő módon a szépséges Zambiában mindösszesen egy örökségnek minősülő látnivaló van, ez pedig nem más, mint a “mennydörgő füst” (Mosi-oa-Tunya), vagyis a Viktória-vízesés. A Zambézin található, Zimbabwe és Zambia határán fekvő, a világ egyik legnagyobb vízesése amúgy Zimbabwéban is örökségnek számít.

Mosi-oa-Tunya

Tanzánia is bőven el van látva gyönyörűbbnél-gyönyörűbb természeti adottságokkal és történelmi emlékekkel, ezek közül 7 került fel az UNESCO listájára. Az egykoron egy másik világörökség, a Serengeti Nemzeti Park részét képező, ám mára önálló státuszt kapó Ngorongoro Természetvédelmi Területet mindenképpen meg kell említenünk, hiszen magában foglalja a névadó Ngorongoro-vulkán mára elcsendesedett kráterét, amelyben az itteni őslakos maszájok még legeltetni is szoktak.

ngorongoro-crater-big

De hogy ne csak mindig a természeti kincsekről beszéljünk, fontos megemlíteni még a térség egyik fontos történelmi emlékét, a Zanzibár (ismert nevén) szigetén található Zanzibár város óvárosát, vagyis Kővárosát.

stonetown

Ha továbbra is délen maradunk, akkor mindenképpen beszélni kell a Malawiban található Malawi-tó Nemzeti Parkról, amely a tó mellett hatalmas szárazföldi részeket és szigeteket is magában foglal, ráadásul az itt őshonos állatok egy része igazi evolúciós mintapélda a kutatók számára.

lake malawi

Meglepő, de Mozambikban egyetlen örökség található csak, a partvonal mellett található Mozambik-sziget, amely az arab és portugál hatásnak köszönhetően csodás épületeket és kulturális emlékeket tudhat magáénak, gondoljunk csak a szigeten található erődre.

mozambik

Azt hiszem, még egy dél-afrikai országról nem beszéltünk, Namíbia is csak egy UNESCO által elismert látnivalót birtokol, a Damara-hegyvidéken található Twyfelfontein völgy és patak személyében, amely főként az itt található csodás sziklarajzokról ismert.

Twyfelfontein

Egyébként sok ilyen ország van, amelyik csak egy Világörökséggel rendelkezik (még), például Kamerun, ahol az UNESCO szerint a Dja Fauna Nemzeti Park méltó erre a címre. A több mint 5000 négyzetkilométeres természetvédelmi terület főleg azért fontos az emberiség számára, mert rendkívül változatos élővilággal, és hatalmas, háborítatlan esőerdőkkel bír.

dja faunal

Hasonlóan gyönyörű természetvédelmi terület a Közép-afrikai Köztársaságban található Manovo-Gounda (St. Floris) Nemzeti Park, amely az ország északi részén található és amely az egész régió legnagyobb védett szavannája, szinte minden olyan állattal, ami a közép-afrikai “palettán” megtalálható. Sajnos a védett csak szóban létezik, az orvvadászat miatt veszélyeztetett világörökségről van szó.

Manovo-Gounda

Zárásként pedig említsük meg Togo egyetlen “örökségét”, az ország északi részén található Koutammakou hatalmas tájegységet, amely a Batammariba népcsoport lakóhelye. Zseniális vályogkunyhóik az egész ország jelképévé váltak, kulturális örökségük pedig tényleg olyasmi, amit szeretnénk sok millió év múlva is ismerni.

Koutammakou

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék