Világörökségek Afrikában – 1. rész

Közzététel ideje | január 16, 2010 | 7 hozzászólás | GaceTillerro

Jelenleg az afrikai országok kétharmadában van az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) egyik szerve, a Világörökség Központ által gondozott világörökségi listán szereplő természeti, kulturális (vagy a kettő kombinációja) látnivaló, azaz világörökség. Ebben a posztsorozatban érdekességképpen és persze nem utolsósorban oktatási jelleggel országonként megnézünk egy-két látnivalót (persze a teljesség igénye nélkül).

Algéria nem panaszkodhat, hét különböző helyszín kapott világörökségi rangot az országban, ezek egyike Beni Hammád erődje, amelyet a Hammádida berber dinasztia emírjei építettek a 11. században. Az állam északi részén, Algír közelében lévő emlékhelyen egy közel ezer éves mecset és minaret mellett három palota romjait találhatjuk, de az egész helyet az egyik egykori palota őrtornya uralja.

Al Qal'a of Beni Hammad

Szintén világörökségi helyszín a főváros, Algír óvárosa is, amelyet azonban manapság nem tanácsos egyénileg, kísérő nélkül felkeresni.

Kasbah of Algiers

Ha maradunk Észak-Afrikában, akkor gyorsan rádöbbenhetünk, hogy Afrika ezen része igencsak gazdag értékes látnivalókban, Egyiptom gazdagsága ezen a téren valószínűleg mindenki előtt ismert. A piramosok mellett fontos történelmi kincsek Abu Mena egykori keresztény városának romjai Alexandriától néhány tucat kilométerre délre, ahol igazából már csak az alapok maradtak meg, de mégis a kereszténység egyik fontos korai emlékéről van szó.

abu mena

Az ország bővelkedik a látványosságokban és “örökségekben”, de még egyet mindenképpen fontos megemlíteni, mert sokak számára nem ismert létezése: a Kairótól 150 kilométerre fekvő Wadi Al-Hitan vagyis Bálnák Völgye, amely egykoron élt óriási emlősök (többek között bálnák) maradványait rejti magában.

Wadi Al-Hitan

Szintén rendkívül gazdag a világörökségekben Marokkó is, az ország több városának régi része mellett fontos emlék Ait-Ben-Haddou erődítményszerű városa is, amely egykori karavánútvonalak mellett terül el, és amelyben a mai napig él néhány ember. Csak érdekességképpen: itt forgatták pl. a Gladiátor című film afrikai jeleneteit is.

Ksar of Ait-Ben-Haddou

Mazagan (vagy El Jadida) városa az Atlanti-óceán partján terül el, és teljes egészében a világörökség részét képezi, köszönhetően ama különlegességének, hogy egy két évszázados portugál uralom nyomait viseli magán.

(El Jadida)

És ha már északon maradtunk, nézzük az európai turisták egyik kedvenc helyét, Tunéziát, amely szintén bővelkedik megőrizendő emlékekben. Ilyen például az Észak-Tunéziában fekvő El Jem városában található óriási amfiteátrum, amely a római után a világ második legnagyobb ilyen építménye.

ElJem

Karthágó romjai és több óváros mellett nem mehetünk el szó nélkül az ország egyik legészakibb pontján fekvő Ichkeul-tó körüli nemzeti park hihetetlen természeti gazdagsága mellett sem.

ichkeul

Ezek az országok dúskálnak az UNESCO által elismert örökségekben, de a több mint egy tucat olyan ország mellett (pl. Libéria, Sierra Leone), ahol nincs is ilyen látnivaló, addig sok országban csak egyetlen ilyen látványosság van (még). 

Ezen államok közé tartozik a festői szépségű Botswana is, ahol a világszervezet mindösszesen az állam északnyugati csücskében fekvő Tsodilo-területet vette fel listájára, ahol négy hatalmas kősziklán több ezer csodás sziklarajz csodálható meg, ráadásul a helyi emberek számára rendkívül fontos emlékekről van szó.

Tsodilo

Mai posztunk zárásaként látogassunk el két egzotikus szigetországba, amelyekről nem igazán a világörökség jut az emberek eszébe, hanem inkább a homokos partok és égszínkék óceán.

Pedig többek között például Mauritius is fent van a világörökségi listán, két látnivalóval. Ezek egyike a Bevándorlási Állomásnak is nevezett (Aapravasi Ghat) épületkomplexum a fővárosban, Port Luis-ban, amely a brit gyarmaturalom idején az indiai vendégmunkások első állomása volt, mielőtt megkezdték utazásukat a birodalom más területeire.

Bevándorlási Állomás

 

 

 

 

 

 

 

 

A Seychelle-szigetek is két “örök emlékkel” képviselteti magát a világ örökségei között, a borzongatóan csodálatos Aldabra-atoll olyan, mintha álmainkból született volna. A világ legnagyobb korall-atolljának legtöbb része emberek által tulajdonképpen érintetlen, ennek következében hihetetlenül gazdag természeti élővilág alakult ki rajta.

Aldabra Atoll

Ezzel a sorozat első részét zárnám is, külön kihangsúlyozva, hogy ez a rövidke írás nem kíván turisztikai, történelmi lexikonokkal versenyre kelni, egyszerűen az általános műveltség növelése és a szórakoztatás a célja.

Hozzászólások:

7 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Világörökségek Afrikában – 1. rész”

 1. Fledgling42
  január 17th, 2010 @ 13:19

  Nagyon tetszett, jó kis írás 🙂

 2. Jan_Sobieski
  január 18th, 2010 @ 19:28

  Egyiptom kapcsán én még hozzátenném a sorhoz a Sínai-félszigeten fekvő Szent Katalin ortodox kolostort. Nem hinném, hogy ezen kívül túl sok keresztény emlék lenne Észak-Afrikában.

 3. GaceTillerro
  január 18th, 2010 @ 20:15

  Ebből a nézőpontból bele sem gondoltam, de igazad van, Észak-Afrika nem igazán keresztény emlékeiről híres…

 4. Balazs
  január 19th, 2010 @ 14:51

  Tökjó összeállítás!

  Algíria szépségeiről (erről is van szó benne) van egy kuriózum magyar könyv. Ez:
  Zsakó Magdolna: A Szamosparttól a Szaharáig – Négy év Algériában
  Ha jól emlékszem ebben olvastam Afrika Notre Dámjáról, ami plusz egy keresztény emlékhely (persze, ha csak az emlékezetem nem csal:)

 5. Jan_Sobieski
  január 19th, 2010 @ 19:34

  @Balazs
  A Notre Dame d’Afrique tényleg egyike a kevés keresztény emlékhelyeknek. Algírban található, de a fentiekkel ellentétben legjobb tudomásom szerint nem része a világörökségnek. Egyébként nem túl patinás épület, a franciák építették úgy 150 éve.
  Amiről nevezetes, az a szentély felirata: “Notre Dame d’Afrique priez pour nous et pour les Musulmans” – Afrikai Miasszonyunk imádkozz érettünk és a muszlimokért

 6. GaceTillerro
  január 19th, 2010 @ 20:21

  @Jan_Sobieski: Régen bizony nem olyan volt a kereszténység és az iszlám kapcsolata, mint napjainkban..lásd az elmúlt napok-órák nigériai eseményeit:(

 7. G.Varga István Dénes
  szeptember 13th, 2013 @ 13:56

  minden elis merésem

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Paul Kagame...

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék