Vancouver – Téli olimpia 2010: az afrikai színfolt

Közzététel ideje | január 15, 2010 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A visszaszámlálás az utolsó harminc napon belülre fordult, már csak napok kérdése és február 12.-én kezdetét veszi a 21. Téli Olimpia a kanadai Vancouverben. Miközben Afrikában minden szem az Afrikai Nemzetek Kupája hihetetlen meccseire koncentrál, kis kikapcsolódásként tekintsük csak át, milyen afrikai szerepvállalásra számíthatunk a téli sportok legnagyobb megmérettetésén. Előre leszögezném: nem túl nagyra és nem túl jóra. Ha jól számoltam, akkor mindösszesen 7 afrikai állam küld sportolókat Kanadába, ők persze kivétel nélkül nem hazájukban ismerkedtek meg sportágukkal.

Ha tippelni kellene, akkor valószínűleg elsőként mindenki a Dél-afrikai Köztársaságot mondaná, mint résztvevő, és így is van, a gyönyörű Fokváros hazája két sportolóval fogja megmutatni magát, Peter Scott és Oliver Kraas személyében, előbbi alpesi síben, utóbbi pedig sífutásban fog indulni. Két különböző kalibert képviselnek, míg a Franciaországban élő, alig 20 éves Scott csak 2006-ban kezdett el versenyszerűen síelni, addig a 35. életévét taposó, Németországban élő Kraas már második téli olimpiájára készül. Az ország rajtuk kívül egy sportolóval a Téli Paralimpián is részt fog venni.

Ha a körülötte kialakult médiavisszhangot figyelembe vesszük, akkor Afrika igazi arca Vancouverben Ghána egyetlen résztvevő sportolója, a Nagy-Britanniában élő Nkrumah-Acheampont lesz, aki műlesiklásban és óriás-műlesiklásban fog majd indulni, élete álma pedig egy síközpont létrehozása Ghánában, továbbá a Ghánai Téli Sportok Szövetségének létrehozása. Hosszú út áll előtte, de nemes kihívásról van szó.

Nkrumah-Acheampont

Ott lesz Kenya is a tornán, a legendás és nagy öregnek számító Philip Boit ugyanis negyedik, egyben utolsó téli olimpiájára készülhet sífutásban. A Finnországban készülő és igazából a finn hóban felnövő, 40. éve felé közeledő Boit egész 2009-ben elszántan készült, hogy méltón képviselhesse ismét hazáját, és van is kilátás egy jobb eredményre, ugyanis egyéni csúcsokat futott 10 és 15 kilométeren a tavalyi évben.

Boit

Azt hiszem, ha a kedves Olvasó emlékszik a jégkorong-világbajnokság idején írt posztra, akkor a következő ország nem lesz meglepetés annyira, Marokkó is ott lesz ugyanis Vancouverben. Azért nem meglepő az ország részvétele, ugyanis Marrakesh-től nagyjából 150 kilométerre fekszik Oukaimeden, Afrika kevés síparadicsomainak egyike, továbbá Ifrane városa mellett is van egy aprócska síközpont. Ennek ellenére végül az ország egyetlen versenyzőt küldhet, a Franciaországban élő Samir Azzimani személyében, aki műlesiklásban és óriás-műlesiklásban fog indulni. A 31 éves Samir már 1992-ben, Albertville-ben is ott volt az akkor jóval népesebb (12 főt) számláló csapatban, bár a szereplésükre nem lehettek túl büszkék, a csapat több mint felét akkor diszkvalifikálták. De Marokkó már 1968-ban küldött versenyzőt téli olimpiára, sőt az ország nevéhez fűződik Afrika első női sportolójának indítási kísérlete egy téli olimpián, de sajnos 2006-ban Sarah Ben Mansour épp a nagy torna előtt sérült le. Így a fekete kontinens továbbra is női téli olimpikon nélkül áll.

Samir Azzimani

A következő résztvevő ország Etiópia, amely ország sporttörténelmének meghatározó alakja a sífutó Robel Teklemariam, hiszen 2006-ban ő volt az ország első sportolója, aki résztvett téli olimpián. Akkor annyira hihetetlen volt a dolog, hogy saját magának kellett megalapítania az Etióp Nemzeti Síszövetséget, hogy lehetősége legyen résztvenni a játékokon. Az egyébként az Egyesült Államokban élő és Franciaországban készülő Robel tehát ismét rajthoz áll és célja nem idő vagy győzelem, egyszerűen a sí szeretete miatt vesz részt Vancouverben.

Robel Teklemariam

A másik két résztvevő afrikai ország Algéria és Szenegál, bár versenyzőikről sok mindent nem sikerült kiderítenem (ha valakinek van információja, ossza meg a közösséggel). Előbbi, 2006-hoz hasonlóan két síelővel vesz részt a játékokon, remélhetőleg jobb szerepléssel mint múltkor, amikor egyikük utolsó lett, másikuk pedig be sem tudta fejezni a 10 kilométeres sífutás versenyét. Szenegálban valószínűleg még nem dőlt el, hogy ki fog utazni Vancouverbe, de az biztos, hogy az ország már ötödik részvételére készül ezúttal egyetlen versenyzővel, aki mindenképpen egy síelő lesz.

Egy biztos, nem lesznek sokan az afrikai versenyzők a játékokon, de részvételük igazi színfoltja lesz a versenyeknek, és bár nem várható, hogy valaha is igazán nagy eredményt fognak letenni az asztalra, szerepvállalásukat támogatni és segíteni kellene, hiszen így igazi sportünnep a világnak egy olimpia. A poszt végére pedig jöjjön egy érdekes történet az előző, 2006-os torinói téli olimpiáról, ahol egy újabb afrikai ország iratkozott fel a résztvevők listájára Madagaszkár személyében. Sportolójuk, a Kanadában élő Mathieu Razanakolona célja a szerepléssel egyáltalán nem a jó eredmény elérése volt, hanem pénzadományok és támogatások gyűjtése alapítványa számára, amellyel madagaszkári fejlesztési projekteket kívánt finanszírozni. Több százezer dollárt sikerült összeszedni, több programot el is indított a szigetországban, igazi úttörőként, hősként tisztelték. A történet iróniája egyben a csattanója is: a férfit tavaly áprilisban fél millió kanadai dollár elsikkasztása miatt két év börtönbüntetésre ítélték, próbaidővel. Nem szép sztori lezárni egy kellemes témát, de a lényeg, hogy Afrikára szükség van még a téli olimpián is, nélkülük nem lenne igazi az élmény.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Paul Kagame...

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék