A Szaharai Emirátus: újabb terrorszervezet Mauritániában?

Közzététel ideje | január 6, 2010 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Valószínűleg tartom, hogy az afrikai híreket követők néha már fel sem kapják a fejüket egy-egy újabb emberrablás hallatán, amely általában turistákat és segélyszervezetek munkatársait érinti és amely tevékenység az elmúlt években erősödött fel igazán. Ez a fajta bűncselekmény gyakori a kontinens minden részén, de Észak-Afrikában vannak különösen fertőzött térségek, ilyen például Algéria (itt a napokban raboltak el egy munkást a lázadó milícisták), Mali, Niger és a mai rövid poszt témájának főszereplője, a Mauritániai Iszlám Köztársaság.

Az elmúlt hónapok azóta is megoldatlan eseményeiből következzen néhány a teljesség igénye nélkül: sokkolta a világ közvéleményét, amikor a nyáron az al-Kaida a Maghreb Államokban (AQIM) nevű radikális szervezet kivégezte a 39 éves, amerikai segélymunkást, Crhistopher Leggett-et, mert az állítólag a kereszténységet terjesztette tanári munkája során. A férfit Nouakchott egyik utcáján lőtték le tucatnyi szemtanú szeme láttára, a későbbi beismerő üzenetből pedig ki is derült kik és miért ölték meg a “hitetlent”.

Szintén a nyáron követtek el támadást a nouakchotti francia nagykövetség ellen, egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kapu előtt, két őr sérülését okozva, továbbá júniusban ölték meg a brit Edwin Dyert is elrablása után. Az al-Kaida a Maghreb Államokban egyébként messze a legaktívabb szélsőséges csoport az észak-afrikai térségben, fő bázisuk Algéria, de már követtek el támadásokat, emberrablásokat és hasonló kivégzéseket Nigerben és Maliban is. Szintén ők álltak a híres Párizs-Dakar autóverseny lefújásához vezető folyamat utolsó lépcsőjét jelentő mészárlás mögött is, amikor 2007 decemberében négy franciát gyilkoltak meg Mauritániában. Aztán egy rövidebb szünet után jött november, amikor ugyanez a szervezet elrabolt három spanyol segélymunkást (a Barcelona Accion Solidaria tagjai) a Nouakchottot Nouadhibou városával összekötő úton.

A biztonsági okokból konvojban haladó csoport utolsó autóját fegyveresek támadták meg és mire a többiek megálltak és visszafordultak, a munkások eltűntek. Az emberrablás már a hatóságoknál is kivágta a biztosítékot, az esemény után három nappal az államelnök menesztette az ország rendőrfőkapitányát és bár hivatalos indoklást nem tettek közzé, mindenki számára nyilvánvaló, hogy az utóbbi napok eseményei állnak a dolgok hátterében. A menesztés ellenére egyébként a helyi rendőrök nagy erőkkel láttak munkához, eddig csak csekély eredménnyel, amit sikerült kideríteni, hogy valószínűleg a három munkást Maliba, az AQIM egyik jelentős regionális bázisára szállították. Decemberben egyébként a radikális szervezet egy hangüzenetben  el is ismerte a spanyolok (továbbá egy Maliban tartózkodó francia) elrablását, és azt is tudatta, hogy hamarosan felveszi a kapcsolatot a két ország kormányával a követelések tisztázása végett.

Szóval a helyzet nem igazán fényes, ehhez jön még pluszban az al-Jazeera által tegnap leadott felvétel, amelyen a Szaharai Emirátus nevezetű radikális csoport néhány tagjáról láthatunk amatőr képsorokat, amint fegyverekkel és gránátokkal illusztrálják erejüket. A négy ország (Algéria, Mauritánia, Mali és Marokkó) határán fekvő sivatagos régiót otthonának tekintő csoport minden valószínűség szerint az AQIM egyik helyi frakciója lehet, bár a videót látva azért elképzelhető, hogy csak egy propagandáról, nem pedig egy komoly szervezetről van szó. Mindenesetre ezen a videón kívül sok mindent nem lehet tudni róluk, annyi bizonyos, hogy ők is a “hitetlenek” elleni háborút tekintik életük céljának, de tényleg nem bizonyított, hogy az AQIM részei lennének, elképzelhető, hogy ez csak egy “egyszerű” helyi ellenálló csoport, hiszen a pár hónapja történt puccs óta Mauritániában vannak ellentétek.

Megelőzendő az esetleges vádakat, nem szándékom rossz hírét kelteni egyik észak-afrikai államnak sem, arányait tekintve ezek csak elszigetelt esetek és az országok nagy részén (a megfelelő alapszabályok figyelembevételével) gond nélkül turistáskodhatunk, de azért ezek az esetek egyre intőbb jelek az észak-afrikai helyzet radikalizálódását illetően és valószínűleg a brit külügy sem viccből nem tanácsolja polgárainak Mali, Algéria és Mauritánia bizonyos területeinek felkeresését.

Az al-Jazeera riportja a Szaharai Emirátusról:

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Paul Kagame...

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék