Szenegál: nem egyszerű az Afrikai Újjászületés

Közzététel ideje | január 2, 2010 | 5 hozzászólás | GaceTillerro

Valószínűleg sokan nem is tudják, hogy a Nyugat-Afrika örök békeközvetítőjeként számontartott Szenegál szinte összes lakosa az iszlám vallás követője, körülbelül 94-95% lehet az arányuk a teljes populációban, a maradék néhány százalék pedig keresztény vagy valamiféle természeti vallást követ. Ennek ellenére az országban hosszú történelemre tekinthet vissza a muszlimok és keresztények szembenállása, évtizedekre visszamenőleg voltak már kisebb-nagyobb összecsapások a két vallás követői között, ráadásul sok esetben gazdasági kérdés is vegyült a vallási kérdésekbe, hiszen a keresztények soraiban mindig is voltak rendkívül befolyásos, gazdag családok.

Bár az ország büszke volt mindig is toleranciájára és egyenjogúsági politikájára, úgy tűnik, hogy ismét szikrát kapott a vallási ellentét, köszönhetően a hosszú hónapok óta épülő “Afrikai Újjászületés” című dakari szoboróriásnak. Az államelnök, Abdoulaye Wade által rendkívül erősen támogatott építkezés folyamatos beszédtémát jelent a lakosság soraiban, a többség eléggé szúrós szemmel méregeti az észak-koreaiak által épített monstrumot, amely állítólagosan nagyobb lesz, mint a párizsi Eiffel-torony. Ennek megfelelő mondjuk az ára is (ami a fő kritika), nagyjából 5 milliárd forintnyi dollárból épül az egy férfit és annak karjaiban egy nőt és egy gyermeket ábrázoló műalkotás. Az elmúlt évben vallástól függetlenül támadták, a művészek azért, mert egyáltalán nem afrikai, inkább kommunista értékeket képvisel a szoborcsoport, a lakosok azért, mert iszonyúan drága, miközben az országban tombol a szegénység.

senegal-monument

A legjobban azonban az vágta ki a biztosítékot az embereknél, amikor Wade bejelentette tavaly szeptemberben, hogy a szoborcsoport és a közelében található múzeum belépti díja nem teljes egészében az állam zsebébe vándorol, ugyanis az elnök, mint “megálmodó és tervező”, a bevételek 35%-ára igényt tart. Erre pedig sokak szerint semmiféle jogalapja nincs, ha esetleg tényleges tervezési tevékenységet végzett, akkor is maximum egy kifizetést teljesíthetnének irányába, de, hogy az összes bevétel egy része az övé legyen, ez példanélküli. Mindenesetre a kritikusok mellett támogatói is vannak a projektnek, egyes művészek szerint már régóta kellett egy világszerte híres nevezetesség az országnak, ami csak ösztönzi az alkotókat, csábítja a turistákat és példát mutat a fiatalságnak is, hiszen elvileg a rasszizmus elleni harcot jelképezi.

Másrészt pedig egyes kormányzati képviselők szerint a föld, amelyre a szobor épül, évek óta kihasználatlan volt, így végre valami értékesre is fel lehet használni. Jelenleg Dakar szinte minden részéről lehet látni az egy kisebb dombra épülő szoborcsoportot, ami biztos, hogy nagy nevezetesség lesz, miután idén áprilisban felavatják, de hogy milyen áron…nos az már no comment. Az ilyen és ehhez hasonló visszaélések sajnálatos módon nem szokatlanok Afrikában, de arra azért tényleg kevesen gondoltak, hogy az “Afrikai Újjászületés” vallási problémákhoz, felháborodáshoz vezethet. Tavaly már egész évben érték kritikák az építkezést muszlim vallási vezetők részéről, amely igazán az év végén csúcsosodott ki, amikor a közös imádságokon az imámok nyíltan támadták a szobrot, azt bálványnak, szocialista emlékműnek nevezték és a hívőket tiltakozásra szólították fel.

SENEGAL-MONUMENT

A bomba azonban a napokban robbant igazán nagyot, amikor Wade az imámok bálvány-vádjaira azt válaszolta december 28.-án tett nyilatkozatában, hogy a keresztények is bálványokat imádnak templomjaikban, ellenük mégsem ágál senki. A döbbenetes nyilatkozat nem meglepő módon az év utolsó napján a dakari székesegyháznál kitört összecsapásokhoz vezetett, amikor is dühös keresztény fiatalok tucatjai (más források szerint százai) csaptak össze a hatóságokkal. Dakar érseke, Theodore Adrienn Sarr szerint saját elnökük taposta vallásukat a földbe, a korábban tapasztalt békés együttélés után őt is személy szerint megrázta a nyilatkozat, így megérti az utcákon tomboló fiatalokat. Wade is érezte, hogy kicsit durván fogalmazott, miniszterként dolgozó fiát, Karimot egyből elküldte az érsekhez bocsánatkérésével, amelyet ugyan Sarr elfogadott, de a magukat megalázottnak érzett keresztény fiatalok körében még most is érezhető a feszültség. A szobor pedig tovább épül, bármilyen áron, bármilyen anyagi feltételekkel és jövőképpel, az biztos, hogy olyan jelképe lehet Dakarnak, mint a Szabadság-szobor New Yorknak vagy az Eiffel-torony Párizsnak.

Hozzászólások:

5 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Szenegál: nem egyszerű az Afrikai Újjászületés”

 1. Numi, na mi? Numida!
  január 2nd, 2010 @ 20:25

  Hát, attól, még hogy monumentális egy szobor, egyáltalán nem biztos, hogy a Szabadság-szobor vagy az Eiffel-torony szintjére fog kerülni. Kinézetre semmi afrikait nem látok ebben a szoborcsoportban, így sztem inkább megreked majd a világon már ezerfelé látható provonciális látványosságok szintjén, úgy értem, minden respekt nélkül.

 2. Numi, na mi? Numida!
  január 2nd, 2010 @ 20:30

  (kb. annyira lesz ismert, mint a világ legnagyobb Lenin-feje Ulan-Udeban: http://gembara.berita1.com/wp-content/uploads/2009/08/450px-Lenins_head_in_Ulan_Ude.jpg)

 3. Numi, na mi? Numida!
  január 2nd, 2010 @ 20:31
 4. Jan_Sobieski
  január 2nd, 2010 @ 23:43

  A fene tudja… Kim Ir Szen phenjani emlékműve is hatalmas, patetikus, nincs benne semmi koreai, ráadásul baromi ronda. Mégis szinte az egyetlen építmény Észak-Koreában, amit a külföldiek is ismernek.
  De mondhatnám a Kultúra és Tudomány Palotáját is Varsóban. Hiába a gyönyörű óváros, sokaknak az a betonszörny jelképezi a várost.
  Szóval lehet, hogy tényleg híres lesz ez a szobor és jelképpé válik. De addig alighanem sok víz lefolyik még a Sénégal folyón…
  De hogy emiatt miért kell a különböző felekezetek hergelni? Addig sem foglalkoznak vele, hogy Wade hitbizományt csinált a szobor bevételeiből?

 5. dani
  január 2nd, 2010 @ 23:58

  Bár nem értek a művészethez, fiatal vagyok és nem éltem még abban a korban, de a kép láttán nekem is a szocialista szobrok jutottak eszembe. Ez egy ocsmány giccs. Ha már a szegénységre sz@rva ennyi pénzt beleölnek lehetne valami értelmeset alkotni ami beleillik a városképbe.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Paul Kagame...

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék