A 289 éves ember története: kis bulvár Afrikából

Közzététel ideje | december 18, 2009 | 6 hozzászólás | GaceTillerro

Tudják a kedves Olvasók ki Kama Chinen? Őszintén bevallom, én nem tudtam egészen mostanáig: a majdnem 115 éves japán hölgy a jelenleg élő legidősebb ember bolygónkon. Ha azonban a mostani posztban taglalt történetben szemernyi igazság is rejtőzik (bár vannak kétségeim), akkor ez a cím pillanatok alatt semmit sem fog érni. Nigéria egyik északi államában, Katsinában feltűnt ugyanis egy ember, egy bizonyos Alhaji Abdulkarim Haladu, aki saját állítása szerint 289 éves.

A hihetetlen történetet először egy hete egy nigériai újságíró publikálta, aki meg is látogatta az állam fővárosa mellett fekvő Dandagoro faluban lakó férfit, és hihetetlen kép tárult elé érkezésekor. Igazi tömeg, zarándokok más államokból és külföldről, gyerekek, idősek egyaránt eljöttek ide, hogy meghallgassák Haladu hihetetlen történeteit a múltról és saját szemükkel lássák a majdnem 300 éves embert.

Kinézetre az úriember nem tűnik ilyen idősnek, elvileg pedig az emberi test fizikailag nem is lenne képes ennyi ideig létezni, mindenesetre Abdulkarim erősen állítja, hogy legalább 289 éles, és tisztán emlékszik olyan megélt eseményekre, amelyeket mások nem ismerhetnek, maximum csak poros könyvekből. A születésétől fogva vak férfi több nyelven beszél tökéletesen, amikor a katsinai városvezetéssel találkozott, többek között arab és török nyelven is folyékonyan beszélt az emberek előtt.

Múlt hét pénteken egy katsinai mecsetnél autóval kellett kimenekíteni a férfit az óriási tömeg gyűrűjéből, amely a hihetetlen látványosságra gyűlt össze, hogy legalább egy pillantást vethessen a az élő csodára. Történetei máris legendaként terjednek az emberek között, például a sztori, mely szerint még a 19. században ő volt Katsina városának hercege, amikor a város még egy saját lábán álló városállam volt. Állítása szerint közeli barátságban volt a legendás iszlám reformista, tanító, író, Utham dan Fodio (róla még lesz szó a jövőben) több ismerősével az 1800-as években, és élete során a fél világot beutazta. 

Az összes sztoriba nem kívánok belemélyedni, a lényeg, hogy Haladu olyan hihetetlen történeteket és ismeretségeket prezentált hallgatóságának, ráadásul legalább hat különböző nyelven, hogy már most látogatók százai érkeznek mindenhonnan, hogy legalább egyszer találkozzanak a halhatatlannal. A férfi
mindenesetre nem is olyan régen, nagyjából 3-4 hete tűnt fel először a kis faluban, amelyet szülőfalujának tart, és ahova állítólag több év kemény kutatás után jutott el, miután sokáig nem volt tisztában vele, hol is született igazából.

Az elmúlt 15 évet Szudánban töltötte Katsinából származó feleségével, akinek egyébként gyökereinek megtalálását is köszönheti. Mindenesetre nem az első ilyen döbbenetes bulvársztori az elmúlt két hónapban, még november elején járta be a világot a kép, amelyen a 112 éves Ahmed Muhamed Dore állt új felesége, a mindössze 17 éves, Safia Abdulleh mellett szomáliai esküvőjén. A sok száz ember gyűrűjében Dore nem meglepő módon élete álmának valóra válásáról beszélt, míg Safia helyett családja beszélt, akik szerint a lány boldog új férjével, akinek gyermeket is szeretne szülni minél előbb. Dore-nak amúgy még 5 felesége van, és 13 gyermeke. Szóval no comment. A 289 éves emberről képet nem találtam, de az utóbb említett boldog párról íme egy fotó:

szomaliaieskuvo

Hozzászólások:

6 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “A 289 éves ember története: kis bulvár Afrikából”

 1. ciprian
  december 18th, 2009 @ 22:23

  atyaég..
  vakként a város hercege volt a 19. században, de aztán évekig kutakodnia kellett, hogy hazataláljon?
  itt valami sántít 🙂

  a szomáliai (sajnos nem elszigetelt) eset viszont nagyon szomorú 🙁

 2. GaceTillerro
  december 19th, 2009 @ 13:24

  Most próbálok képet szerezni az úriemberről…kíváncsi vagyok, mennyire viselte meg ez a 289 év.

 3. Zsolti94
  december 8th, 2014 @ 18:07

  Még él az immáron 294 éves bácsi

 4. Zsolti94
  december 8th, 2014 @ 18:07

  Ugyértem él-e még a 294 éves bácsi

 5. GaceTillerro
  december 8th, 2014 @ 22:44

  @Zsolti94: Természetesen még él.:)

 6. Zsolti94
  december 11th, 2014 @ 17:36

  Majdnem 300 éves és még mindig él az komoly

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Paul Kagame...

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék