Róma: a kedves Olvasó csatlakozott az éhségsztrájkhoz?

Közzététel ideje | november 15, 2009 | 1 hozzászólás | GaceTillerro

Bár a tényleges konferencia csak holnap kezdődik Rómában, ahol az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tartja következő gyűlését, már a konkrét kezdés előtt történtek figyelemreméltó dolgok.  Ahogy a magyar sajtó egy része is beszámolt róla, a 15 éve ebben a posztban lévő Jacques Diouf, a szervezet szenegáli elnöke 24 órás éhségsztrájkot (biztosra ment, hiszen ha addig vállalta volna a sztrájkot, amíg az élelmiszerben fürdő fejlett társadalmak nem segítenek éhező fejlődő társaikon, akkor biztosan éhenhalt volna) kezdett pénteken, hogy így hívja fel a figyelmet az éhezés elleni harcra.

Emellett azzal is igyekezett szolidaritását kimutatni, hogy az éjszakát a római központ egyik irodájában, matracon fekve töltötte. Mondjuk én kicsit ironikusnak tartom ezt az egész római központ dolgot, hiszen az épület akár a gyarmatosítás szinonimája is lehetne (ami, mint tudjuk nem igazán tett jót a kontinens legtöbb országának, főleg nem az olasz), anno innen irányították Olasz-Kelet-Afrikát, ráadásul 2005-ig az a szobor állt a bejáratnál, amelyet még Mussolini csapatai raboltak el Etiópiából 1937-ben. Visszatérve Dioufra, a FAO közleményében felszólított minden jóérzésű embert, hogy szintén tartson egy 24 órás éhségsztrájkot szolidaritásból a közel 1 milliárdnyi alultáplált éhezővel. Azt is bejelentették, hogy az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon is csatlakozott a sztrájhoz a mai napon, hogy így is kifejezze, az ENSZ mindent megtesz a jelenlegi élelmezési helyzet megváltoztatásáért.

Ki-moon beszédet is fog tartani a jövő hét első három napján megrendezésre kerülő konferencián, ahol az előzetes tájékoztató szerint a résztvevőket a vidéki mezőgazdaság és a mezőgazdaság minden eddiginél jobb támogatására fogja ösztönözni, és ennek formája ne konkrétan pénz legyen, hanem inkább magok, növényvédő szerek, oktatások stb. Ez szép és jó, de a konferencia fontos kérdése a jelenleg éhező közel 1 milliárd ember napi problémájának megoldása, hiszen ők konkrétan már most is segélyekre vannak rászorulva. A tervek szerint ennek megoldására a konferencia résztvevői egy kettős megoldást fognak elfogadni, amely hosszútávú, de azonnali cselekvési programokat is tartalmazni fog.

éhező gyerekek

Erre pedig nagy szükség van, ugyanis a növekvő élelmiszerárak, a szárazságok és áradások, gazdasági krízisek napról-napra növelik az éhezők számát, és most már nem csak kizárólag Afrikában és Ázsiában, de megfigyelhető ez a jelenség Európában és a többi kontinensen is. Nagyon szépek a közzétett nyilatkozatok, de valahogy én már elveszítettem a bizalmam ezekben a konferenciákban, gondoljunk csak bele, már 1996-ban megegyeztek a résztvevők, hogy meg fogják felezni az éhező emberek számát 2015-re, de azóta nemhogy csökkenés, inkább döbbenetes növekedés tapasztalható.

Érdekes jelenség lesz a találkozón Robert Mugabe, aki a 2002-es szankciók ellenére megjelenhet itt, ugyanis a tiltás ilyen nemzetközi találkozókra nem vonatkozik. Az elnök magángépével és 60 fős csapatával már meg is érkezett Rómába. Kíváncsi lennék, mi járhat Mugabe fejében egy ilyen konferencián, miközben arra gondol, hogy elmúlt éveiben exportra termelő országát segélyfüggő “nyomortanyává” süllyesztette.

Diouf éhségsztrájkja kapcsán elmondta, célja ezzel a radikális döntéssel, hogy az átlagos embereket is ráébressze arra, segíteni kell, hogy a mostani helyzetet meg lehessen változtatni. És van min dolgozni, a FAO saját becslése szerint csak idén újabb 100 millió ember fog belépni az éhezők táborába, amely így már 1 milliárd fő fölé fog lépni, ráadásul előrejelzések szerint a világ népessége 2050-re eléri a 9 milliárdot is, ahhoz pedig nem kell matematika, hogy kiszámoljuk, ez már bőven több milliárd éhező szájat fog jelenteni.

Ami egyenlő lesz újabb konfliktusokkal, háborúkkal és népvándorlások indulhatnak el kontinensek között. A több mint 60 résztvevő államfő és miniszterelnök arról fog beszélni, hogyan lehetne további befektetéseket szerezni a mezőgazdaság számára, mert a FAO jelenleg ebben látja az egyetlen kiutat, több pénzt kell a szegényebb országok mezőgazdaságaiba fecskendezni. Mondjuk előtte célszerű lenne a háborús gócpontokat felszámolni, mert különben sok millió dollár az ablakon kerül kidobásra .. mondjuk ez meg nem a FAO feladata. Napirenden lesz annak a bő 30 országnak a helyzete is, amelyekben napjainkban is élelmiszerkrízis van, gondolom további segélyeket és támogatásokat fognak jóváhagyni számukra.

Még egy jelentős esemény történt a találkozó előtt, a FAO és az Iszlám Fejlesztési Bank (IDB) megegyeztek, hogy a bank 1 milliárd dollárral fog olyan országokat támogatni, amelyek tagjai mindkét szervezetnek és gondjuk van az élemiszergazdálkodással. Ahogy Dr. Ahmad Mohamed Ali, az IDB elnöke és Diouf megegyeztek, a következő három évben a bank 26 legkevésbé fejlett országában fognak mezőgazdasági jellegű projekteket támogatni, amelyhez az elméleti és gyakorlati támogatást a FAO fogja biztosítani.

A konferencián lesz még érdekesség, beszédet fog például tartani XVI. Benedek pápa is, aki várhatóan még nagyobb összefogásra fog felszólítani. És hogy egyéb érdekességek várhatóak-e, majd a beszédeknél derül ki, Ahmadinezsád iráni elnök tavaly egy hasonló konferencián például a zsidókat szidta, de a programot átböngészve idén is várhatóak érdekes felszólalások.

Hozzászólások:

Egy válasz érkezett eddig a következő írásra: “Róma: a kedves Olvasó csatlakozott az éhségsztrájkhoz?”

 1. bogi
  január 31st, 2011 @ 08:07

  Jesszus mária ez durva ha én találkóznék ilyen gyerekekkel én jó sok ételt adnék neki hogy legalább hizannak 5 kilót vagy 10 én az ilyen gyerekeket sajnálom nagyon!

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Paul Kagame...

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék