Zöld-foki Köztársaság: ahol a H1N1-nél súlyosabb problémák is vannak

Közzététel ideje | november 3, 2009 | 2 hozzászólás | GaceTillerro

Miközben Európában és Magyarországon a sertésinfluenzának is nevezett vírus borzolja a kedélyeket (erről véleményt nem szeretnék alkotni), addig a Zöld-foki Köztársaság szigetein ennél jóval komolyabb, valósabb fenyegetéssel kell szembesülniük az embereknek, sőt lassacskán a turistáknak is. Ahogy arról a napokban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye nyomán több hírügynökség is beszámolt, az országban Dengue-láz járvány tört ki és a megerősített esetek száma november elejére megközelítette a 3500 beteget.

A szúnyogok által terjesztett csonttöréses lázat a dengue vírus okozza, amely elég gyorsan (4-5 nap) kifejti "hatását". A rendkívül magas lázzal együtt erős izom-, csont- és ízületi fájdalom jelentkezik, de további súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak, miután a Dengue hatásának köszönhetően a fehérvérsejtek száma is jelentősen lecsökkenhet. Védőoltás nincs, tüneti kezelés, lázcsillapítás nélkül a halálozási arány akár 10%-os is lehet, sőt, a fertőzésnek létezik egy vérzéses lázzal kombinált változata is, amely az esetek jelentős részében halálos.

Az Aedes szúnyogfaj nőstény egyedei terjesztik a vírust, amely szúnyog jellegzetes fehérpöttyös testéről és szárnyairól elég könnyen felismerhető. Ellentétben a maláriával, a Dengue-láz nem válogat, ugyanolyan gyakori városokban, mint vidéki területeken, és főleg a nyári időszak végén, ősszel szoktak kisebb-nagyobb járványok kitörni, amikor a szúnyogpopuláció eléri éves csúcsát. Mivel a Dengue-láznál nincs antibiotikumos kezelés vagy bármiféle hatásos gyógymód, így a tüneti kezelésen kívül igazából sok mindent nem lehet tenni, ezért általában járványoknál jóval nagyobb számra kell gondolnunk a hivatalosan megerősített adatoknál, hiszen sokan otthon próbálják meg átvészelni a sima Dengue-lázat (a vérzéses változatnál azért nem igazán lehet szórakozni).

Eddig a Zöld-foki Köztársaság négy szigetén (Brava, Fogo, Maio és Santiago) erősítették meg a betegség feltűnését, szerencsére a turisták által leginkább látogatott Sal szigeten még nincs nyoma a járványnak. Miután ellenszer vagy gyógyszer nincs, ezért a megelőzés az egyetlen út egy Dengue-járvány megállítására, és ezt az utat választotta a kis szigetország kormánya is. Miniszteri szintű bizottságot hoztak létre a helyzet kezelésére, harcot kezdtek a szúnyogok ellen és minden fronton informálják a lakosságot a helyzetről, a tennivalókról és arról, hogy minden esetet jelenteni kell. Egy hete a WHO regionális irodájából is érkezett egy csapat, hogy tapasztalatukkal segítsék a helyzet kezelését.

Tapasztalatuk pedig van bőven, hiszen a statisztikák szerint a Dengue-láz évről-évre egyre jelentősebbé válik, ma már közel 100 országban van jelen, évente körülbelül 50-60 millió fertőzött lehet és a fertőzésnek kitett populáció száma lassan megközelíti a 3 milliárd embert. Mindez köszönhető a szúnyogok terjedésének, amelyek minden úton és módon támadnak, a Zöld-foki Köztársaság esetén valószínűsíthetően az első példányok egy repülőgépre kerülve érkeztek a szigetekre (ahogy általában a szigetekre a tájidegen fajok szoktak: mi visszük őket oda). Miután a szigetország gazdaságának egyik alappillére a turizmus, ezért a hatóságok mindent elkövetnek, hogy minél előbb gátat szabjanak a láznak, amely romba döntheti ezt a pillért.

Jelenlegi legfontosabb intézkedésük a szúnyogok által leginkább "fertőzött" területek beazonosítása, majd ott a teljes Aedes populáció elpusztítása. Rosszabbkor nem is jöhetett volna a helyi hatóságoknak az ügy, már június óta jelen van a szigeteken a fentebb már említett H1N1 vírus, valamint néhány hónapja jelentősen megnőtt a maláriáva fertőzött betegek száma is, és így az egészségügyi szerveken fokozódik a nyomás, félni lehet attól, hogy a Zöld-foki Köztársaság szociális ellátó hálózata nincs berendezkedve efféle dolgok kezelésére. Legjobb példa erre, hogy Fogo szigetén a Sao Filipe kórházat október utolsó napjaiban szó szerint elárasztották a magas lázra, súlyos fájdalmakra panaszkodó páciensek, és a tömegjelenetek láttán máris szükségállapotot kellett elrendelni az intézményben, hogy képesek legyenek kezelni a szituációt. Mindenesetre bízzunk benne, hogy az intézkedések megteszik hatásukat és a Dengue-láz olyan hirtelen tűnik el, ahogy megjelent.

És egy kis oktatóvideó a végére:  

 

Hozzászólások:

2 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Zöld-foki Köztársaság: ahol a H1N1-nél súlyosabb problémák is vannak”

 1. KennyOMG
  november 5th, 2009 @ 07:24

  “A szúnyogok által terjesztett csonttöréses lázat a dengue vírus okozza…”

  Ezmiez “csonttöréses”? Breakbone fever, ja, de talan a “csonttörő láz” jobban illene ra, nem?

 2. GaceTillerro
  november 5th, 2009 @ 17:53

  @KennyOMG: Jogos a kommented.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék