Ogaden: keleten a helyzet változatlan

Közzététel ideje | június 7, 2009 | 7 hozzászólás | GaceTillerro

A legfrissebb hírek egyre inkább arra utalnak, hogy egy hosszabb, csendes időszak után ismét van esélye az ogadeni konfliktus kiújulásának (nem mintha abbamaradt volna valaha is) Etiópia Szomáli tartományában. Anélkül, hogy a mélyebb történelmi mélységekbe belemennénk, elmondható, hogy az ország legkeletebbi csücskében található térség birtoklásáért az egész 20. században nagy volt a küzdelem, először a kolonizációs periódus során, majd az etiópiaiak és a szövetséges erők (hogy végül ki kapja meg a régió feletti irányítás jogát) vívtak politikai csatákat és végezetül a hetvenes években Szomália és Etiópia között (az ogadeni háború).

Ez utóbbi harc Szomália visszavonulásával és így a határok megszilárdulásával ért véget, de csak a magasabb katonai és politikai szinteken. A Nagy Szomáliáról álmodozó ogadeni szomáliak nem hagyták annyiban a dolgot és néhány kisebb nagyobb kezdeményezés után 1984-ben megalakult az Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front (ONFL), amely céljának a függetlenséget (vagyis legalábbis a Szomáliához csatlakozást), de minimum autonómia elérést tűzte ki célul. Kisebb-nagyobb akciókat folyamatosan hajtottak végre, és az 1992-es etióp polgárháború után rövid időre meg is nyerték a Szomáli régió teljes irányítását, de tevékenységük nem igazán nyerte el a kormány tetszését és így gyorsan menesztették is őket. Ettől a helyzet gyorsan visszaállt a polgárháború előttire, az ONFL gerillaharcba kezdett, az etióp hadsereg pedig nagyszámú csapatokat állomásoztatott a térségben a lázadók ellen (és teszi ezt most is), és a folyamatos harcban a lakosságot is súlyos csapások érték.

A világ először igazán 2007-ben figyelt fel a szinte teljes zárlat alatt lévő Ogaden konfliktusára, amikor az ONLF harcosai megtámadták egy kínai olajmezőt Abole városa mellett, és nagyjából 60-70 etióp és 9 kínai munkást lemészároltak, majd az infrastruktúra nagy részét is elpusztították. Napokkal később több helyen újra lecsapott a szervezet, így 1984-es megalakulása után 2007 lett az ONLF történetének legvéresebb éve. Főleg, hogy egy hónappal az abolei akció után olyan helyi törzsi vezetőket és hivatalnokokat gyilkoltak meg, akik nem álltak ki teljes mellszélességgel az ONFL céljai mellett. Ezek az előzmények után 2007-ben az etióp kormány kőkemény hadjáratot indított a térségben a lázadók kisöpréséért. Egész 2007-ben brutális harcok zajlottak tehát Ogaden egész területén, mindkét fél bizonyítottan több száz embert veszített (és a meg nem erősített tények ezres veszteségekről szólnak), de a civil veszteség sokkal nagyobb volt, tucatnyi falut égettek fel, több száz civilt gyilkoltak meg, csak mert védeni akarták otthonaikat, állataikat, és több ezer embernek kellett menekülnie.

Ilyen helyzetben fordultunk 2008-ra, amikor szintén nem sokat változott a helyzet, az ONLF szerint továbbra is kőkemény harcok folytak a régióban, viszont az etióp kormány közleményekben jelentette ki, hogy az ogadeni lázadást leverték, a háborúnak vége. Az ONFL ugyan elismerte, hogy súlyos veszteségeket szenvedett, de a bejelentés utáni hónapok akcióival (kisebb-nagyobb támadások, gyilkosságok, robbantások) jelezte, még létezik, még harcol. A segélyszervezetek ekkor már régóta kongatták a vészharangokat, mely szerint mindkét harcoló fél döbbenetes bűntetteket követ el a polgári lakosság ellen, de igazából a nemzetközi közvélemény nem nagyon mozdult meg az ügyben (az ENSZ is próbált közvetíteni, de nem erőltette meg túlságosan magát).

2009-re sem változott nagyon a helyzet, folyamatosan voltak kisebb-nagyobb akciók mindkét oldalról, sőt, miután januárban a katonaság meggyilkolta az ONFL egyik vezérét, ez a csoporton belül töréshez is vezetett és márciusra a szervezet ketté is szakadt, az egyik frakció az eddigi vezető Mohammed Omar Osman irányítása alatt, míg a másik, Salahudin Ma’ow és Abdiwali Hussein Gas vezetésével folytatja harcát az etióp elnyomók ellen. A lázadók jelenlegi küzdelme már nem csak konkrétan az etióp hadsereg ellen irányul, kénytelenek szembenézni a kormányt támogató helyi klánok csapataival is, akik miatt egyre súlyosabb humanitárius helyzet van kialakulóban.

Az egész régiót áthatja egyébként ez a sok évtizedes konfliktus, Etiópia és Eritrea viszonyát is jelentősen befolyásolja (az etiópok azzal vádolják Aszmarát, hogy pénzeli a lázadókat), ráadásul a szomáliai polgárháborúban edződött iszlám harcosok közül is sokan csatlakoztak az ONFL mozgalmához. És ennek tetejében pedig ott van az olaj, ami elég jelentős mennyiségben található a Szomáli tartományban, és több cég jelenleg is termel valamint kutat itt kőolaj után. Ezen tevékenység pedig értelemszerűen a helyi lakosok szféráját, valamint a környezetet is erősen érinti, így nem csoda, hogy nemrégiben az ONLF (amely még egy szervezetként, de már két frakcióval lép fel) bejelentette, hogy ha a külföldi olajvállalatok nem hagynak fel erősen pusztító és kizsákmányáló tevékenységükkel, és nem jutattnak több pénzt közvetlenül Ogadennek, akkor hamarosan újabb Abole következhet.

Azaz a lázadók konkrétan olajkitermelő mezőket támadnának meg, és nem kímélnének senkit és semmit, ami ugyan nem idézne elő a Niger-deltához hasonló termelési válságot, de biztos jelentősen érintené az olajkitermelőket és a kormány jövőbeni céljait a régióban. Ahogy az ONLF közleményéből kiderül, az olajcégek állítólag a kormányzat segítségével áttelepítéseket eszközölnek, és az etióp vezetés ezt egyben a helyi etnikai összetétel megváltoztatására is felhasználja. Esetenként 1600 négyzetkilométernyi területen tarolják le a teljes vegetációt a kutatási célok miatt, ráadásul a követhetetlen szerződések és kapcsolatrendszer miatt gyaníthatóan sok millió dollár vándorol ellenőrizetlenül kormányzati zsebekbe. Az ONLF közvetlenül nem fenyegetett meg egyetlen céget sem, de feljogosítva érzi magát arra, hogy az etióp kormányzat által őrzött külföldi telepek ellen is fellépjenek az ogadeni lakosság érdekeinek védelmében.

Egyébként ahogy az egyik nagy jogvédő szervezet, a Human Rights Watch (HRW) jelentéseiből is kiderül, az etiópiai hadsereg brutális bűncselekmények sokaságát követi-követte el a civilek ellen, kínzások, nemi erőszakok, gyilkosságok, emberrablások és még sorolhatnánk a szégyenletes cselekedeteket, amelyeket elkövettek az ártatlanok ellen. Bár mondjuk a HRW beszámolóira az etióp kormány is reagált mindig, miszerint minden csak feltevés, ugyanis egyetlen független újságíró sem járt Ogadenben (nem is tehetné, az övezet szinte hermetikusan zárt), és a konkrétan kiemelt gyilkosságok mindegyikét az ONLF harcosai követték el. Na persze. Ahogy anno már Szudánnál is feltettem a kérdést, Etiópia is egyike lesz lassan azon afrikai országoknak, amely mindegyik szomszédjával rossz viszonyt ápol? Azért egy ilyen szegény és ilyen történelemmel rendelkező államnak nem biztos, hogy ez a legjobb módszer a helyzet jobbá tételére.

Az ONLF egyik kampányfilmje a youtube-on:

 

Hozzászólások:

7 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Ogaden: keleten a helyzet változatlan”

 1. beavereater
  június 7th, 2009 @ 21:50

  Kínai kézben lévő olajkitermelő üzem kínai munkásait öldösik? Aztán majd csodálkoznak, amikor megjelennek a kínai “tanácsadók” vagy a Blackwater kínai megfelelője…

 2. Történelem mindenkinek
  június 7th, 2009 @ 21:54

  Etiópia vs. Szomália, 1977: az ogadeni háború
  Az ogadeni háború Etiópia és Szomália háborúja volt 1977-78 között. Mint a legtöbb lokális háború a hidegháború alatt, az események jóval túlmutattak két fejletlen ország konfliktusán, és azért is érdekes, mert a háború pont 30 éve zárult…

 3. HgGina
  június 7th, 2009 @ 21:55

  Na és?
  Úgyis túl sok a feka.

 4. zombunny
  június 7th, 2009 @ 23:58

  @HgGina:
  világbékét, fehér Afrikát? xD lolz

 5. Eppúr
  június 8th, 2009 @ 00:42

  Etiópia – a keresztény szerecsen királyok földje. Nem sok különbség van.

 6. Big-B
  június 8th, 2009 @ 06:58

  Azta micsoda fegyverek. Stgw.44, Carcano Model 1891, Mossin Nagant, talán egy M14, de hogy a hűtőköpenyes géppisztoly meg tőle jobbra lévő ismétlőpuska mi, arra nem jöttem rá.

 7. GaceTillerro
  június 8th, 2009 @ 20:32

  @Big-B: Nem semmi, le a kalappal:)

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék