Algéria: Újabb iszlám állam van születőben?

Közzététel ideje | szeptember 7, 2007 | 9 hozzászólás | GaceTillerro

A jelek szerint Algériában továbbra sem várható nyugalom, hiszen tegnap brutális öngyilkos merénylet történt a fővárostól, Algírtól 450 km-re keletre található Batna városában. A támadásnak legalább 15 halálos áldozata van, a sérültek számát 100 felettire becsüli a helyi hatóságok. Annak is sajátos oka volt egyébként, hogy a támadás ebben a kisebb városban történt, ugyanis Batna utcáin hatalmas tömegek gyűltek össze az elnök, Abdelaziz Bouteflika látogatására várva, de a bomba már azelőtt felrobbant, hogy Algéria első számú embere megérkezett volna. Azt pedig az Irakról szóló híradásokból is tudhatjuk, hogy egy zsúfolt utcán történt robbanás döbbenetes pusztítással jár.

Bár a támadásért még nem vállalta senki a felelősséget, sajtótájékoztatóján Bouteflika az iszlám szélsőségeseket vádolta meg a cselekménnyel, amellyel szerinte a nemzet egységesítésére irányuló politikáját akarják tönkretenni. Mint ismert, közel 15 éve folyik már háború a hadsereg és különböző iszlám szélsőséges csoportok között ebben a hatalmas észak-afrikai országban, akiknek egy iszlám állam létrehozása a célja. A konflikus kirobbanásáért azonban nem csak az iszlám csoportok a felelősek, hiszen azután szabadult el a pokol, hogy 1992-ben az iszlám párt megnyerte ugyan a választásokat, de azt az eredményt megsemmisítették. Nem sokkal ezután véres polgárháború tört ki, melyben legalább 150.000 ember vesztette életét.

Visszatérve a mostani eseményekre, ahogy már korábban több vallási vezető is hangsúlyozta különböző fórumokon, úgy az algériai elnök is kifejtette, hogy véleménye szerint ezeknek a terrorista cselekményeknek semmiféle köze nem lehet és nincs is az iszlám eszméihez. Ezek közönséges bűnözők, mondta Bouteflika, majd a tájékoztató után rögtön a helyi kórházba sietett és meglátogatta a sérültek egy részét. Persze sajnálatos módon az idei évben nem ez volt a legsúlyosabb támadás, még áprilisban két egymást követő robbantás Algírban, a miniszterelnöki hivatal közelében, 23 halálos áldozatot követelt, a sebesültek száma ott is több mint 100 főre volt tehető. Azokért a robbantásokért akkor, a magát az észak-afrikai Al-Kaida sejtként bemutató, GSPC csoport vállalta a felelősséget. Amióta év elején ez a csoport felvállalta az Al-Kaida tömörüléshez való tartozását, a merényletek számának növekedésével a közbiztonság erőteljes romlása következett be. A turisták körében amúgy sem túl népszerű Algériába még az eddiginél is kevesebben látogatnak el, félve egy támadástól, vagy egy emberrablástól. Valószínűleg ebben a gyarmati erővel egybeforrasztott országban sem lesz soha igazi béke, mert a rendkívül más eszméket és hitet való társadalmi csoportok között soha nem lehet megtalálni az egyensúlyt.

Hozzászólások:

9 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Algéria: Újabb iszlám állam van születőben?”

 1. sanyi
  szeptember 7th, 2007 @ 17:56

  elég jók az írások, de a bevezetőben ígért mindennapiságot nem találom. harcok, gazdasági összeomlás, terrorizmus, háború?
  algéria egyébként azért különösen érdekes, mert itt van egy köpésre, ezer szállal kötődik olaszországhoz és franciaországhoz, hogy csak a két legnagyobbat. franciaországban elég mindennapos beszédtéma is, hogy a maghreb államokat be ké’k-e venni az európai unióba.. ami ugye egy naagy csaláád.

 2. GaceTillerro
  szeptember 7th, 2007 @ 18:42

  Teljesen igazad van, Sanyi, nem is erről szeretnék írni, de valahogy most így alakult. A jövőben semmiképp nem szeretném rendszeresen ezt a sötét és szomorú hangulatot megidézni.
  Amúgy egyetértek Veled, Algéria helyzete rendkívül érdekes, hasonló Marokkóéhoz, főleg az Európába bevándorlók nagy száma miatt. De ahogy Törökország példáján is láthatjuk, az erősen iszlám kötődésű országok esetében egy ilyen felvetés (a csatlakozás) kérdése rendkívül kényes kérdés.

 3. Sybilla
  szeptember 7th, 2007 @ 20:49

  Szerintem semmiképpen, ill. semmire sem sem lenne megoldás egyes afrikai államok felvétele az EU-ba. Igazából sosem tudnának odaetartozni, ez még nekünk, kelet-európaiaknak sem megy teljesen. Csak szaporítaná a problémákat itt is, ott is. Szerintem.

 4. Bettiche Noure
  augusztus 7th, 2008 @ 20:31

  Sajnalattal olvasom, hogy ennyire sotet kep el az emberekben Algeriarol. En magyarkent itt elek, szamomra csodalatos az orszag, soha nem latott kozbiztonsaggal. Igen, vannak buncselekmenyek. De hol nincsenek? Ennek az orszagnak jo par evebe telt, hogy megtisztitsa az orszagot a terroristaktol. Senki nem segitett nekunk, most meg az USA tolunk akar tanulni. Igen, kar lenne az EU-hoz tartozni. De nem azert kedves Sybilla, mert mi alantasabbak vagyunk a nyugathoz kepest. Meglepodnel az eros gazdasagi helyzeten, ami az arab tersegekre jellemzo. Franciao.-nak Algeria a legnagyobb piaca. S ha megnezed pl. Algeria gazdasagi strategiajat, lathatod, hogy stabilabb, mint az EU-e. Mert eppen az a lenyeg, hogy nem engedunk be olyan arut az orszagba, amelyet mi magunk is elo tudunk allitani. Nezd meg, hol tart Mo. miota belepett az EU-ba. Tudod, neha nem art, ha mas szemmel tekintesz a korulotted lukteto vilagra. Sok mindent tanulhatna a Nyugat az arab vilagtol. Osszetartas, turelem, szolidaritas, onzetlen segitseg, csalad fontossaga, hogy csak nehanyat emlitsek. Algeria sohasem fog az EU-ba lepni, megha engednek is, legalabbis amig a jelenlegi elnokunk a szekeben van. S ez igy van rendjen.

 5. GaceTillerro
  augusztus 8th, 2008 @ 06:57

  “De hol nincsenek?” – Most hány országot soroljak, ahol nem szoktak vallási okokból autókat robbantani?

  “Senki nem segitett nekunk” – Két megjegyzés…először is Algéria elég sok segítséget kapott-kap, főleg Európától. Másodszor, hogy érted, hogy nekünk? Most magyar vagy vagy algériai?

  “Sok mindent tanulhatna a Nyugat az arab vilagtol. Osszetartas, turelem, szolidaritas, onzetlen segitseg, csalad fontossaga, hogy csak nehanyat emlitsek.” – Igen, de ez csak az érem egyik oldala.

  A lényeg, örülök a hozzászólásodnak és fentebb tényleg nem kötözködni próbáltam, de nem kell egyből mindent támadásnak venni.

 6. AfrikaFan
  június 20th, 2010 @ 19:45

  Én nagyapám Algériai,de ő is ellenzi ezeket a robbantásokat meg a többit,és szerintem igaza is van!

 7. Bar - Lev
  június 21st, 2010 @ 06:43

  “…ő is ellenzi ezeket a robbantásokat meg a többit,és szerintem igaza is van!…”

  – Még jó, hogy ellenzi…

  Jelenleg ugyanis, sőt, a cikk írása óta az iszlámnácik többnyire a saját hittársaikat, saját népeiket irtják tömeggyilkos merényleteikkel.

  Mást nem nagyon tehetnek, mióta a háború az ő területükön megy, és az euro- atlanti titkosszolgálatok is koordináltabban teszik a dolgukat, mint bármikor korábban.

  Így aztán, az elborult, iszlamista vérszomj áldozatai – nyugatiak híján – a saját népeik.

  Vagyis:

  – A Nagyapóval 100 % – ban egyetértek.

  Azt viszont elárulhatná valaki, hogy az algériai, vagy, mondjuk, az egyiptomi diktatúra miért nem számol le egyszer és mindenkorra a saját iszlámnáci merénylőivel, mindegy, mennyit kell megölni közülük.

  Hiába, már ezek az arab diktátorok sem a régiek.

 8. Bar - Lev
  június 21st, 2010 @ 07:06

  Úristen, ezt a 2008- ast csak most olvastam:

  “…“Sok mindent tanulhatna a Nyugat az arab vilagtol. Osszetartas, turelem, szolidaritas, onzetlen segitseg, csalad fontossaga, hogy csak nehanyat emlitsek.”

  Nnnna, hadd lám:

  1. Összetartás?

  – Aha. Az egymást évszázadok óta halomra ölő különféle iszlám felekezetek, államok, és a a saját népeiket irtó iszlám diktátorok.

  Vagy, a család “becsületét” megmenteni óhajtó pszichopaták, akik teljes családi és kulturális egyetértésben kínozzák halálra lánygyermekeiket… ?

  2. Szolidalitás

  – Lásd fentebb.

  3. Türelem, önzetlen segítség (????)

  – WTF?????

  Ez most hülye vicc akart lenni?

  4. Család fontossága.

  OK, jaj…ajjaj.

  Néhány jellemző, mindennapos dolog a családcentrikus iszlám “civilizációból”:

  – Gyerekkereskedelem, nőkereskedelem, társadalmilag jóváhagyva.

  – Nők, lánygyerekek súlyosan alávetett helyzete, másodrangú állampolgárokként kezelése, rosszabb esetben állatként, tárgyként kezelése.

  – Nő- és lánycsonkítás, gyakorlatilag az összes iszlamista diktatúrában jelen van ez az őrület. Van, ahol általános, van, ahol kevésbé – de mindenhol jelen van.

  – Általános nőgyűlölet, és hímuralom (ezeket a dupla Y kromoszóma- halmazokat, akik ilyeneket tesznek, nem nevezném “férfinak”).

  – Nők agyonverése, vagy “csak” összeverése, mint általánosan elfogadott fenyítőeszköz (gyakran elég a gyanú is ehhez, hogy pl. a nő “szerelmes”, és nem abban a hímbe, akinek eladták).

  – Tömeges analfabetizmus, orvostudomány hiánya, tömegesen kaszáló dögvészek – melyek az euro- atlanti világból már rég kivesztek, köszönhetően az egészségügyi vívmányoknak, és azok megfelelő alkalmazásainek.

  – Pszichopata családirtások, mint társadalmilag elfogadott iszlamista jelenség, ennek neve: “becsületgyilkoságok”.

  – Ipari léptékű gyerektermelés, mint etnikai fegyver: ennek fontosságát többek között, maga a Nagy Népvezér, az arafat is többször kiemelte.

  És ez:

  “…Sok mindent tanulhatna a Nyugat az arab vilagtol…”

  – Igen. Sok mindent.

  A fentieket mindenképpen, de ilyeneket is, hogy pl.

  – Hogyan kell középkori módon élni a XXI. században, vagy, hogyan kell a nép nagy részét középkori- kőkori körülmények között tartani.

  – Hogyan kell a kreativitást, az egyéni kezdeményezést teljesen- tökéletesen elnyomni, ezáltal véglegesen megrekszteni, vagy évszázadokkal visszavetni a fejlődést.

  – Hogyan, és miért kell egy kora középkori sivatagi pszichopátia- gyűjteményhez ragaszkodni, sokszor szó szerint (korán és társai), így kizárva a társadalmi, szellemi fejlődés reményét is.

  – Hogyan, és miként lehet a populáció 50 %- át analfabetizmusban tartani (kb. ennyi az iszlám diktatúrákban a teljes lakosághoz viszonítva az analfabéták mennyisége).

  – Miként kell kőkorszaki módon gondolkodni, vagy, ennél is van lejjebb: lemenni ösztönlkény szintjére, és aszerint cselekedni.

  Tanulni az iszlám- arab világtól… hát, tanulni, azt lehet tőlük.

  Kb. ilyeneket, amiket fentebb írtam.

 9. Bar - Lev
  június 21st, 2010 @ 07:40

  Kiegészítés az iszlám “összetartáshoz”, mert egy ilyen aljas, hazug, képmutató beírást, hogy “legendás iszlám összetartás”, meg hasonló hülységek, nem lehet csak úgy elintézni:

  – A II. VH vége óta az iszlám diktatúrák és felekezetek, szekták “önnépirtásainak”, és egymás elleni háborúinak kb. 5 – 10 MILLIÓ halottja, és hasonló nagyságrendű sebesültje van.

  Iszám összetartás és kultúra.

  Az ám.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék